Σγουρός κατά Δούρου για τα σκουπίδια

Σγουρός κατά Δούρου για τα σκουπίδια

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πλήρη απραξία όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, εγκαλεί την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου, ο πρώην περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εσωτερικών, σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε χθες, στην οποία μετείχαν οι δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και οι συναρμόδιοι γενικοί γραμματείς, ζήτησε να επισπευσθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση των 49 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) της περιοχής. Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από 2 Ιουνίου θα επιβάλλεται πρόστιμο 40.000 ευρώ ανά εξάμηνο έως ότου αποκατασταθούν. Οσα έργα αποκατάστασης έχουν ενταχθεί σε κοινοτικά προγράμματα επιβάλλεται να ολοκληρωθούν εντός του χρόνου και σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να εκτελεστούν από εθνικούς πόρους. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι δήμαρχοι και οι άλλοι συναρμόδιοι της Κεντρικής Διοίκησης κλήθηκαν να επισπεύσουν και να κλείσουν εκκρεμότητες και καθυστερήσεις ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος και απορροφητικότητα των κοινοτικών πόρων, που είτε μένουν αναξιοποίητοι είτε καθυστερεί η απορρόφησή τους.

«Με ποιον τρόπο μαζεύουν διαφορετικά τα σκουπίδια οι μη μνημονιακοί υποψήφιοι από τους μνημονιακούς», αναρωτιέται ο πρώην περιφερειάρχης κ. Σγουρός και τονίζει ότι η περιφερειάρχης δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις δεσμεύσεις της όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ενώ παράλληλα αποφεύγει να λογοδοτήσει για ενέργειες και αποφάσεις της. Αφορμή για τις αιτιάσεις Σγουρού αποτέλεσε η πρόσφατη συζήτηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής ΕΔΣΝΑ (φορέας που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική) για μείωση των εισφορών που πληρώνουν οι δήμοι-μέλη προς τον Σύνδεσμο, κάτι που δεν θα ήταν εφικτό, όπως τονίζει ο πρώην περιφερειάρχης, αν η προηγούμενη διοίκηση δεν είχε κάνει το αναγκαίο οικονομικό νοικοκύρεμα.

Η περιφερειάρχης Αττικής, τόσο πριν εκλεγεί αλλά και μετά την εκλογή της, είχε επανειλημμένως τονίσει ότι θα προχωρήσει στο κλείσιμο του ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) και του ΧΥΤΑ Φυλής. Ομως, όπως επισημαίνει ο κ. Σγουρός, «μέχρι σήμερα η περιφερειάρχης δεν έχει δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ παρέτεινε για έναν ακόμη χρόνο την εργολαβία για β΄ φάση του ΧΥΤΑ, και προγραμματίζει και άλλες εργολαβίες στον ίδιο χώρο, όπως έργα πυρασφάλειας στο εργοστάσιο μηχανικής ανακύκλωσης». Παράλληλα, ο ΕΔΣΝΑ έχει καταβάλει 17,1 εκατ. ευρώ στις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ο κ. Σγουρός παραδέχεται ότι οι συγκεκριμένες πληρωμές είναι απόλυτα νόμιμες -και επιβεβλημένες, αφού απορρέουν από συμβατικές υποχρεώσεις- αναρωτιέται όμως πόσο συνάδουν με όσα η κ. Δούρου έλεγε προεκλογικά κατά «των εργολαβικών συμφερόντων». Το «μείζον περιβαλλοντικό έγκλημα», όπως είχε χαρακτηρίσει η κ. Δούρου το έργο στο Γραμματικό, «συνεχίζεται κανονικά», επισημαίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή