Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων

Στο Ελεγκτικό Συνέδριο η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνταγματικότητα ή μη της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει επιβληθεί από το 2010 στους συνταξιούχους του δημοσίου τομέα, απασχολεί σύμφωνα με πληροφορίες την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και η απόφαση αναμένεται στο άμεσο μέλλον.

Μέχρι στιγμής, στις εν λόγω διασκέψεις, έχει διαμορφωθεί τάση υπέρ της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημοσίου, χωρίς όμως να έχει διαμορφωθεί μια οριστική και αμετάκλητη πλειοψηφική θέση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Η οριστική απόφαση αναμένεται να ληφθεί στις επόμενες διασκέψεις.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που εκδοθεί απόφαση η οποία θα κρίνει αντισυνταγματική την επίμαχη εισφορά, αυτή δεν θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα και οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποκλείσουν την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης στους συνταξιούχους του Δημοσίου – κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν θα δημιουργηθεί έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να πρέπει να εξευρεθούν δημοσιονομικά ισοδύναμα.

Να σημειωθεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχολεί το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Η επίμαχη εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986/2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010, ενώ παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων.

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου εισήχθη προς συζήτηση το ζήτημα της εισφοράς σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 4055/2012 περί πρότυπης δίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφική τάση που έχει διαμορφωθεί, μέχρι στιγμής στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αφορά την αντισυνταγματικότητα δύο διατάξεων του 3986/2011.

Η πρώτη είναι του τρόπου υπολογισμού της παρακράτησης της επίμαχης εισφοράς και η δεύτερη είναι της αιτιολογίας σύμφωνα με την οποία επιβλήθηκε αυτή.

Η οριστική κρίση των δικαστών, θα διαμορφωθεί σε επόμενη διάσκεψη της Ολομέλειας του Ε.Σ.. Τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τους απασχολεί η συνταγματικότητα και η νομιμότητα και άλλων διατάξεων του νόμου που επιβάλλει την επίμαχη εισφορά.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων, δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.). Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, είναι αντίθετη στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου το οποίο προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όπως αντίθετη είναι και στο άρθρο 17 του Συντάγματος που προστατεύει την περιουσία και δεν επιτρέπει την ολική ή μερική αφαίρεσή της.

Τέλος, οι συνταξιούχοι ζητούν με τις αγωγές τους την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης με τόκο υπερημερίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή