«Είναι υπερόπτες, δεν ασχολούνται»

«Είναι υπερόπτες, δεν ασχολούνται»

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εγιναν έκτροπα πέρυσι και οι παρατάξεις αρνήθηκαν επανάληψη της διαδικασίας, αλλά φέτος θα πάνε όλα κατ’ ευχήν» προβλέπει –ατυχώς– νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης δευτεροετής φοιτητής στην Πληροφορική του ΟΠΑ, που μοιράζει ενημερωτικά φυλλάδια της «ΡΑΣ – ΕΑΑΚ» και του Αριστερού Δικτύου Νεολαίας. Εκατοντάδες φοιτητές πηγαινοέρχονται φουριόζοι αναζητώντας την αίθουσα όπου ψηφίζουν, λίγοι διαβάζουν τα φυλλάδια που τους μοιράζονται: οι περισσότεροι γνωρίζουν από καιρό τι θα ρίξουν στην κάλπη. «Είμαστε διευρυμένη συλλογικότητα, μέλη μας πρόσκεινται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά έχουμε ακόμη και παιδιά που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ», προσθέτει για να δείξει την… ανεκτικότητα των ΕΑΑΚ προς το κυβερνών κόμμα. Διακαής πόθος του ίδιου, όπως και δεκάδων άλλων, είναι να χάσει την πρωτοκαθεδρία η ΠΑΣΠ. «Εδώ είναι το φρούριό της», επισημαίνει ο νεαρός, υπενθυμίζοντας την «πράσινη» εξαίρεση στον ακαδημαϊκό πολιτικό «χάρτη». «Είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα να εξακολουθούν να ψηφίζουν ΠΑΣΠ;».

Η Χριστίνα, δευτεροετής στην Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, παραδέχεται ότι πέρυσι ψήφισε την παντοδύναμη ΠΑΣΠ, αλλά απογοητεύθηκε. «Εχουν γίνει υπερόπτες και δεν ασχολούνται με τα αιτήματά μας», ισχυρίζεται, «κάθονται με τις ώρες μεγάλοι άνθρωποι, 27 και 28 ετών, και προσπαθούν να προσηλυτίσουν τα πρωτάκια».

Για την ίδια, που θέλει να γίνει το συντομότερο ορκωτή λογίστρια, το φλέγον είναι η διασύνδεση με την αγορά εργασίας, «είναι τόσο θεωρητικά τα μαθήματα, που στο τέλος και οι πιο επιμελείς βαριούνται και πάνε για καφέ». Θα ανέμενε από τις παρατάξεις «να μας προσφέρουν πρόσβαση για να κάνουμε πρακτική άσκηση από το πρώτο έτος». Οσο για το δέλεαρ των σημειώσεων, «εγώ μπορώ να διαβάσω μόνον από τις δικές μου, οπότε δεν τσιμπάω». Ωστόσο, είχε αποφασίσει να υποστηρίξει τη ΔΑΠ, «επειδή τα αριστερά κόμματα είναι κατακερματισμένα». Το αν η Χριστίνα τελικά έφθασε στην κάλπη παραμένει ένα ερώτημα, καθώς λίγο αργότερα σημειώθηκαν επεισόδια στο κτίριο του ΟΠΑ.

Η κινητικότητα στη Νομική είναι μάλλον πιο αυξημένη. Οχι, όμως, και η ενημέρωση των φοιτητών της σχολής, απ’ όπου πιθανότατα θα προκύψουν οι μελλοντικοί πολιτικοί της χώρας. Ετσι, η «αντι-μεταρρύθμιση» Μπαλτά είναι άγνωστη σε μέλη της ΔΑΠ, η οποία για πολλά χρόνια κατέχει εδώ τα «πρωτεία». «Προτεραιότητά μας είναι το καλό του τμήματος, ακόμα και όταν αυτή διαφοροποιείται από την επίσημη γραμμή», λέει ο Θοδωρής, υποψήφιος της ΔΑΠ στο Οικονομικό της Νομικής. Η αφίσα του συνδυασμού τους, από τις λίγες που αναφέρουν συγκεκριμένες θέσεις: πιο πολλά οικονομικά μαθήματα, προβαθμολόγηση και «ανοικτές σχολές». «Πέτυχα πέρυσι και αδημονούσα να μπω στο αμφιθεάτρο, αλλά το Πανεπιστήμιο άνοιξε μία βδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα», θυμάται, «αλλιώς φανταζόμουν το πρώτο έτος φοιτητής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή