Πρόταση ανακοστολόγησης εξετάσεων από ΕΟΠΥΥ και υπουργείο Υγείας

Πρόταση ανακοστολόγησης εξετάσεων από ΕΟΠΥΥ και υπουργείο Υγείας

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της τάξης του 20% κατά μέσο όρο στις τιμές των 54 πιο «δαπανηρών» διαγνωστικών εξετάσεων και οριζόντια μείωση 5% για άλλες 640 εξετάσεις, περιλαμβάνει η επίσημη πρόταση ανακοστολόγησης που απέστειλε ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προς τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. 

Στόχος είναι να συγκρατηθούν οι δαπάνες εντός των ορίων του προϋπολογισμού και να καταργηθεί το «επαχθές» μέτρο του clawback (αυτόματη επιστροφή της δαπάνης που υπερβαίνει τον προϋπολογισμό). Tόσο ο όγκος και η δαπάνη για τις παρακλινικές εξετάσεις έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια σε υψηλά επίπεδα: το 2013 συνταγογραφήθηκαν σε ασφαλισμένους 93.863.703 εξετάσεις -ή άλλιώς 10 εξετάσεις ανά ασφαλισμένο- με συνολικό κόστος 580,2 εκατομμύρια ευρώ, και πέρυσι 97.591.600 εξετάσεις για τις οποίες κλήθηκε να καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ 601,6 εκατομμύρια ευρώ, ποσό διπλάσιο από τον σχετικό κλειστό προϋπολογισμό του Οργανισμού. 

Για την προτεινόμενη ανακοστολόγηση ο ΕΟΠΥΥ έλαβε υπόψιν, μεταξύ άλλων, διεθνείς τιμές των εξετάσεων και κυρίως τιμές Γερμανίας και Σουηδίας, στοιχεία κόστους καθώς και τιμές αγοράς (φασόν). Οπως ενδεικτικά αναφέρεται στην χθεσινή επιστολή του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντού, προς τον πρόεδρο του ΠΙΣ Μιχάλη Βλασταράκο, εργαστήρια διενέργειας εξετάσεων εκ μέρους τρίτων (φασόν) στην Ελλάδα τιμολογούν την ελεύθερη θυροξίνη (FT4) με 2,50 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ είναι 12 ευρώ και τις τρανσαμινάσες αίματος με 0,70 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ η τιμή αποζημίωσης είναι 3,49 ευρώ.

Επίσης, στη Σουηδία και τη Γερμανία η τιμή αποζημίωσης της γενικής εξέτασης αίματος είναι 1,48 και 1,10 ευρώ αντίστοιχα με μία διαφορά της τάξης του 150% από την τιμή αποζημίωσης που έχει καθορίζει ο ΕΟΠΥΥ (2,88 ευρώ)», αναφέρει ο κ. Κοντός ο οποίος ωστόσο σημειώνει ότι έχει ληφθεί υπόψιν ότι αυτές οι χώρες πραγματοποιούν μεγαλύτερο αριθμό αποζημιούμενων εξετάσεων σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά και η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της χώρας μας. 

Η προτεινόμενη ανακοστολόγηση εκτιμάται ότι θα φέρει εξοικονόμηση για τον ΕΟΠΥΥ της τάξης των 40.000.000 – 50.000.000 ευρώ, ενώ επιπλέον μείωση θα προκύψει από την εφαρμογή του πλαφόν στον αριθμό των εξετάσεων που μπορεί να γράφει κάθε γιατρός ανά παραπεμπτικό (ήδη έχουν τεθεί σε εφαρμογή για 16 ιατρικές ειδικότητες έως τώρα). Στο ίδιο πλαίσιο ο ΕΟΠΥΥ προτείνει την κατάργηση του clawback με κάλυψη της υπέρβασης από ένα κλιμακωτό σύστημα εκπτώσεων (rebate). 

Σε μία προσπάθεια να πείσει τους παρόχους επί της πρότασης, ο κ. Κοντός αναφέρει στην επιστολή «είναι προτιμότερο κατά την άποψή μας για τους συμβεβλημένους παρόχους διαγνωστικών εξετάσεων να αποζημιώνονται στο 100% των εκτελεσμένων παραπεμπτικών με έστω μειωμένες τιμές κατά 5% για τη μεγάλη πλειοψηφία των εξετάσεων και μεσοσταθμικά κατά 20% για τις 54 πιό δαπανηρές εξετάσεις βιολογικών υγρών παρά να αποζημιώνονται στο 50% όπως συμβαίνει σήμερα με την εφαρμογή του clawback». Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη απόπειρα του ΕΟΠΥΥ να αποσπάσει συναίνεση των παρόχων επί της πρότασης που τέθηκε αρχικά σε δημόσια διαβούλευση στις 7/4/2015. Τόσο ο ΠΙΣ όσο και οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων αντιδρούν αρνητικά στην ανακοστολόγηση την οποία έχουν χαρακτηρίσει ως «υποκοστολόγηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή