Διακρατική ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα

Διακρατική ημερίδα για την Κοινωνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Πολυχώρο «ΙΑΝΟΣ» στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου διακρατική ημερίδα, με την συμμετοχή Γερμανών και Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, σε θέματα Κοινωνικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας.

Διοργανωτής φορέας ήταν η «ΑΘΗΝΑ ΑΜΚΕ-ΜΚΟ» και η εκδήλωση έγινε με την συμμετοχή της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ», στο πλαίσιο του «ΤΟΠΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜ-ΜΑΤΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ Ε.Κ.Ο. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ»

Στις ομιλίες των εισηγητών και στις παρεμβάσεις των παρευρισκομένων υπήρχαν σημαντι-κές εμπειρίες, βιωματικές αναφορές αλλά και τεχνοκρατικές προσεγγίσεις από καλές πρα-κτικές κοινωνικής οικονομίας και επιχειρηματικότητας και από τις δυο πλευρές.

Οι Γερμανίδες ομιλήτριες Christine Nuβhart (Κοινωνιολόγος) και Tina Helbing (Σύμβουλος Σταδιοδρομίας) που εκπροσώπησαν τους φορείς «FRAU & BERUF GmbH» & «FRAUEN- AKA-DEMIE MUENCHEN» αναφέρθηκαν στον νέο αυτό τομέα της οικονομίας που απασχολεί πλέον το 30% των εργαζομένων στο Μόναχο, συμπεριλαμβάνοντας επιχειρήσεις κοινωνι-κού σκοπού στις οποίες απασχολούνται ισάριθμα άτομα με την αυτοκινητοβιομηχανία της περιοχής.  Το 50% των εργαζομένων στην κοινωνική οικονομία είναι πλήρως απασχολούμε-νοι & το άλλο 50% είναι μερικώς απασχολούμενοι. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων γίνεται σε ένα βαθμό από Εθνικά και Ευρωπαϊκά κονδύλια, οι επενδυτές – μέτοχοι είναι διαφορετικοί από τους εργαζόμενους. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις παραγωγικού σκοπού δραστηριοποιούνται συνήθως στην Πράσινη Οικονομία & στην Ενέργεια.

Οι Έλληνες ομιλητές Δημήτρης Μιχαηλίδης (συντονιστής Δικτύου ΚΙΝΣΕΠ Κεντρικής Μακε-δονίας) & Δημήτρης Ζιώμας (ερευνητής του ΕΚΚΕ) αναφέρθηκαν εκτενώς στην έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας & Επιχειρηματικότητας, αλλά και στην κατάσταση των ΚΟΙΝΣΕΠ στην Ελλάδα. Ανέδειξαν τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στην ανάπτυξη και υποστήριξη της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ακόμη και στη φάση εξασφάλισης του αρχικού κεφα-λαίου των Επιχειρήσεων και εξέπληξαν ευχάριστα με τις πολύ καλές πρακτικές αυτοχρημα-τοδότησης ΚΟΙΝΣΕΠ που ήδη λειτουργούν.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Δημ. Φεγγίτης (υπεύθυνος Κοινωνικής Οικονομίας γρα-φείου της ΕΕΤΑΑ Θεσσαλίας).

Ζωντανή και ενδιαφέρουσα ήταν  η συμμετοχή εκπροσώπων των μελών διαφόρων Αναπτυ-ξιακών Συμπράξεων, αλλά και των υπόλοιπων παρευρισκομένων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή