Επιασε τόπο το δεκατιανό σε μαθητές

Επιασε τόπο το δεκατιανό σε μαθητές

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «ήρωες της νόστιμης συμμαχίας» έχουν γίνει οι πιο πιστοί σύντροφοι 1.115 μαθητών σε 13 δημοτικά σχολεία απομακρυσμένων και αγροτικών περιοχών της Ξάνθης, της Ημαθίας, της Πιερίας, της Θεσσαλονίκης και της Ροδόπης. Πρόκειται για τα σχολεία όπου καθημερινά φθάνει φρέσκο «δεκατιανό» (φρούτο, γάλα ή γιαούρτι, σάντουιτς ολικής αλέσεως) από το Ινστιτούτο Prolepsis μαζί με εκπαιδευτικό υλικό για θέματα υγιεινής διατροφής. Ο στόχος της εν λόγω δράσης, η οποία στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία (χώρες ΕΟΧ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», είναι διττός και αφορά στη στήριξη των οικογενειών με οξέα οικονομικά προβλήματα, αλλά και στην εκπαίδευση των μαθητών στις αρχές της υγιεινής διατροφής.

Από τον Νοέμβριο του 2014 έως και τον Φεβρουάριο του 2015, οι οικογένειες από τα εν λόγω 13 δημοτικά σχολεία συμπλήρωσαν 9.390 ερωτηματολόγια όπου αναδεικνύονται οι ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες ζωής μικρών και μεγάλων. Συγκεκριμένα, το 54,7% των οικογενειών αντιμετώπιζε επισιτιστική ανασφάλεια, ενώ το 21,3% αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα πείνας. Στο 65,9% των νοικοκυριών, ο ένας από τους δύο γονείς δεν είχε καμία πηγή εισοδήματος, ενώ στο 16,2% άνεργοι και χωρίς άλλες προσόδους ήταν και οι δύο γονείς. Ως εκ τούτου, το 9,4% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και στο 6,9% των οικογενειών είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Ολα αυτά είχαν ως επίπτωση το 31,7% των μαθητών να είναι υπέρβαροι και το 11% λιποβαρείς. Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών, κατά την έναρξη του προγράμματος, είναι ενδεικτικές: το 52,4% των μαθητών δεν κατανάλωνε ψωμί ολικής άλεσης, ούτε ωμά (11,1%) ούτε βραστά λαχανικά (33,5%).

Ενθαρρυντικά στοιχεία

«Μάννα εξ ουρανού» χαρακτήρισε το δεκατιανό δάσκαλος της περιοχής σε βιντεοσκοπημένη συνέντευξη. «Τα στατιστικά στοιχεία από τη χρονιά 2013-14 είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά, καθώς η επισιτιστική ανασφάλεια μετά τη λήξη του προγράμματος μειώθηκε κατά 11%, ενώ το 31% των μαθητών που στην έναρξη δεν είχαν φυσιολογικό βάρος το είχαν αποκτήσει κατά τη λήξη», ανέφερε ο κ. Αθανάσιος Πετραλιάς, γεν. διευθυντής έρευνας του Ινστιτούτου Prolepsis. Αντίστοιχα, ευεργετική είναι η συμβολή και στο εκπαιδευτικό γίγνεσθαι, με την αύξηση του ενδιαφέροντος, της συμμετοχής, της συγκέντρωσης και εντέλει της απόδοσης των παιδιών στο σχολείο να κυμαίνεται στο 60% και πλέον.

Από τις 25/5 έως τις 1.6 στέλνοντας SMS με τη λέξη ΔΙΑΤΡΟΦΗ ή DIATROFI στο 19454 μπορεί ο καθένας μας να ενισχύσει το Προγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ (1,23 ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.) εξασφαλίζοντας δωρεάν το γεύμα ενός παιδιού για μια μέρα. Η υπηρεσία υλοποιείται με την υποστήριξη των εταιριών κινητής τηλεφωνίας COSMOTE, VODAFONE, WIND.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή