Ατελείωτη ουρά για το σκήνωμα της Αγ. Βαρβάρας

Ατελείωτη ουρά για το σκήνωμα της Αγ. Βαρβάρας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μπες κι ο Θεός μαζί σου». Εδώ που τα λέμε, δεν υπήρχε πιο ταιριαστή απάντηση στην προκειμένη περίπτωση. Είχα ρωτήσει εξερχόμενους του περιβόλου του Ιερού Ναού της Αγίας Βαρβάρας προσκυνητές εάν έχει νόημα να μπω με το αυτοκίνητο στον περιβάλλοντα χώρο ή θα μπλέξω για πάντα. Εν τέλει μπήκα και όπως διαπίστωσα, το πάρκινγκ ήταν σχετικά άνετο. «Θα έχει σπάσει η κίνηση, απόγευμα πήγε», σκέφτηκα κατευθυνόμενη προς την είσοδο της εκκλησίας, απλώς και μόνον για να γελάσω με τον εαυτό μου: η κίνηση όχι μόνο δεν είχε σπάσει από το πρωί, αλλά, αντίθετα, η ουρά των πιστών που περιμένουν υπομονετικά να προσκυνήσουν τα ιερά λείψανα της Αγίας Βαρβάρας συνεχώς μεγάλωνε. Στις έξι η ώρα χθες το απόγευμα, μετρούσε αρκετές εκατοντάδες.

Η κυρία Φωτεινή βρισκόταν πια μια ανάσα από την είσοδο, περιμένοντας το «πράσινο φως» από τον άνθρωπο που διαχειρίζεται την κοσμοσυρροή για να μπει στον ναό. Είχε κλείσει ένα δίωρο περιμένοντας κάτω από τον ήλιο. «Δεν ήταν τίποτα, νεράκι πέρασε ο χρόνος», λέει. «Μια φορά γίνεται αυτό, αξίζει λίγη ταλαιπωρία», προσθέτει ο κύριος ακριβώς πίσω της. Το πλήθος απαρτίζουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, αν και οι ηλικιωμένες γυναίκες μοιάζει να επικρατούν. Κάποιοι έχουν φέρει μαζί τα παιδιά τους, ενώ πολλοί συνοδεύουν ασθενείς ή ανθρώπους με αναπηρία. Οσοι δεν αντέχουν την ορθοστασία ξαποσταίνουν στα πεζούλια ή κάτω από τα δέντρα του περιβόλου, ενώ λίγο πιο πέρα έχει στηθεί πάγκος με νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς. Οι περισσότεροι, πάντως, διστάζουν να αφήσουν τη  θέση  στην ουρά. Από τα μεγάφωνα ακούγονται ψαλμοί από τη  λειτουργία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Προσκυνηματικός ναός

Δίπλα από την κεντρική είσοδο, βρίσκεται το πορτάκι της εξόδου των πιστών που έχουν προσκυνήσει. Από εκεί μπορεί κάποιος να μπει στην εκκλησία για να παρακολουθήσει την ακολουθία και να δει από κοντά τη λάρνακα όπου φυλάσσεται το ιερό σκήνωμα, όχι όμως και να την προσκυνήσει

Πριν εξέλθουν του ναού οι περισσότεροι από τους πιστούς συμπληρώνουν τα ειδικά χαρτάκια Υπέρ Υγείας και Υπέρ Αναπαύσεως με τα ονόματα ζωντανών και νεκρών που επιθυμούν να διαβαστούν στη Θεία Λειτουργία. Ο Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας θεωρείται προσκυνηματικός ναός (είναι συνέχεια ναΐσκου του 17ου αιώνα όπου βρέθηκε ιερή εικόνα της Αγίας) και συγκεντρώνει καθημερινά πλήθος πιστών.

Εως τις 24 Μαΐου

Το ιερό λείψανο θα παραμείνει στον ναό της Αγίας Βαρβάρας έως τις 24 Μαΐου και καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του θα τελούνται πρωινές και απογευματινές ακολουθίες. Το προσκύνημα ξεκινάει κάθε πρωί στις 6.30 και ολοκληρώνεται στις 9.30 το βράδυ, ενώ έχουν προγραμματιστεί και αγρυπνίες. Σήμερα το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου θα μεταβούν στον Προσκυνηματικό Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας για την προσκύνηση του ιερού λειψάνου. Προς το παρόν, δεν έχει ανακοινωθεί αλλαγή του προγράμματος που θέλει το σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας να μεταφέρεται αύριο στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας».Υπενθυμίζεται ότι το ιερό λείψανο ήρθε στην Ελλάδα στο πλαίσιο των εορτασμών των 80 χρόνων από την ίδρυση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (2016). Τα οστά της Αγίας φυλάσσονται στο νησί Μπουράνο της Ιταλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή