Βενιζέλος: Τεράστια η ζημιά για εμένα και το ΠΑΣΟΚ

Βενιζέλος: Τεράστια η ζημιά για εμένα και το ΠΑΣΟΚ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το βαρύτατο πολιτικό τίμημα που πλήρωσε το κόμμα του από τις έκνομες ενέργειες του Α. Τσοχατζόπουλου περιέγραψε ο Ευ. Βενιζέλος, αφήνοντας βαρύτατες αιχμές για την ηθική στάση του δικαζόμενου πρώην υπουργού. «Εχω υποστεί μεγάλη πολιτική φθορά από τη δικαζόμενη υπόθεση. Το κόμμα έχει υποστεί από αυτή την υπόθεση τεράστια ζημιά. Αρκεί να δει κανείς τα εκλογικά αποτελέσματα του Μαΐου και Ιουνίου 2012, όταν η προδικασία για την υπόθεση ήταν σε πλήρη εξέλιξη».

Ο κ. Βενιζέλος σε μια κατάθεση που κράτησε πάνω από τρεις ώρες μίλησε για όσα γνώριζε για τα επίδικα εξοπλιστικά προγράμματα, λέγοντας πως μόνο μία φορά μετείχε στο ΚΥΣΕΑ της εποχής και διερωτήθηκε γιατί κλήθηκε ως μάρτυρας. Με μία απάντηση που έσταζε φαρμάκι για τον Ακη Τσοχατζόπουλο, απάντησε στις ερωτήσεις για το αν ο πρώην υπουργός δωροδοκήθηκε παρά τη δαιδαλώδη διαδικασία που ακολουθείτο για τα εξοπλιστικά προγράμματα. «Η σχολική εφορεία ενός νηπιαγωγείου, για την αγορά κιμωλιών, μπορεί να δωροδοκηθεί;» είπε απευθυνόμενος στο δικαστήριο, για να δώσει ο ίδιος την απάντηση. «Σας λέω ότι μπορεί.

Για 200 ευρώ μπορεί να υπάρξει δωροδοκία και για μια μεγάλη σύμβαση όχι. Αρκεί να υπάρχει ηθική προδιάθεση…».

Αναφορά στο ΚΥΣΕΑ

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς στη λειτουργία του ΚΥΣΕΑ και απαντώντας στις αιτιάσεις που του προσάπτονται για τη συμμετοχή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε τα εξοπλιστικά είπε: «Μετά την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε κυβέρνηση το 2004 έγινε Εξεταστική, αλλά εκεί δεν ετέθησαν θέματα δωροδοκιών. Αυτό μάλιστα αναφέρεται και στο κοινό πόρισμα που εκδόθηκε τότε από ΚΚΕ και Συνασπισμό. Ούτε η Ν.Δ. έκανε λόγο τότε για ποινικά ευρήματα». Αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην κατάσταση που παρέλαβε ως υπουργός Εθνικής Αμυνας για τα υποβρύχια και τις ενέργειές του για θωράκιση της πολιτικής ηθικής σε θέματα εξοπλισμών με την ανάθεση ελέγχου των σχετικών συμβάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και τις νομοθετικές ρυθμίσεις σε θέματα διαφάνειας.

Σε ερώτηση για τις ευθύνες των συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού, ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε με νόημα: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει εμπλοκή συζύγων ή παιδιών. Οποιος έχει την υπογραφή έχει και την πολιτική και ποινική ευθύνη». Στη δίκη ήταν παρούσα και η σύζυγος του Ακη Τσοχατζόπουλου, που όπως δήλωσε ο συνήγορός της, θα υποβάλει εκ νέου αίτημα αποφυλάκισης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή