Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες γεύσεων κερδίζουν ολοένα έδαφος

Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες γεύσεων κερδίζουν ολοένα έδαφος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για πες, φάγατε καλά; Τι φτιάχνουν εκεί;». Μπορεί να επιλέγουμε ιστορικούς τόπους ή σημεία με πολιτιστικό ενδιαφέρον για να σχεδιάσουμε ένα ταξίδι. Τα «άξια θέασης» είναι ασφαλώς ισχυρό κίνητρο για να επισκεφτούμε άλλους τόπους. Οπου και να ταξιδέψουμε όμως, όταν επιστρέψουμε, πριν από όλα θα τεθεί η καίρια ερώτηση: «Φάγατε καλά;». Και καιρό αργότερα οι αναμνήσεις μας από έναν τόπο θα έχουν πάντα το άρωμα των γεύσεων που δοκιμάσαμε.

Το φαγητό, ως ταξιδιωτική εμπειρία είτε αυτόνομη είτε ως επιπλέον θέλγητρο για ένα ενδιαφέρον ταξίδι, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία στην παγκόσμια τουριστική αγορά. Χώρες που δεν φημίζονταν για τη γαστρονομία τους διεκδικούν μια θέση δίπλα στις κλασικές αξίες όπως π.χ. την Ιταλία.

Απήχηση στους τουρίστες

Στο Sani Gourmet γαστρονομικό φεστιβάλ, που φέτος έκλεισε δέκα χρόνια παρουσίας και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο στο ομώνυμο Resort, oι τουρίστες –προερχόμενοι κυρίως από Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία και Γαλλία αυτή την εποχή– δείχνουν μεγάλη προθυμία να γευτούν τα εδέσματα των προσκεκλημένων και συνήθως εξαιρετικών σεφ.

Παρά το υψηλό κατά άτομο αντίτιμο (120 ευρώ), φέτος ο Ιταλός προσκεκλημένος, νεαρότερος κάτοχος αστεριού Michelin στην Ιταλία, μόλις στα 25, έχει λίστα αναμονής. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι;», παρακαλεί στη ρεσεψιόν ένα ζευγάρι Αγγλων που τελικά συμβιβάζεται με τη Γεωργιανή σεφ. Η Τamara-Tekuna Gachechiladze, με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στη Νέα Υόρκη, επέστρεψε στην πατρίδα της για να δημιουργήσει στο «Supra Nova» το κόνσεπτ της νέας γεωργιανής κουζίνας στην Τιφλίδα.

Aξέχαστη εμπειρία

Ο Hamid Salimian, Iρανός σεφ, επίσης προσκεκλημένος του Sani Gourmet, εξηγεί στην «Κ» γιατί το φαγητό στη διάρκεια ενός ταξιδιού έχει τις προϋποθέσεις να προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία. «Είναι ένας τρόπος να περάσεις καλά. Σαν να παρακολουθείς μια θεατρική παράσταση. Ακόμα καλύτερα, σαν να συμμετέχεις σε αυτή με όλες σου τις αισθήσεις. Οι γεύσεις, το κρασί, η παρέα, οι συζητήσεις, οι σερβιτόροι, το περιβάλλον…».

Το φαγητό και το ποτό έχουν αναδειχθεί σε απαραίτητο συστατικό ακόμα και συμβατικών τουριστικών πακέτων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Γερμανία προάγει τις οινικές διαδρομές. Ενδεικτικά, μια τέτοια διαδρομή περνά από 40 πόλεις και χωριά και καλύπτει 230.000 στρέμματα αμπελώνων στη χώρα.

Χιλιάδες επισκέπτες

Oσον αφορά την απήχηση, τα δεδομένα μιλούν μόνα τους: πάνω από 600.000 επισκέπτες, που σημειώνουν τουλάχιστον 2 εκατ. διανυκτερεύσεις, 5 εκατ. μονοήμερες επισκέψεις, σημειώνεται σε έρευνα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Τα τελευταία 15 χρόνια έχει γίνει μόδα η επέκταση επιτυχημένων γαστρονομικών προϊόντων εκτός συνόρων. Διάσημοι και πολυβραβευμένοι σεφ (π.χ. ο Γάλλος Alain Ducasse, ο Ιάπωνας Nobu Matsuhisa, ο Βρετανός Gordon Ramsay κ.ά.) δημιουργούν ολοένα και περισσότερα εστιατόρια σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Ομως πολλοί είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν street food σε διάφορες περιοχές του κόσμου, ακόμα και αν δεν μπορούν να είναι σίγουροι για το τι τρώνε.

Το φαγητό, ως ταξιδιωτική δραστηριότητα, έχει αρκετά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά. Το πιάτο με πινελιές Πικάσο, που για να το πληρώσεις μπορεί να χρειαστεί να τραφείς με τα απομεινάρια του πρωινού τις επόμενες ημέρες, συχνά δεν κρύβει άλλες ευχάριστες εκπλήξεις εκτός από την όψη του. Το καλό φαγητό χρειάζεται καλά υλικά και καλό μάγειρα και αυτός ο συνδυασμός αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολος.

Το προφίλ

Από την άλλη, το γευστικό, προσεγμένο και κατά βάση παραδοσιακό φαγητό ως συστατικό μιας ταξιδιωτικής πρότασης σημαίνει και περισσότερα έσοδα για μια τουριστική επιχείρηση. Οι «γαστρονομικοί» τουρίστες είναι άτομα 30-50 ετών, επαγγελματικά καταξιωμένοι, με υψηλότερο εισόδημα από τον μέσο τουρίστα και ενδιαφέρον για τον πολιτισμό του προορισμού τους, σύμφωνα με την έρευνα του ΣΕΤΕ. Ποιoς δεν θα ήθελε τέτοιους τουρίστες;

Εκτός από τις έρευνες, υπάρχει μια αδήριτη αλήθεια: ελάχιστοι θα καταφέρουν να αντισταθούν σε μια μοναδική, ιδιαίτερη λιχουδιά, ειδικά όταν βρεθούν στις συνθήκες χαλαρότητας ενός ταξιδιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή