Οι τελειόφοιτοι ξεκινούν με Εκθεση

Οι τελειόφοιτοι ξεκινούν με Εκθεση

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πανέτοιμος, σε πλήρη και εύρυθμη λειτουργία, τόσο σε κεντρικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, βρίσκεται ο μηχανισμός για τη διενέργεια των Πανελλαδικών Εξετάσεων», δήλωσε χθες το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας. Το εναρκτήριο λάκτισμα θα δοθεί τη Δευτέρα με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας για τους τελειοφοίτους και αποφοίτους των Γενικών Λυκείων, οι οποίοι αποτελούν τη μεγάλη μερίδα υποψηφίων. Συνολικά, περίπου 105.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα διεκδικήσουν 68.345 σε ΑΕΙ/ΤΕΙ από 70.305 πέρυσι. Φέτος, ο ανταγωνισμός για μία θέση στα κεντρικά ΑΕΙ θα οξυνθεί ακόμη περισσότερο, καθώς η ηγεσία του υπουργείου μείωσε τις θέσεις στα κεντρικά ιδρύματα, στέλνοντας στα Τμήματα της επαρχίας τη μεγάλη μάζα των 18χρονων αποφοίτων λυκείου, οι οποίοι διαγκωνίζονται στη μεγάλη δεξαμενή των μεσαίων βαθμολογιών για μία θέση στα ΑΕΙ. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας έχει εξαγγείλει «ψαλίδι» στις μετεγγραφές προς τα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, περιορίζοντας τον αριθμό τους έως το 10% του αρχικού αριθμού εισακτέων. Χθες, η ηγεσία, απευθυνόμενη στους υποψηφίους, ανέφερε ότι «οι εξετάσεις δεν είναι ούτε το άλφα αλλά ούτε και το ωμέγα στο ταξίδι της ζωής» και ότι «δεν υπάρχει απολύτως κανείς λόγος για ύπαρξη άγχους».

Παράλληλα, το μηχανογραφικό δελτίο για τις πανελλαδικές εξετάσεις αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr (στο σύνδεσμο ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ). Οι υποψήφιοι μπορούν να το μελετήσουν και μετά τις 15 Ιουνίου –θα υπάρξει νέα ενημέρωση από το υπουργείο– και θα πρέπει να απευθυνθούν στα Λύκειά τους για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password), ώστε να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο. Οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν το 10% των θέσεων χωρίς εξέταση, μετά τις 15/6 θα πρέπει να αποκτήσουν από το Λύκειό τους password και να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό δελτίο.

Για τον «Επιτάφιο»

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το υπουργείο Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο ο «Επιτάφιος» του Περικλή να ενταχθεί, από μετάφραση, στη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας Κοινωνικών Επιστημών από το 2015-16. Εως και φέτος, στο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου υπάρχει η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ως μάθημα Γενικής Παιδείας, όπου οι μαθητές διδάσκονται από πρωτότυπο τον «Επιτάφιο». Με τον νόμο 4186 (επί υπουργίας Κ. Αρβανιτόπουλου το 2013) που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου το 2015-16, το μάθημα αφαιρέθηκε και η διδασκαλία του «Επιταφίου» επρόκειτο να ενταχθεί στα Αρχαία Κατεύθυνσης, τα οποία διδάσκονται μόνο οι υποψήφιοι για μία θέση σε φιλολογίες, νομικές κ.λπ. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων κάνοντας λόγο για κατάργηση της διδασκαλίας του «Επιταφίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή