«Κεραυνοί» κατά Τσοχατζόπουλου

«Κεραυνοί» κατά Τσοχατζόπουλου

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προφανή ηθική απαξία και πολιτική απέχθεια αντιμετώπισαν τον δικαζόμενο Ακη Τσοχατζόπουλο και τις πράξεις του κατά τη διάρκεια των καταθέσεών τους στη δίκη για τα εξοπλιστικά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, βαρύτατους χαρακτηρισμούς για τις έκνομες ενέργειές του.

«Αθλιότητες και ντροπή» ήταν η φράση του πρώην πρωθυπουργού για τις πρακτικές που αποκαλύφθηκε ότι ακολούθησε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας, ο οποίος για πρώτη φορά δημοσίως ενώπιον του δικαστηρίου εξέφρασε την προσωπική του θέση για όσα συνέβησαν στο παρασκήνιο της άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής επί των ημερών του. «Είναι λυπηρό», ανέφερε ο κ. Σημίτης, «και είναι λυπηρό και για μένα ότι αυτές οι αθλιότητες συνέβησαν επί της πρωθυπουργίας μου, όταν γινόταν προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας».

Σε βροχή ερωτήσεων που δέχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός, αν υπήρχαν κάποιες ενδείξεις για «σκιές» στην άσκηση πολιτικής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας από τον Ακη Τσοχατζόπουλο, απάντησε: «Αν είχα πληροφορίες τότε, θα είχα παρέμβει και θα τον είχα απομακρύνει. Υπήρξα εξαιρετικά αυστηρός με θέματα πολιτικής ηθικής. Γνωρίζετε ότι απομάκρυνα στενό μου συνεργάτη, όχι για δωροδοκίες, αλλά γιατί δεν είχε την ευαισθησία να κρατήσει τη θέση του. Ασφαλώς και δεν γνώριζα. Δεν έγινα αποδέκτης τότε τέτοιων πληροφοριών».

«Δεν υπάρχει δωροδοκία»

Ο Κώστας Σημίτης, που κατέθεσε επί τέσσερις και πλέον ώρες όρθιος, βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον δικαζόμενο υπουργό του όταν ο Ακης Τσοχατζόπουλος ζήτησε από την πρόεδρο του Δικαστηρίου να υποβάλει ο ίδιος ερωτήσεις στον μάρτυρα – πρώην πρωθυπουργό. Καθώς όμως δεν υπέβαλε συγκεκριμένη ερώτηση, αλλά απεραντολογούσε για τις αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ και για αποφάσεις που τότε ελήφθησαν, δεχόμενος τις έντονες παρατηρήσεις της προέδρου, ο Κώστας Σημίτης τον κεραυνοβόλησε: «Στο υπουργείο σου έγιναν τα μύρια όσα. Δεν ανέχομαι ότι δεν έκανες αυτά που έπρεπε και αυτά που έγιναν, ότι δεν τα είχες τότε αναφέρει». Ο Ακης Τσοχατζόπουλος στο σημείο αυτό έχασε την ψυχραιμία του και απευθυνόμενος στην πρόεδρο του Δικαστηρίου σε έξαλλη κατάσταση φώναξε: «Δεν υπάρχει δωροδοκία, δεν υπάρχει δωροδοκία».

Ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε εκτενώς στο δικαστήριο, απαντώντας σε ερωτήσεις όλων των παραγόντων της δίκης, για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του ΚΥΣΕΑ, τις οποίες και περιέγραψε. «Το ΚΥΣΕΑ», ανέφερε, «λαμβάνει αποφάσεις για το ποιο όπλο θα αγοραστεί και από ποια χώρα. Δεν ασχολείται με τις διαπραγματεύσεις για τις τιμές ούτε για τις λεπτομέρειες των συμβάσεων». «Για παράδειγμα», πρόσθεσε, «το ΚΥΣΕΑ αποφασίζει αν θα αγοράσουμε Φάλκον από την Αμερική. Ομως ο υπουργός είχε την ευθύνη για την υπογραφή της σύμβασης».

Οταν ρωτήθηκε πώς μπορεί να υπήρξαν δωροδοκίες παρά τον έλεγχο τόσων επιτροπών στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι «κάλλιστα υπήρξαν, αφού έγιναν» και αναφέρθηκε στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν εν προκειμένω αλλά και σε άλλες χώρες, μέσω τρίτων προσώπων και υπεράκτιων εταιρειών. Και στρεφόμενος προς τον κ. Τσοχατζόπουλο με νόημα σημείωσε: «Από όσα απεδείχθησαν και στην πρώτη δίκη, διότι προσωπική εμπειρία δεν έχω από τέτοιου είδους θέματα…». Ο κ. Κώστας Σημίτης μίλησε εκτενώς για το πολιτικό περιβάλλον και τη γεωπολιτική θέση της χώρας στις αρχές του 2000 που επέβαλαν την αύξηση για ένα διάστημα των αμυντικών δαπανών της χώρας μετά την τραυματική εμπειρία των Ιμίων. «Κινηθήκαμε», τόνισε, «με αύξηση των αμυντικών δαπανών, αλλά παράλληλα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιτυγχάνοντας τη συμφωνία του Ελσίνκι που άλλαξε τα δεδομένα και υποχρέωσε την Τουρκία να προσφεύγει στο Δικαστήριο της Χάγης».

Μετά ταύτα ανέφερε ότι ελήφθη απόφαση για μείωση των αμυντικών δαπανών το 2001, στην οποία αντιτάχθηκε ο Ακης Τσοχατζόπουλος χωρίς τελικώς να επικρατήσει η θέση του, καθώς ο Κώστας Σημίτης, όπως είπε, επέβαλε ως προτεραιότητες κοινωνικές δαπάνες και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αντιπαράθεσή του αυτή με τον Τσοχατζόπουλο, όπως είπε, είχε αναφερθεί από μερίδα του Τύπου ως «όπλα ή βούτυρο»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή