Οι κάτοικοι του Κέντρου ζητούν παρεμβάσεις

Οι κάτοικοι του Κέντρου ζητούν παρεμβάσεις

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ταλαιπωρούμαστε καθημερινά με τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κάθε μέρα είναι και περισσότερα, ο Δήμος Αθηναίων δίνει συνεχώς νέες άδειες, έχουμε μουσική και θόρυβο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες». Η κατάσταση που περιγράφει η κ. Ιωάννα Μαγκανάρα, από την Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου, συναντάται σε πολλές περιοχές του ιστορικού κέντρου. Στο Γκάζι, στα Εξάρχεια, στην Πλάκα, στο Θησείο κυριαρχεί η ανομία, με εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες να επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες και τελικά να λειτουργούν ως δύναμη απώθησης των μόνιμων κατοίκων.

Η κατάσταση αυτή ήταν που έδωσε, περίπου πριν από έναν χρόνο, στην Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού την ιδέα για τη δημιουργία ενός Δικτύου Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο (www.istorikokentro.gr). Χθες, το Δίκτυο παρουσίασε τις προτάσεις του για αλλαγές στο κανονιστικό και νομοθετικό πλαίσιο, με στόχο τον εξορθολογισμό μιας παράλογης κατάστασης. «Πρέπει να υπερασπιστούμε την ποιότητα ζωής στο κέντρο», ανέφερε χθες η δημοσιογράφος Μάγια Τσόκλη, από τον Σύλλογο Κατοίκων Θησείου. «Θέλουμε να λειτουργούν τα μαγαζιά, να υπάρχει ζωή στο κέντρο, αλλά με κανόνες, όπως σε όλες τις πόλεις του κόσμου».

Οι προτάσεις του δικτύου αφορούν στο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και στη βελτίωση της διαδικασίας αδειοδότησης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους, με περιορισμό της ηχορρύπανσης, αλλά και στην περαιτέρω προστασία των κοινοχρήστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρατηρήσεις του διοικητή του αστυνομικού τμήματος της Ομόνοιας, Βασίλη Ρόκκου. «Αν η αστυνομία διαπιστώσει παραβάσεις, προχωρεί σε μηνύσεις. Αν όμως διαταχθεί η σφράγιση και μετά ανασταλεί δικαστικώς, όπως έχει γίνει πολλές φορές με τα καταστήματα της Ιεράς Οδού, η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι», ανέφερε. «Ο αριθμός των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο είναι μεγάλος, επειδή τα αδειοδοτεί η δημοτική αρχή, όχι η αστυνομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή