Τα πηγάδια του Πειραιά

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι και ο Πειραιάς που έδωσε χιλιάδες ευρήματα από τις ανασκαφές για την κατασκευή του Μετρό. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στην περίπτωσή του, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί τουριστικά, είναι το πρωτότυπο υδρευτικό σύστημα. Προηγμένη τεχνολογία, όπως αποκαλύπτεται στα 25.000 τ.μ. που ανασκάφηκαν, προκαλεί σήμερα τον θαυμασμό των ειδικών, με τα καλοφτιαγμένα πηγάδια τα οποία μαρτυρούν τι έκαναν τότε οι κάτοικοι για να έχουν πόσιμο νερό.

Εχει ενδιαφέρον να ακούσει κανείς τους αρχαιολόγους να εξηγούν για ποιο λόγο ανέπτυξαν αυτό το σύστημα ύδρευσης οι κάτοικοι, την προσπάθεια να εξασφαλίσουν την υδροδότησή τους από τον υδροφόρο ορίζοντα διανοίγοντας πηγάδια στα τέλη του 5ου και στον 4ο αι. π.Χ. Κι όταν αυτό δεν αρκούσε, στράφηκαν σε άλλους τρόπους, κατασκευάζοντας δεξαμενές περισυλλογής ομβρίων. Κι έπειτα, στα ελληνιστικά χρόνια, όταν τα σπίτια μεγάλωσαν προνόησαν πάλι για τις νέες ανάγκες: διάνοιξαν μεγάλες σήραγγες και προχώρησαν ακόμη και στη συνένωση δεξαμενών για να αποθηκεύουν μεγαλύτερες ποσότητες.

Γι’ αυτά τα πολύτιμα μυστικά της υπόγειας πόλης του Πειραιά θα μιλήσει η Στέλλα Χρυσουλάκη, διευθύντρια της δραστήριας Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων και οι συνάδελφοί της αρχαιολόγοι: Π. Κουτής, Αιμ. Μπεντερμάχερ-Γερούσης, Γ. Πέππα, την Παρασκευή, στην ημερίδα που διοργανώνεται στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, σε συνεργασία με τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Ν. Μαμάσης, Π. Δευτεραίος, Ν. Ζαρκαδούλας και Δ. Κουτσογιάννης). Κι αυτό είναι το ενδιαφέρον. Οτι από την έναρξη της ανασκαφής για την «Επέκταση της Γραμμής 3: Χαϊδάρι-Πειραιάς», ζητήθηκε η συνεργασία διαφορετικών επιστημόνων. Διεπιστημονική συνεργασία με το τμήμα Τεχνικής Γεωλογίας της Αττικό Μετρό αλλά και τον τομέα Υδάτινων Πόρων και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου.

Εντυπωσιακά τα πηγάδια, αλλά και τα ευρήματα: αγγεία, νομίσματα, εργαλεία, ξηροί καρποί, μέχρι αντικείμενα από ξύλο, όπως το σπάνιο άγαλμα ανδρικής μορφής που έσωσε η λάσπη, κ.ά. Για τους ερευνητές του Πολυτεχνείου, όμως, η αναπαράσταση του υδροσυστήματος επιτρέπει τη μελέτη μιας ευφυούς αξιοποίησης περιορισμένων υδατικών πόρων σε αστική περιοχή. Υπάρχει καλύτερο δέλεαρ για τον τουρισμό;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή