ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διακρατική ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα

diakratiki-imerida-gia-tin-koinoniki-oikonomia-kai-epicheirimatikotita-2083191

Στον Πολυχώρο «ΙΑΝΟΣ» στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου διακρατική ημερίδα, με την συμμετοχή Γερμανών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, σε θέματα Κοινωνικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας.

Διοργανωτής φορέας ήταν η «ΑΘΗΝΑ ΑΜΚΕ-ΜΚΟ» και η εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ», στο πλαίσιο του «ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜ-ΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Ε.Κ.Ο. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Στις ομιλίες των εισηγητών και στις παρεμβάσεις των παρευρισκομένων υπήρχαν σημαντι-κές εμπειρίες, βιωματικές αναφορές αλλά και τεχνοκρατικές προσεγγίσεις από καλές πρα-κτικές κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και από τις δυο πλευρές.

Οι Γερμανίδες ομιλήτριες Christine Nuβhart (Κοινωνιολόγος) και Tina Helbing (Σύμβουλος Σταδιοδρομίας) που εκπροσώπησαν τους φορείς «FRAU & BERUF GmbH» & «FRAUEN- AKA-DEMIE MUENCHEN» αναφέρθηκαν στον νέο αυτό τομέα της οικονομίας που απασχολεί πλέον το 30% των εργαζομένων στο Μόναχο, συμπεριλαμβάνοντας επιχειρήσεις κοινωνι-κού σκοπού στις οποίες απασχολούνται ισάριθμα άτομα με την αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής.  Το 50% των εργαζομένων στην κοινωνική οικονομία είναι πλήρως απασχολούμε-νοι & το άλλο 50% είναι μερικώς απασχολούμενοι. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γίνεται σε ένα βαθμό από Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια, οι επενδυτές – μέτοχοι είναι διαφορετικοί από τους εργαζόμενους. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις παραγωγικού σκοπού δραστηριοποιούνται συνήθως στην Πράσινη Οικονομία & στην Ενέργεια.

Οι Έλληνες ομιλητές Δημήτρης Μιχαηλίδης (συντονιστής Δικτύου ΚΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακε-δονίας) & Δημήτρης Ζιώμας (ερευνητής του ΕΚΚΕ) αναφέρθηκαν εκτενώς στην έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας, αλλά και στην κατάσταση των ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα. Ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην ανάπτυξη και υποστήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ακόμη και στη φάση εξασφάλισης του αρχικού κεφα-λαίου των Επιχειρήσεων και εξέπληξαν ευχάριστα με τις πολύ καλές πρακτικές αυτοχρημα-τοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ που ήδη λειτουργούν.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημ. Φεγγίτης (υπεύθυνος Κοινωνικής Οικονομίας γρα-φείου της ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας).

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν  η συμμετοχή εκπροσώπων των μελών διαφόρων Αναπτυ-ξιακών Συμπράξεων, αλλά και των υπόλοιπων παρευρισκομένων.