Σκηνές ντροπής στις φοιτητικές εκλογές

Σκηνές ντροπής στις φοιτητικές εκλογές

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευκαιρία για επίθεση σε διπλό ταμπλό –κατά του… συστημικού εχθρού, δηλαδή των μελών της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, και κατά των αριστερών αντανακλαστικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ– θεώρησαν, ως φαίνεται, τις χθεσινές φοιτητικές εκλογές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ οι αντεξουσιαστές. Ετσι, προκάλεσαν πρωτοφανή, σε έκταση και ένταση, επεισόδια σε ΑΕΙ/ΤΕΙ, φέρνοντας σε αμηχανία την κυβέρνηση. Από την άλλη, οι φοιτητικές παρατάξεις της Ν.Δ. (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) και του ΚΚΕ (Πανσπουδαστική) είναι και οι νικητές των εκλογών, αφού βρέθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις – για 29η συνεχή φορά η ΔΑΠ, για δεύτερη η Πανσπουδαστική. Η συμμετοχή κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ψήφισαν σχεδόν 100.000 φοιτητές (περίπου το 50% των ενεργών φοιτητών). Η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους φοιτητικούς συλλόγους να περιφρουρήσουν τις εκλογές από την επίθεση των κουκουλοφόρων με τα ρόπαλα.

Ειδικότερα, σε 11 πόλεις και σε περισσότερους από 40 φοιτητικούς συλλόγους σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια. Πιο συγκεκριμένα, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Λάρισα και Φλώρινα οι φοιτητές έγιναν στόχος βίαιων επιθέσεων από ομάδες 20-30 κατά περίπτωση ροπαλοφόρων. Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν στο ΑΠΘ, ενώ ακολούθησαν τα επεισόδια στην Αθήνα. Χαρακτηριστικά, κουκουλοφόροι με ρόπαλα επιτέθηκαν σε φοιτητές στο Γεωπονικό, Οικονομικό και στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με αποτέλεσμα τέσσερις να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ένας εξ αυτών σοβαρά, ο οποίος κατόπιν έδωσε κατάθεση στον εισαγγελέα. Επίσης, στο Οικονομικό Παν. Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ) ομάδα αντεξουσιαστών επιτέθηκε σε φοιτητές με αποτέλεσμα να διακοπεί οριστικά η διαδικασία. Φοιτητές, επίσης, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού από κουκουλοφόρους σε Χημείο και ΕΜΠ. Παράλληλα, σύμφωνα με την ενημέρωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, στο ΤΕΙ Καβάλας προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές από εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον φοιτητών, ενώ στο ΤΕΙ της Λάρισας εγκλωβισμένοι φοιτητές καλούσαν επίμονα τις αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν, αλλά εκείνοι τους αγνοούσαν.

Μετά το μπαράζ επιθέσεων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δημοσιοποίησε επιστολή για τη διενέργεια των φοιτητικών εκλογών, την οποία είχε στείλει τη Δευτέρα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. Μετά τα χθεσινά επεισόδια ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης έστειλε νέα επιστολή στον κ. Πανούση (κοινοποιήθηκε στον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά) λέγοντας: «Είναι αδιανόητο η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη να ανέχονται τη φίμωση χιλιάδων φοιτητών από ομάδες αριστεριστών που φασιστικά επιδιώκουν να διαλύσουν μια στιγμή κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας. Ηδη στο ΑΠΘ υπάρχουν τραυματισμένοι φοιτητές και εκατοντάδες άλλοι εγκλωβισμένοι, επειδή θέλησαν να συμμετάσχουν στις φοιτητικές εκλογές, κάτι που προφανώς ενοχλεί. Σας καλούμε εδώ και τώρα να δώσετε εντολή στην Ελληνική Αστυνομία για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών και της προστασίας των χιλιάδων φοιτητών».

«Υποβολή μηνύσεων»

Αντίδραση δεν υπήρξε, με αποτέλεσμα ο κ. Ιωαννίδης να επανέλθει λέγοντας: «Δυστυχώς, ο κ. Πανούσης αγνόησε και το σημερινό έγγραφο. Η κυβέρνηση έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη. Οχι μόνο δείχνοντας τόσο καιρό ανοχή στα φαινόμενα αυτά, αλλά και μη αποτρέποντάς τα, μετά και τις σημερινές καταγγελίες. Θα προχωρήσουμε άμεσα στην υποβολή μηνύσεων. Η ανοχή σε αυτά τα φαινόμενα συνιστά πλέον συνενοχή». Από την πλευρά της, η Νεολαία του ΚΚΕ ΜΑΣ ανέφερε: «Αυτές οι ομάδες όχι μόνο είναι άσχετες με το φοιτητικό κίνημα αλλά και αξιοποιούνται εναντίον του. Από ό,τι φαίνεται, αυτές οι ενέργειες έχουν σκοπιμότητα σε βαθμό που πρέπει να πάρει θέση και η ίδια η κυβέρνηση. Ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια της Ν.Δ. και άλλων δυνάμεων να αξιοποιηθούν αυτές οι ενέργειες για τη συκοφάντηση του φοιτητικού κινήματος και την ένταση της καταστολής». Η ΑΡΕΝ (νεολαία ΣΥΡΙΖΑ) κατήγγειλε τα περιστατικά προσθέτοντας ότι «δημοκρατική διαδικασία, ωστόσο, δεν μπορεί να νοείται ούτε με αστυνομική περιφρούρηση, ούτε και με “προστασία” από μπράβους. Οι ίδιοι οι φοιτητικοί σύλλογοι έχουν την ευθύνη των εκλογών και οφείλουν να περιφρουρήσουν τις διαδικασίες τους». Τα επεισόδια καταδίκασαν, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Φορτσάκης (Ν.Δ.), ο Γιώργος Μαυρωτάς («Ποτάμι») και η Μαρία Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή