Dinner in the Sky: Δείπνο στους αιθέρες

Dinner in the Sky: Δείπνο στους αιθέρες

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν ήμουν μικρή, αγαπημένο μου απόσπασμα από τη Μαίρη Πόπινς ήταν το σημείο όπου η διάσημη γκουβερνάντα παίρνει την Τζέιν και τον Μάικλ επίσκεψη στον θείο Γουίγκ και υψώνονται μέχρι το ταβάνι για να πιουν τσάι σε ένα εναέριο τραπέζι. Ηταν το πρώτο μου όνειρο, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ μέχρι πριν από μερικές ημέρες, που με κάλεσαν στο Dinner in the Sky. Περίπου 30 χρόνια και πολλές φοβίες αργότερα, η ιδέα να περάσω σχεδόν ένα δίωρο σε ένα τραπέζι ανεβασμένο με γερανό 50 μέτρα πάνω από την Τεχνόπολη, όπου εδρεύει από τον Φεβρουάριο το πρώτο εναέριο εστιατόριο στην Ελλάδα, δεν έμοιαζε τόσο ονειρική όσο τη φανταζόμουν μικρή.

Μπορεί οι προδιαγραφές ασφαλείας να έχουν ελεγχθεί σε 45 πόλεις του κόσμου, όμως οι φοβίες είναι φοβίες. Μέχρι που έμαθα ότι ο υπεύθυνος του Dinner in the Sky στην Ελλάδα, Αλέξης Παπαδόπουλος, είναι υψοφοβικός… Αφού μπορούσε εκείνος όχι μόνο να επισκεφθεί το Dinner in the Sky στο Βέλγιο (από όπου και ξεκίνησε το πρότζεκτ το 2007), αλλά και να ενθουσιαστεί τόσο που να στήσει παρόμοιο πρότζεκτ εδώ, δεν θα μπορούσα να μην το δοκιμάσω. Κι έτσι πήγα.

Αφησα την τσάντα μου στα ερμάρια στη ρεσεψιόν – και τους ειδικούς να με δέσουν γερά στην καρέκλα μου. Κάθισα σε ακριανή θέση, όπου γυρνούσα την καρέκλα στο πλάι και έβλεπα κατευθείαν κάτω – όχι καλή ιδέα για υψοφοβικούς. Λίγα λεπτά αργότερα, η πλατφόρμα στην οποία βρίσκονταν 16 (από τους 22 που χωράει) καλεσμένοι, ο σεφ, δύο βοηθοί και ο υπεύθυνος ασφαλείας, άρχισε να ανεβαίνει, και σύντομα τα πόδια μου κρέμονταν πιο ψηλά και από το φουγάρο του Γκαζιού.

Το πιο περίεργο δεν ήταν ότι από εκεί πάνω μπορούσες να δεις μέχρι τη θάλασσα, αλλά ότι η ομορφιά της νυχτερινής Αθήνας από ψηλά με έκανε να ξεχάσω το φόβο μου. Ούτε για μια στιγμή δεν αισθάνθηκα ανασφάλεια, το μεγαλύτερό μου πρόβλημα ήταν το… κρύο. Η βραδιά ήταν ανοιξιάτικη, αλλά με αέρα, κι εκεί πάνω, παρότι φορούσα ένα ελαφρύ σακάκι, δεν έφτανε. Πάντως κανείς δεν πτοήθηκε κι έτσι η εναέρια πλατφόρμα μετατράπηκε σύντομα σε… πρωτεύουσα των σέλφι, με Ελληνες και ξένους να φωτογραφίζονται με φόντο την Ακρόπολη -την οποία είχαμε κυριολεκτικά στο πιάτο-, τις λεωφόρους που έμοιαζαν με φωτεινή ραχοκοκαλιά της πόλης, αλλά και τα πιάτα τους. Εξι στο σύνολο, ένα μενού σχεδιασμένο από τον Jean-Louis Capsalas, executive chef στο Δειπνοσοφιστήριον, που περιλάμβανε σούπα μελιτζάνας, γαρίδες σοτέ με κολοκυθάκια, σαλάτα, τυριά, ταλιάτα από picanha με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό και οξύμελι, καθώς και μια «τριλογία» γλυκών από τον Διονύση Αλέρτα. Τα πιάτα ήταν ενδιαφέροντα και το μόνο που σε περιόριζε ελαφρώς να τα απολαύσεις ήταν η… ζώνη σου, που δεν επέτρεπε να σκύβεις πολύ πάνω από το τραπέζι. Η μουσική έπαιζε σε μέτρια ένταση (δεν θα με πείραζε και πιο χαμηλά, για να μιλάω και με όσους κάθονταν πιο μακριά), το κάπνισμα κανονικού και ηλεκτρονικού τσιγάρου απαγορευόταν, ενώ η καλύτερη στιγμή ήταν όταν έσβησαν τα φώτα για να δούμε απερίσπαστοι τη θέα. Η πιο ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια; Υπήρχαν παντού πρίζες για να φορτίζουμε τα κινητά! Προκειμένου να δούμε τη θέα από όλες τις πλευρές η πλατφόρμα περιστρεφόταν αργά και όταν φυσούσε έντονα κουνιόταν ελαφρά, αλλά σε καμία φάση δεν προκαλούσε ανασφάλεια.

Το Dinner in the Sky προσφέρει δύο δείπνα την ημέρα την Παρασκευή και το Σάββατο (7.30 και 9.30 μ.μ.), ενώ από την Κυριακή μέχρι την Πέμπτη διατίθεται δείπνο στις 7.30 μ.μ. και κοκτέιλ στις 9.30 – η ομάδα του MoMix Bar δημιουργεί ευφάνταστους συνδυασμούς. Αυτή η επιλογή είναι πιο οικονομική, κοστίζει 60 ευρώ, ενώ το δείπνο 120. Στην Ελλάδα της κρίσης παραμένει πολυτέλεια, αλλά το Dinner in the Sky το προτιμούν συμπατριώτες μας για ξεχωριστές περιστάσεις: γενέθλια, εταιρικά events και προτάσεις γάμου – έχουν γίνει ήδη τρεις.

Οσο για απρόοπτα; Ελάχιστα. Από τους 700 ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν δοκιμάσει την εμπειρία, μόνο μία κοπέλα ζήτησε να κατέβει λόγω πανικού και την κατέβασαν αμέσως (υπάρχει αυτή η δυνατότητα, οπότε μην ανησυχείτε). Ακόμη κι αν… σας καλέσει επίμονα η φύση, η πλατφόρμα κατεβαίνει ώστε να πάτε στην τουαλέτα, την οποία ενθαρρύνεστε να επισκεφθείτε και πριν ανεβείτε.

Το Forbes έχει συμπεριλάβει το Dinner in the Sky στη λίστα με τα 10 πιο ασυνήθιστα εστιατόρια στον κόσμο και στην Αθήνα θα παραμείνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Δεν μου άλλαξε τη ζωή όπως η Μαίρη Πόπινς, αλλά ήταν κάτι που μπόρεσα να διαγράψω από τη λίστα των «πραγμάτων που πρέπει να κάνεις»: αν μη τι άλλο, αντιμετώπισα μια φοβία…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή