Αξιολόγηση χωρίς απολύσεις και με ψηφοφορία

Αξιολόγηση χωρίς απολύσεις και με ψηφοφορία

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατάρτιση του δεύτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και την επιλογή προϊσταμένων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος έχει επ’ αυτού συνεχείς διαβουλεύσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες και, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, το νομοσχέδιο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα έως τα μέσα Ιουνίου. Οπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, στόχος του νέου συστήματος αξιολόγησης θα είναι η βελτίωση των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι άριστοι θα έχουν ταχύτερη επαγγελματική ανέλιξη. Ως προς τους υπαλλήλους που θα σημειώνουν χαμηλή απόδοση, αυτή δεν θα συνεπάγεται την απόλυση, αλλά αντίθετα θα τους παρέχονται οι απαιτούμενες κατευθύνσεις και τα κίνητρα προκειμένου να βελτιωθούν.

«Εργαλεία» για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα αποτελούν, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τα τυπικά προσόντα, δηλαδή τα μόρια, οι τίτλοι σπουδών, η προϋπηρεσία, αλλά και η απόδοσή τους σε γραπτές εξετάσεις. Το νέο σύστημα αξιολόγησης θα βασίζεται στη διεθνή εμπειρία και ήδη έχει ζητηθεί συνδρομή από τη Γαλλία και τη Σουηδία, ενώ θα στηρίζεται στο λεγόμενο «γαλλικό μοντέλο». Οσον αφορά τη δοκιμασία της συνέντευξης, η οποία είχε αναδειχθεί στο βασικότερο κριτήριο αξιολόγησης από τον τέως υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με πληροφορίες η σημασία της θα υποβαθμιστεί και πιθανότατα θα συνεκτιμάται ως συμπληρωματικό στοιχείο στη γενικότερη εικόνα του υπαλλήλου, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την κατάργησή της.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο, ο προϊστάμενος κάθε τμήματος θα επιλέγει τους τρεις καλύτερους υφισταμένους του και στη συνέχεια όλοι οι υπάλληλοι του τμήματος θα ψηφίζουν τον καλύτερο από τους επιλεγέντες. «Στόχος του συστήματος θα είναι η επιβράβευση και όχι η τιμωρία», τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνοντας ότι η αξιολόγηση συνδέεται και με τα νέα οργανογράμματα.

Ανάλογη θα είναι η μεθοδολογία και στο νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων. Βασικά κριτήρια θα αποτελούν και σε αυτή τη διαδικασία τα τυπικά προσόντα, όπως προϋπηρεσία, τίτλοι σπουδών και ξένες γλώσσες, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη στοιχεία του υπηρεσιακού φακέλου όπως είναι διαγωγή, συμπεριφορά κ.λπ. Και σε αυτή την περίπτωση οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και η συνέντευξη θα έχει είτε δευτερεύουσα σημασία είτε θα καταργηθεί εντελώς.

Εν τω μεταξύ, εντός της εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευθούν στο ΦΕΚ οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τις διαδικασίες της κινητικότητας και θα περιλαμβάνουν «οδηγίες» για επίλυση επιμέρους τεχνικών ζητημάτων, όπως είναι η μοριοδότηση των υπαλλήλων που ενδεχομένως διεκδικούν την ίδια θέση κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή