Ο ΕΛΣΕΚΕΚ για το voucher του ΟΑΕΔ που ανακλήθηκε

Ο ΕΛΣΕΚΕΚ για το voucher του ΟΑΕΔ που ανακλήθηκε

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά και τα αρμόδια υπουργεία απέστειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ) εκφράζοντας την αντίθεσή του για την απόφαση της αναπληρώτριας Υπουργού Εργασίας κ. Ράνιας Αντωνοπούλου να απεντάξει το Έργο «Επιταγή Κατάρτισης Ανέργων σε Τομείς Οικονομικής Δραστηριότητας με Υποχρεωτική Εγγυημένη Απασχόληση» από το Επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείου της ως εμπροσθοβαρές, δηλαδή ως έργο γέφυρα μεταξύ του ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται και του ΕΣΠΑ που έρχεται στο 2016.

Η απένταξη του έργου συνεπάγεται την απουσία οποιασδήποτε παρέμβασης για κατάρτιση και τοποθέτηση σε θέσεις εργασίας ανέργων 29 ετών και άνω, μέχρι την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ομάδα ανέργων που αποτελεί το 75% του συνόλου των μακροχρόνια ανέργων της χώρας, για την οποία δεν υπάρχει και δεν υπήρξε στα τελευταία 5 χρόνια, καμία παρέμβαση για την υποστήριξή της, μέσω κατάρτισης, επαγγελματικής συμβουλευτικής και τοποθέτησης σε θέσεις εργασίας.

Ο ΕΛΣΕΚΕΚ είχε τοποθετηθεί εγκαίρως για την βελτίωση των όρων υλοποίησης αυτού του έργου, παρά το γεγονός, ότι δεν υπήρξε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης. Οι προτάσεις αφορούσαν στον διπλασιασμό των θέσεων για τους ωφελούμενους από 16.000 σε 30.000 και στη μείωση της αμοιβής των παρόχων κατάρτισης, κάτω από το 50% της αρχικά προβλεπόμενης, αλλά και εγγυημένης απασχόλησης για το 25% των συμμετεχόντων, δηλαδή για 7.500 ανέργους που θα μπορούσαν να απασχοληθούν μετά το τέλος της κατάρτισης για 3 επιπλέον μήνες, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, σε επιχειρήσεις δυναμικών κλάδων της οικονομίας που προβλέπονται και στο νέο ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με τον ΕΛΣΕΚΕΚ, η απένταξη του προαναφερόμενου έργου λόγω «σχεδιαστικών προβλημάτων» με απόφαση της Υπουργού, είναι κατ΄ ελάχιστο υπερβολική και «ανεξήγητη», καθώς αυτά θα είχαν αντιμετωπιστεί απολύτως ικανοποιητικά, αν είχαν ληφθεί υπόψη οι αρχικές προτάσεις μας.

Αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτής της αδιέξοδης και αναποτελεσματικής πολιτικής είναι ότι μέσα στο 2015, δεν θα υλοποιηθεί καμία πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας για μια ομάδα του πληθυσμού η οποία την είχε απόλυτα ανάγκη, όπως φανερώνει το γεγονός ότι 103.000 άνεργοι είχαν αιτηθεί την συμμετοχή τους στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΛΣΕΚΕΚ:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή