Αξιοποίηση της καινοτομίας για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη

Αξιοποίηση της καινοτομίας για την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρώπη

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για να βελτιωθεί η ικανότητα της Ευρώπης να καινοτομεί και να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο, απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για την ενθάρρυνση ρηξικέλευθων ιδεών και την εμπορική τους προώθηση. Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που συνάγονται από την πλέον πρόσφατη κατάταξη των επιδόσεων στον τομέα της καινοτομίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Ο πίνακας αποτελεσμάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την «Ένωση Καινοτομίας» 2015 δείχνει ότι το γενικό επίπεδο καινοτομίας στην ΕΕ παραμένει σταθερό. Ωστόσο, η κρίση επηρέασε αρνητικά την καινοτόμο δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα: ο αριθμός καινοτόμων επιχειρήσεων μειώνεται, όπως και οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου, οι καινοτομίες στις ΜΜΕ, οι αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, οι εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και οι πωλήσεις καινοτόμων προϊόντων. Παρότι έχουν σημειωθεί ορισμένες βελτιώσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, τις επιχειρηματικές επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη και την ποιότητα της επιστήμης, αυτές δεν επαρκούν για να έχουμε καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της καινοτομίας.

Στη γενική κατάταξη, η Σουηδία βρίσκεται ακόμη μια φορά στην πρώτη θέση όσον αφορά την καινοτομία, ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Γερμανία. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες καινοτόμοι είναι η Μάλτα, η Λετονία, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Πολωνία. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ΕΕ εξακολουθεί να έχει χαμηλότερες επιδόσεις από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Ο επίτροπος Κάρλος Μοέδας, αρμόδιος για την Έρευνα, την Καινοτομία και την Επιστήμη, δήλωσε: «Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις για να βελτιώσουμε τις επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας. Οι επενδύσεις αυτές θα πρέπει να συνοδεύονται από καλύτερες συνθήκες και μια ενιαία αγορά καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρώπη. Καταβάλλουμε προσπάθειες γι΄αυτό σε επίπεδο ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις για καλύτερα αποτελέσματα των δημόσιων επενδύσεών τους.»

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα έχει καθοριστική σημασία για την έρευνα και την καινοτομία, ιδίως όσον αφορά την επαναφορά της χρηματοδότησης επιχειρηματικού κινδύνου στα προ της κρίσης επίπεδα. Επιπλέον, μέσω της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, η Επιτροπή στοχεύει στην περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης σε χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις, και ειδικότερα τις ΜΜΕ. Η ενίσχυση των συνεργειών μεταξύ του προγράμματος της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της έρευνας «Ορίζοντας 2020» και των Διαρθρωτικών Ταμείων θα συμβάλει επίσης ουσιαστικά στην τόνωση των επενδύσεων.

Με τον νέο Μηχανισμό Υποστήριξης Πολιτικής, η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να μεταρρυθμίσουν τα εθνικά τους συστήματα έρευνας και καινοτομίας και να προάγουν την επιχειρηματική καινοτομία.

Αργότερα εντός του έτους, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την ενιαία αγορά, θα προταθούν νέα μέτρα για τη δημιουργία ενός πιο φιλικού προς την καινοτομία επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, θα καταβληθούν προσπάθειες για την εφαρμογή του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας και για τη θέσπιση προτύπων που θα ευνούν περισσότερο την καινοτομία.

Παράλληλα, η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να επισπευσθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας και να δημιουργηθεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον όπου οι καινοτόμες επιχειρήσεις θα μπορούν να αναπτύσσονται και να κατοχυρώνουν ευκολότερα και φθηνότερα τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για τις καινοτομίες τους.

Για τον συνοπτικό δείκτη κατάταξης ως προς την καινοτομία στον πίνακα αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας και τις επιμέρους συνόψεις των επιδόσεων καινοτομίας των 28 κρατών μελών και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, βλ. ενημερωτικό δελτίο.

Ιστορικό

Ο ετήσιος πίνακας αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας, παρέχει συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων των κρατών μελών της ΕΕ στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Ο πίνακας αποτελεσμάτων είναι ένα χρήσιμο, μη δεσμευτικό εργαλείο που βοηθά τα κράτη μέλη να αξιολογούν τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες των συστημάτων τους για την έρευνα και την καινοτομία και να εντοπίζουν πού πρέπει να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην καινοτομία. Εκτός από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ο πίνακας αποτελεσμάτων καλύπτει τη Σερβία, την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, την Τουρκία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Όσον αφορά έναν πιο περιορισμένο αριθμό δεικτών, διαθέσιμων διεθνώς, καλύπτει, επίσης, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, τη Νότια Κορέα και τις ΗΠΑ. Ο πίνακας αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας 2015 συνοδεύεται από συμπληρωματική ανάλυση που κατατάσσει τα κράτη μέλη βάσει διαφόρων δεικτών (παράρτημα Η).

Ο πίνακας αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας καλύπτει το σύστημα καινοτομίας στο σύνολό του, το οποίο περιλαμβάνει τις ικανότητες καινοτομίας τόσο το δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα. Ο πίνακας αποτελεσμάτων καλύπτει συνολικά 25 διαφορετικούς δείκτες, που περιλαμβάνουν τις εξωτερικές συνθήκες για την καινοτομία, το επίπεδο των καινοτόμων δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και τον τρόπο με τον οποίο οι δραστηριότητες αυτές μετατρέπονται σε πλεονεκτήματα για την οικονομία στο σύνολό της.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον πίνακα αποτελεσμάτων για την Ένωση Καινοτομίας

http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards/index_en.htm

http://ec.europa.eu/growth/industry/innovation/facts-figures/scoreboards/files/ius_2015_executive_summary_el.pdf

Αρμόδιοι επικοινωνίας

Ερωτήσεις του κοινού:

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή