Οταν εκδηλώσεις «κόβονται» στο τελωνείο

Οταν εκδηλώσεις «κόβονται» στο τελωνείο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες έφτασε ένα χαρτί στο γραφείο του δημάρχου Πειραιά. Αποστολέας το Α΄ Τελωνείο Πειραιά. «Με αφορμή την εκδήλωση έναρξης του 3ου Ναυτικού Σαλονιού…», ξεκινούσε το έγγραφο, φράση που προκάλεσε θυμηδία στο επιτελείο του δημάρχου. Βέβαια, μπροστά στο ενδεχόμενο τελωνειακοί να κάνουν σωματικό έλεγχο στον καλεσμένο τους από την Κομισιόν, αυτό δεν είναι τίποτα. Αλλά για να εκτιμήσουν και οι αναγνώστες το αστείο, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Κάθε χρόνο, τέλη Μαΐου, εορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, με στόχο να τονιστεί ο ζωτικός ρόλος της θάλασσας στη ζωή των πολιτών και στη βιώσιμη ανάπτυξη. Φέτος, τιμώμενο ευρωπαϊκό λιμάνι είναι ο Πειραιάς, όπου για τον σκοπό ο δήμος και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδιοργανώνουν από αύριο 28 έως και τις 31 Μαΐου τη μεγάλη γιορτή «Ημέρες Θάλασσας», με πληθώρα εκδηλώσεων σε διάφορα σημεία της πόλης (www.emdpiraeus.gr).

Η προετοιμασία διήρκεσε καιρό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε βήμα ήταν ενήμερο το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, αλλά και ο ΟΛΠ – εξάλλου είναι συνδιοργανωτές. Οχι όμως και το Α΄ Τελωνείο Πειραιά, που έθεσε προσκόμματα σε δύο βασικές εκδηλώσεις των Ημερών Θάλασσας, με αποτέλεσμα, μάλιστα, η μία να ακυρωθεί χθες οριστικά.

Πρόκειται για την έκθεση παραδοσιακών σκαφών που θα πραγματοποιόταν στον προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ξύλινα παραδοσιακά σκάφη, όπως τρεχαντήρια, περάματα, βαρκαλάδες, καραβόσκαρα, λίμπερτι και άλλα, θα έδεναν στον προβλήτα ώστε το κοινό να τα θαυμάσει από κοντά. Ομως, όπως αναφέρουν στην «Κ» πηγές της δημοτικής αρχής, ενώ είχε βρεθεί η λύση η προσέγγιση του κοινού στην έκθεση να γίνει απευθείας με την υποστήριξη του λιμενικού σώματος, το τελωνείο υποστήριξε ότι οι επισκέπτες θα πρέπει να διανύσουν απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου περιμετρικά και στη συνέχεια να περάσουν από έλεγχο «σαν να μπαίνουν στο τέρμιναλ να ταξιδέψουν», όπως λένε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το τελωνείο αντιπρότεινε η έκθεση να μεταφερθεί στον Αλιμο. «Για την έκθεση έχουν δοθεί οδηγίες από τις 15/5», λέει λακωνικά ο προϊστάμενος του τελωνείου κ. Διονύσης Καρτάλος στην «Κ». Αργά χθες, πάντως, αποφασίστηκε η εκδήλωση να μην πραγματοποιηθεί.

Ομως, από τη «δικαιοδοσία» του Α΄ Τελωνείου θα διέλθουν και οι επίσημοι κατά την αυριανή τελετή έναρξης. Ειδικότερα, την έναρξη των Ημερών Θάλασσας θα σημάνει κλειστή εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για αύριο στο ελικοδρόμιο του ΟΛΠ. Σε αυτήν θα παρευρεθούν ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τη Θαλάσσια Πολιτική και την Αλιεία Καρμένου Βέλα, ο αν. υπουργός Ναυτιλίας Θ. Δρίτσας, ο Μητροπολίτης Πειραιά και ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μώραλης. Στη συνέχεια, η ομήγυρις θα χρειαστεί να περάσει ένα πορτάκι με συρματόπλεγμα, να περπατήσει δέκα μέτρα εντός του χώρου του τελωνείου και να επιβιβαστεί σε παραδοσιακό σκάφος με σκοπό ο επίτροπος να ξεναγηθεί στον Πειραιά από τη θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος του τελωνείου διεμήνυσε αρχικά ότι εφόσον διέρχονται από τον χώρο, έστω και για δέκα μέτρα, οι καλεσμένοι θα πρέπει να υποβληθούν σε σωματικό έλεγχο. «Ισως τυπικά να έχει δίκιο, όμως εγώ προσωπικά έχω περάσει από τον χώρο προετοιμάζοντας την εκδήλωση πολλές φορές χωρίς να μου γίνει έλεγχος. Νομίζω ότι μας δημιουργεί προβλήματα χωρίς λόγο», αναφέρει στην «Κ» συνεργάτης του δημάρχου. Από την πλευρά του ο κ. Καρτάλος τονίζει ότι θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία για χώρους με ελεγχόμενο χαρακτήρα ασφαλείας. «Για διαπιστευμένα πρόσωπα υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ενώ δεν προβλέπεται από τον νόμο σωματικός έλεγχος σε εξωτερικό χώρο», είπε χαρακτηριστικά στην «Κ». «Ακόμη δεν μου έχουν στείλει τη λίστα με τους καλεσμένους», πρόσθεσε.

Τα παραπάνω εξέθεσε χθες και στο προαναφερθέν έγγραφο, στο οποίο προφανώς εκ παραδρομής συγχέει τις Ημέρες Θάλασσας με το Ναυτικό Σαλόνι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή