Συνέχιση δίκης στον Κορυδαλλό μέχρι νεωτέρας

Συνέχιση δίκης στον Κορυδαλλό μέχρι νεωτέρας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μπαράζ αιτημάτων για ανάκληση περιοριστικών όρων, όπως την κατ’ οίκον κράτηση και την απαγόρευση εμπρηστικών δηλώσεων που έχουν επιβληθεί από τις δικαστικές αρχές, εγκαινίασαν δικαζόμενοι της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής κατά την ουσιαστική έναρξη χθες της πολύκροτης δίκης, με το δικαστήριο να δηλώνει, μέσω της προέδρου του, τη βούλησή του για ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας παρά τα όποια προβλήματα.

Ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, η σύζυγός του Ελένη Ζαρούλια, αλλά και ο βουλευτής Δημ. Κουκούτσης, ήταν από τους πρώτους που μέσω των συνηγόρων τους έθεσαν στο δικαστήριο αιτήματα για άρση της κράτησής τους κατ’ οίκον, ζητώντας να κυκλοφορούν ελεύθεροι για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ως βασικά στελέχη, κυρίως ο Ν. Μιχαλολιάκος, του κόμματος.

Ανάλογα αιτήματα έθεσαν ο Αντώνιος Γρέγος για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί, επικαλούμενος τη συμμετοχή του σε αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που απαιτεί να ταξιδεύει στο εξωτερικό, αλλά και ο Μιχαήλ Αρβανίτης, στον οποίο έχει απαγορευθεί κάθε συμμετοχή με εμπρηστικές δηλώσεις σε συγκεντρώσεις ή άλλες εκδηλώσεις του κόμματός του. «Είμαι μισός βουλευτής», υποστήριξε ο Μιχαήλ Αρβανίτης, από τους λίγους που ήταν χθες παρόντες στη δίκη, καθώς οι δικαζόμενοι πολιτικοί της Χ.Α. συστηματικά έχουν επιλέξει να απουσιάζουν, προκειμένου να πεισθεί το δικαστήριο για την άρση του συγκεκριμένου περιοριστικού όρου.

Με τα πρώτα αιτήματα από την πλευρά των δικαζόμενων μελών της προηγούμενης κοινοβουλευτικής ομάδας της Χ.Α. να πέφτουν χθες βροχή, το δικαστήριο βρέθηκε και πάλι αντιμέτωπο με τις δυσλειτουργίες που γεννώνται για τη διεξαγωγή της δίκης λόγω της ακαταλληλότητας της αίθουσας, αλλά και τα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας που θέλει τη μεταφορά της εκτός Κορυδαλλού.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Μαρία Λεπενιώτου, μετά την έκθεση των προβλημάτων ξανά από παράγοντες της δίκης και φορείς του Κορυδαλλού (παρών ήταν και ο δήμαρχος της πόλης), έκλεισε το κεφάλαιο μεταφοράς της δίκης μέχρι νεωτέρας.

Δήλωση υπουργού

Αναφερόμενη στη δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Νίκου Παρασκευόπουλου, ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη μεγάλη αίθουσα συνεδριάσεων πίσω από το Εφετείο της Αθήνας, η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως μέχρι τότε η δίκη θα γίνεται κανονικά στις φυλακές Κορυδαλλού. «Είμαστε, είπε η πρόεδρος, εδώ ως δικαστές για να δικάσουμε. Δεν μπορούμε να υποβάλλουμε αιτήματα». Και στρεφόμενη στους παράγοντες της δίκης που συναντήθηκαν την προηγουμένη με τον υπουργό Δικαιοσύνης, τόνισε «αν θέλετε εσείς μπορείτε να υποβάλλετε αιτήματα στον υπουργό».

Μετά ταύτα και εφόσον έτοιμη αίθουσα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, όπως επισήμανε η πρόεδρος, για την άμεση μεταφορά της δίκης, το δικαστήριο διέκοψε και όρισε νέα συνεδρίαση την Παρασκευή και ώρα 11 το πρωί.

Λίγο νωρίτερα, τα δεκάδες θύματα των εγκληματικών ενεργειών της Χ.Α κλήθηκαν από το δικαστήριο να δηλώσουν την παρουσία τους ως πολιτικώς ενάγοντες στη δίκη, δηλαδή να δηλώσουν την πρόθεσή τους για αποζημίωσή τους λόγω ηθικής βλάβης και ψυχικής οδύνης που υπέστησαν.

Τη σκυτάλη της δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής πήραν πρώτοι οι γονείς του Παύλου Φύσσα, που δήλωσαν πολιτικώς ενάγοντες όχι μόνον κατά των 18 ατόμων που εμπλέκονται στη δολοφονία του παιδιού τους, αλλά και κατά των πολιτικών που δικάζονται ως ο σκληρός πυρήνας της οργάνωσης της Χ.Α.

Το ίδιο έπραξαν και οι συνήγοροι για τα μέλη του ΠΑΜΕ που δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Χ.Α. στο Πέραμα, αλλά και δεκάδες άλλα θύματα ρατσιστικών επιθέσεων που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο του κατηγορητηρίου. Το σκεπτικό τους ήταν πως ο σκληρός πυρήνας της Χ.Α. που αποτελεί εγκληματική οργάνωση και συγκροτείται και από την προηγούμενη κοινοβουλευτική της ομάδα -αυτή που εξελέγη στις εκλογές του 2012- «είχε πλήρη γνώση και απόλυτη ευθύνη για όλες τις εγκληματικές της ενέργειες».

Η υπεράσπιση

Οι συνήγοροι των δικαζόμενων πολιτικών της Χ.Α. επιφυλάχθηκαν να επιχειρηματολογήσουν γιατί δεν συμφωνούν με τη δήλωση πολιτικής αγωγής και σε βάρος τους από τα θύματα, ενώ αντίθετοι δήλωσαν και στην κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή