Σενάρια Scotland Yard για ομηρία από μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αθήνα

Σενάρια Scotland Yard για ομηρία από μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» στην Αθήνα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σεμινάριο με θέμα πιθανή επίθεση μελών του Ισλαμικού Κράτους επί ελληνικού εδάφους παρακολούθησε η ομάδα διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας. Την εκπαίδευση των περίπου 20 Ελλήνων αξιωματικών ανέλαβε κλιμάκιο αστυνομικών της Βρετανικής Scotland Yard, ενώ το σεμινάριο οργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφαλείας και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Έλληνες αστυνομικοί που μετείχαν στο σεμινάριο αποκαλύπτουν ότι μεταξύ των σεναρίων που εξετάστηκαν ήταν περιστατικά ομηρίας μέσα σε κυβερνητικά κτίρια, τράπεζες ή ακόμα δημόσιους χώρους, όπως πάρκα πλατείες κοκ. «Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση με δράστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Είναι αποφασισμένοι να φθάσουν μέχρι το τέλος. Κερδίζεις χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα οι ειδικές δυνάμεις για αστυνομική επέμβαση, ενώ ενδεχομένως προσπαθείς να διαπραγματευτείς και να σώσεις τη ζωή κάποιων εκ των ομήρων, γυναικών, ηλικιωμένων κτλ» αποκαλύπτει έμπειρος Έλληνας διαπραγματευτής που μετείχε στο σεμινάριο.

Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης, εξετάστηκε σενάριο ομηρίας σε Εφορία της Δυτικής Αττικής, κατά το πρότυπο της ομηρίας που εξελίχθηκε τον Γενάρη του 2015 στο Εβραϊκό Παντοπωλείο στο Παρίσι με δράστη τον Αμεντί Κουλιμπαλί. Το σενάριο προέβλεπε αρχικά παρέμβαση διαπραγματευτών της ΕΛ.ΑΣ. και τελικά επέμβαση της ΕΚΑΜ για την εξουδετέρωση των τζιχαντιστών που κρατούσαν ομήρους. Σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης αφορούσε την προσπάθεια για εντοπισμό ομήρων που δεν έχουν βρεθεί από τους δράστες. Κι αυτό διότι οι «κρυμμένοι» όμηροι είναι σημαντικοί για την διαχείριση του περιστατικού και σχεδιασμού της δεδομένης αστυνομικής επέμβασης. Στην περίπτωση εξάλλου του Εβραϊκού Παντοπωλείου, οι Γάλλοι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν τους λεγόμενους «κρυμμένους» ομήρους προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες για τις κινήσεις του δράστη, τον αριθμό των άλλων ομήρων και τη διαρρύθμιση του χώρου.

Τα στελέχη της Σκότλαντ Γιάρντ, που διαθέτουν εμπειρία από διαπραγματεύσεις με τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της Μπόκο Χαράμ έδειξαν στους Έλληνες αξιωματικούς ένα αποκλειστικό βίντεο-ντοκιμαντέρ των επιθέσεων ακραίων ισλαμιστών (Μουτζαχεντίν του Ντεκάν) και ομηριών σε ξενοδοχεία στη Βομβάη, στις 27 Νοεμβρίου 2008, με 183 νεκρούς και 320 τραυματίες. Όπως αποκάλυψαν οι Βρετανοί αξιωματικοί ο επικεφαλής των ισλαμιστών που ήταν οχυρωμένοι σε ένα από τα ξενοδοχείο, ενώ λόγω κούρασης ήταν διαλλακτικός στη διαπραγμάτευση δέχθηκε τηλεφώνημα από τον αρχηγό του πυρήνα από το Πακιστάν, ο οποίος τον έπεισε να σκοτώσει τους ομήρους. Όχι άδικα, θεωρείται βασικός έλεγχος ή η διακοπή των επικοινωνιών των δραστών και κυρίως της κινητής τηλεφωνίας. Eκτός των σεναρίων για δράση ακραίων ισλαμιστών, στο πλαίσιο του σεμιναρίου εξετάστηκαν και σενάρια ολιγόωρων απαγωγών "τίγρεις" όπως αποκαλούνται, με δράστες αλλοδαπούς υπηκόους. Ένα τέτοιο περιστατικό με Έλληνες ωστόσο δράστες είχε αποκαλυφθεί τον Ιούνιο του 2012 όταν η ΕΛ.ΑΣ είχε εξαρθρώσει σπείρα που απήγαγε για μερικές ώρες χρυσοχόους κυρίως στη Δυτική Αττική εξαναγκάζοντας είτε τους ίδιους είτε συγγενείς τους να καταβάλλουν λύτρα για την απελευθέρωσή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή