ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απεβίωσε ο διακεκριμένος ζωγράφος Αριστείδης Βλάσσης

Απεβίωσε ο διακεκριμένος ζωγράφος Αριστείδης Βλάσσης

Σε ηλικία 68 χρονών, έφυγε σήμερα το απόγευμα από τη ζωή, ο διακεκριμένος Ηρακλειώτης ζωγράφος Αριστείδης Βλάσσης, έργα του οποίου φιλοξενούνταν αυτό το διάστημα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη.

Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1947, ο Αριστείδης Βλάσσης έζησε και δημιούργησε στην πόλη μέχρι το 1994, οπότε μετέβη στην Αθήνα. Τα κινητικά του προβλήματα δεν τον εμπόδισαν να διαπρέψει στην καλλιτεχνική του πορεία και να αφήσει ένα πολύ σημαντικό εικαστικό έργο. Παρουσίασε 23 ατομικές εκθέσεις και πήρε μέρος σε 16 ομαδικές, ενώ έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινακοθήκη, στη Δημοτική Πινακοθήκη Ηρακλείου, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στις συλλογές της Αγροτικής και Ιονικής Τράπεζας, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στην ΕΤΒΑ, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στο Βέλγιο, ατη συλλογή της Γκαλερί Racines, στις συλλογές Β. Φρυσίρα, Κ.Σχιζάκη και Ι. Γρυσπολάκη, στην Συνεταιριστική Τράπεζα, στην Τράπεζα Εργασίας κ.α.

Ο Αριστείδης Βλάσσης είχε ακόμη φιλοτεχνήσει εξώφυλλα σε βιβλία και μελέτες, καθώς και σε ποιητικές συλλογές, ενώ το 1993 τιμήθηκε με το «Βραβείο Καζαντζάκη» από τον δήμο Ηρακλείου.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, σε αποψινή του δήλωση για τον θάνατο του Αριστείδη Βλάσση, τον χαρακτηρίζει ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές προσωπικότητες του τόπου μας, κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

«Ζωγράφος που έθεσε εξ αρχής τον άνθρωπο και όλες τις πτυχές της ζωής του ως βασικό θέμα των εικαστικών του συνθέσεων, θα διαμορφώσει με τα έργα του μια ιδιαίτερη περιοχή στη ζωγραφική Τέχνη" αναφέρει ο δήμαρχος και συμπληρώνει: «Οι τελευταίες δημιουργίες του, που παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες σε μια μεγάλη Έκθεση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, συνάντησαν θερμή υποδοχή από το φιλότεχνο κοινό της πόλης μας. Τα έργα αυτά αποτελούν την ολοκλήρωση της λαμπρής πορείας του στην Τέχνη και τον Πολιτισμό μας».

Η κηδεία του Αριστείδη Βλάσση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης, στον ιερό ναό του Αγίου Τίτου.