Οπισθεν στον πειθαρχικό Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων

Οπισθεν στον πειθαρχικό Κώδικα δημοσίων υπαλλήλων

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευνοϊκότερος για τους παρανομούντες δημοσίους υπαλλήλους γίνεται ο πειθαρχικός κώδικας, καθώς τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή, και συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή σε αυτοδίκαιη αργία αλλά και σε οριστική παύση, τίθενται άμεσα σε εφαρμογή με εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος.

Επί της ουσίας, βάσει του νομοσχεδίου, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, το πειθαρχικό δίκαιο επανέρχεται στα ισχύοντα προ του 2012 με στόχο, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση να αποκατασταθεί το τεκμήριο αθωότητας στην πειθαρχική διαδικασία. Επί του πρακτέου, πάντως, με τις νέες ρυθμίσεις καθίσταται δυσκολότερο ο επίορκος υπάλληλος να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία ή να του επιβληθεί η ποινή της οριστικής παύσης.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε αυτοδίκαιη αργία τίθενται:

– Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε σχολείο και έχει ασκηθεί σε βάρος τους δίωξη για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή για οποιοδήποτε έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.

– Υπάλληλος που κρίθηκε προφυλακιστέος βάσει εντάλματος ή δικαστικής απόφασης, ακόμη και αν αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

– Υπάλληλος στον οποίο επιβλήθηκε η ποινή της οριστικής παύσης.

Ο υπάλληλος επανέρχεται άμεσα στα καθήκοντά του εφόσον αθωωθεί, ενώ η διαπιστωτική πράξη υπαγωγής σε αργία ή επανόδου στην υπηρεσία εκδίδεται από το αρμόδιο για τον διορισμό του όργανο.

Για την επιβολή δυνητικής αργίας θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος. Ετσι, σε τέτοιου είδους αργία τίθεται υπάλληλος σε βάρος του οποίου:

– Εχει ασκηθεί ποινική δίωξη για αδίκημα που επισύρει την έκπτωση από την υπηρεσία. Ειδικά, για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, ο υπάλληλος μπορεί να τίθεται σε αργία με την παραπομπή του στο ακροατήριο.

– Εχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη για παράπτωμα που επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή εάν υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για έκνομη διαχείριση που στηρίζονται σε έκθεση της προϊσταμένης αρχής ή αρμόδιου επιθεωρητή.

Ως προς το μέτρο της αναστολής άσκησης των καθηκόντων μπορεί να επιβληθεί στον υπάλληλο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος.

Οριστική παύση

Εξαιρετικά συρρικνωμένο είναι και το πλαίσιο που διέπει την επιβολή της οριστικής παύσης, καθώς επιβάλλεται σε «εξαιρετικές περιπτώσεις», όπως παράβαση του Συντάγματος, αδικαιολόγητη επί μακρόν απουσία από την υπηρεσία, ποινική κατηγορία για παράβαση καθήκοντος, παράνομος προσπορισμός περιουσιακού οφέλους στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του κ.ά.

Αλλαγές, τέλος, προβλέπονται και στη σύνθεση των πειθαρχικών συμβουλίων καθώς με τις νέες διατάξεις σε αυτά θα συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι υπαλλήλων με τους αναπληρωτές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή