ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καβάλα: Αντιδράσεις για την αναβολή των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Ολοκαυτώματος

kavala-antidraseis-gia-tin-anavoli-ton-apokalyptirion-toy-mnimeioy-olokaytomatos-2083597

Η πρόθεση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα να συζητηθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Πέμπτης 14 Μαΐου το θέμα της μορφής του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Εβραίων Ελλήνων της Καβάλας, τα αποκαλυπτήρια του οποίου επρόκειτο να γίνουν αύριο το πρωί, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ολομέλεια του Σώματος και ένταση στις σχέσεις του δήμου Καβάλας με το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε.).

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έλαβε απόφαση για ματαίωση ή αναβολή της αυριανής εκδήλωσης, αλλά ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι εξουσιοδότησαν εν λευκώ τη δήμαρχο να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο και προς το συμφέρον της πόλης τη μορφή που θα έχει το μνημείο, το οποίο κατασκευάστηκε με τη σύμφωνη γνώμη του δήμου Καβάλας και του Κ.Ι.Σ.Ε. με δαπάνες ιδιώτη δωρητή, του Βίκτωρα Βενουζίου, πρώην πρόεδρου της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Καβάλας.

Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ–ΜΠΕ για πρώτη φορά μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και τα όσα επακολούθησαν, εξέφρασε τη λύπη της υπογραμμίζοντας ότι δεν υπήρχε καμία πρόθεση τόσο δική της όσο και της διοίκησης του δήμου να μην τοποθετηθεί το μνημείο. Σημείωσε πάντως «ότι ο δήμος Καβάλας ως θεσμικός φορέας πρέπει να έχει θέση και άποψη για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι η ανέγερση και η προστασία του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας. Η απόφαση για την τοποθέτηση του μνημείου αποτελεί μια συλλογική ενέργεια ενός θεσμικού φορέα όπως είναι ο δήμος Καβάλας και ξεπερνά κατά πολύ μεμονωμένες αντιλήψεις και πρόσωπα».

Η κ. Τσανάκα επιβεβαιώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υπογραμμίζοντας ότι «ουδέποτε λήφθηκε απόφαση ματαίωσης της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνεδρίαση του Σώματος και όσοι μπήκαν στον κόπο να ενημερωθούν σωστά γνωρίζουν ότι τα μέλη του Δ.Σ. με εξουσιοδότησαν εν λευκώ να διαχειριστώ το θέμα της τοποθέτησης του μνημείου, στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας που θα έπρεπε αυτό να έχει».

Η δήμαρχος αναγνωρίζει παραλείψεις και τυχόν λάθη στο θέμα της τοποθέτησης του Μνημείου Ολοκαυτώματος των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αναγνωρίζει σκοπιμότητα και έλλειψη σεβασμού προς μια θρησκευτική κοινότητα που πρόσφερε πολλά στην Καβάλα και αποτέλεσε στο παρελθόν την πολυπληθέστερη στη βόρεια Ελλάδα μετά αυτήν της Θεσσαλονίκης.
Μάλιστα, σημειώνει με έμφαση ότι η απόφαση για την κατασκευή ενός νέου μνημείου στην καρδιά της πόλης, εκτός αυτού που ήδη υπάρχει και βρίσκεται στο εβραϊκό νεκροταφείο της Καβάλας, είχε ληφθεί το 2004. Ωστόσο, μόλις το 2015, έντεκα χρόνια μετά και ενώ είχαν μεσολαβήσει τουλάχιστον τρεις διοικήσεις στον δήμο Καβάλας «η δική μου διοίκηση και εγώ προσωπικά χωρίς να υπολογίσω πολιτικό κόστος και αντιδράσεις προχωρήσαμε στην τοποθέτησή του και στα αποκαλυπτήριά του αποτίοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής στους συμπολίτες μας που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας», καταλήγει η δήμαρχος.

Η ίδια πάντως τονίζει ότι μετά από συνεχή επικοινωνία με τη διοίκηση του Κ.Ι.Σ.Ε. και ειδικότερα τον πρόεδρο Μωυσή Κωνσταντίνη και τον αντιπρόεδρο Μωυσή Μαγρίζο, έχουν αρθεί όλες οι παρεξηγήσεις και ότι η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του υφιστάμενου μνημείου μπορεί να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα, προτείνοντας ως εναλλακτική ημερομηνία την Κυριακή 7 Ιουνίου 2015.
Εξάλλου, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, μιλώντας σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισημαίνει πως από τα τελευταία γεγονότα δόθηκε η αίσθηση «ότι η πόλη δεν επιθυμεί να τιμήσει τους Εβραίους συμπολίτες της ή ότι η δήμαρχος δεν σέβεται τα θρησκευτικά σύμβολα ζητώντας ν’ αποσυρθεί από το μνημείο το αστέρι του Δαυίδ».

Ο κ. Φιλόσογλου υπογραμμίζει ότι «μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου η Καβάλα και οι κάτοικοί της αποτέλεσαν την πρώτη τοπική κοινωνία σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα που απότισε φόρο τιμής στους συμπολίτες της Εβραίους που έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Έτσι, το 1952 η Καβάλα πρώτη ανέγειρε μνημείο στη μνήμη των 1.484 Εβραίων συμπολιτών της μέσα στον χώρο του εβραϊκού νεκροταφείου. Κανείς λοιπόν σήμερα δεν επιδιώκει και σαφώς δεν επιθυμεί την αλλοίωση της ιστορικής μνήμης και της ζοφερής πραγματικότητας που βίωσαν οι Εβραίοι συμπολίτες μας και οι οικογένειές τους».

Αντιδράσεις από τα κόμματα της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ και Αν.Ελ. αντέδρασαν άμεσα στην απόφαση της αναβολής

«Είναι τουλάχιστον ακατανόητοι και απαράδεκτοι οι λόγοι τους οποίους επικαλέστηκε η δήμαρχος Καβάλας και υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο ώστε να ματαιωθούν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, για τη ματαίωση των αυριανών αποκαλυπτηρίων του μνημείου για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στην Καβάλα.

Υπογραμμίζει πως «η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας είναι ρατσιστική και άκρως προσβλητική για τη μνήμη των 1.484 Ελλήνων Εβραίων της πόλης που βρήκαν τραγικό θάνατο στους θαλάμους αερίων των ναζί» και τονίζει πως η απόφαση «εκθέτει όχι μόνο τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Καβάλας αλλά και την ίδια την εικόνα της πόλης διεθνώς».

«Κατά συνέπεια πρέπει να ανακληθεί άμεσα» καταλήγει στη δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χαρακτηρίζει προσβλητική την απόφαση:

«Η ματαίωση της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Καβάλα προσβάλλει την ιστορική μνήμη και τους δημοκρατικούς και αντιναζιστικούς αγώνες του ελληνικού λαού» τονίζει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνει επιπλέον ότι «είναι μία πράξη που υποδαυλίζει τον αντισημιτισμό και τη μισαλλοδοξία και ως τέτοια δεν μπορεί να είναι ανεκτή».