Ακριβότερα για πολλούς τα φθηνότερα φάρμακα

Ακριβότερα για πολλούς τα φθηνότερα φάρμακα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέες μειωμένες ασφαλιστικές τιμές σε πολλά φάρμακα ισχύουν από χθες το πρωί, γεγονός όμως που θα επιβαρύνει οικονομικά τους ασφαλισμένους. H Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), εφαρμόζοντας την εναρμόνιση των τιμών αναφοράς -βάσει των οποίων καλύπτει τη δαπάνη ο ΕΟΠΥΥ- σύμφωνα με τη νέα θετική λίστα φαρμάκων, από σήμερα άλλαξε τις τιμές σε πολλά σκευάσματα, κυρίως προς τα κάτω, και, όπως προκύπτει από την ανάλυση των τιμών σε πολλά φάρμακα, υπάρχουν μειώσεις στις τιμές ακόμη και κατά 50%. Ειδικότερα, από τους 2.750 κωδικούς φαρμάκων μειώνεται η τιμή αναφοράς ή, αλλιώς, «ασφαλιστική τιμή» σε περισσότερα από 1.800 φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η οποιαδήποτε μείωση στις ασφαλιστικές τιμές επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. Και αυτό διότι καλείται να καλύψει ο ίδιος την όποια διαφορά ασφαλιστικής και λιανικής τιμής. Ετσι, εάν ένα φάρμακο έχει λιανική τιμή 10 ευρώ και ασφαλιστική τιμή 8 ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 2 ευρώ ως συμμετοχή 25% επί της ασφαλιστικής τιμής, συν 2 ευρώ διαφορά ασφαλιστικής λιανικής. Σύνολο 4 ευρώ. Εάν η ασφαλιστική τιμή του φαρμάκου μειωθεί κατά ένα ευρώ, ο ασφαλισμένος θα πληρώσει 1,75 ευρώ ως συμμετοχή 25% επί της ασφαλιστικής τιμής συν 3 ευρώ διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής. Σύνολο 4,75 ευρώ.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, «από τις αλλαγές στις τιμές μεσοσταθμικά προκύπτει μια αρκετά σημαντική μείωση, κάτι που σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα βάλουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερη διαφορά ασφαλιστικής από λιανική τιμή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή