Ετοιμο για χρήση το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»

Ετοιμο για χρήση το ηλεκτρονικό «βραχιολάκι»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει η εφαρμογή της ηλεκτρονικής επιτήρησης, καθώς το περίφημο «βραχιολάκι» παραδόθηκε προς χρήση από την ανάδοχο εταιρεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά για τον επόμενο ενάμιση χρόνο σε 250 κρατούμενους που πληρούν τις κατά νόμον προϋποθέσεις. Προς το παρόν, από τη χρήση του συστήματος αποκλείονται οι καταδικασθέντες σε ισόβια, όπως π.χ. ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάνει χρήση του, επικαλούμενος και θρησκευτικούς λόγους. Ωστόσο, από τους πρώτους που θα βάλουν «βραχιολάκι» αναμένεται να είναι ο Νίκος Ρωμανός, που επιθυμεί να παρακολουθεί μαθήματα της Σχολής του.

Ηδη από την περασμένη Δευτέρα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο δικαστικό συμβούλιο, που θα αποφασίσει για το ποιοι θα επωφεληθούν του μέτρου. Το βούλευμα που θα εκδίδεται και θα επιτρέπει στους κρατούμενους να αποφυλακιστούν, κάνοντας χρήση του συστήματος, θα καθορίζει γεωγραφικούς και χρονικούς περιορισμούς. Θα λαμβάνει υπόψη τις υποχρεώσεις τους, όπως εργασία, σπουδές, ανάγκη ιατρικής επίβλεψης κ.ά. Το ημερήσιο κόστος χρήσης ανέρχεται στα 12,5 ευρώ και το αντίτιμο θα καταβάλλεται από τους χρήστες, εκτός και αν αποδεδειγμένα υπάρχει οικονομική αδυναμία, οπότε θα καταβάλλεται από το Δημόσιο.

Το «βραχιολάκι» θα τοποθετείται στο πόδι του κρατούμενου ή, αν συντρέχουν λόγοι υγείας, στο χέρι και θα εκπέμπει διαρκές σήμα ελέγχου. Ταυτόχρονα, σε περίπτωση που ο πάροχος υποπτευθεί ή διαπιστώσει δυσλειτουργία, παραβίαση των όρων περιορισμού ή απώλεια σήματος, θα εφαρμόζεται σειρά μέτρων, όπως η άμεση ειδοποίηση των αρμοδίων αρχών του υπουργείου Δικαιοσύνης και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς και, κατά περίπτωση, η επικοινωνία με τον επιτηρούμενο. Παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή ή χρήση βίας ή η άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης, δικαίωμα χρήσης έχουν κρατούμενοι και υπόδικοι που αντιμετωπίζουν ποινή κάθειρξης έως 10 έτη. Συγκεκριμένα, η πιλοτική εφαρμογή του συστήματος θα γίνει σε 100 υποδίκους που ανακριτικά υπάγονται στο Πρωτοδικείο Αθηνών και είναι μόνιμοι κάτοικοι Αττικής, σε 50 κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί σε πρόσκαιρη κάθειρξη και εκτίουν ποινή στις φυλακές Διαβατών, Νιγρίτας, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών, σε 50 κρατούμενους των φυλακών Ανηλίκων στον Αυλώνα, καθώς και σε 50 υπόδικους ή κατάδικους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατούνται στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή