«Χωριά» μεταναστών προσαράζουν στη Λέσβο

«Χωριά» μεταναστών προσαράζουν στη Λέσβο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προχθές το βράδυ, ο παπα-Στρατής δεν έκλεισε μάτι. Στο μυαλό του γύριζαν οι εικόνες εκείνης της ημέρας, τα δάκρυα, τα χαμόγελα, ο πόνος. Είχε κάνει ό,τι μπορούσε; Γιατί να είναι έτσι αυτός ο κόσμος; Οι ιστορίες που ακούει τις τελευταίες ημέρες τον συγκλονίζουν. «Η κοπέλα είχε πολυκατάστημα στη Συρία, το καταλαβαίνετε; Πολυκατάστημα με είδη σπιτιού και αναγκάστηκε να τα αφήσει όλα πίσω μήπως γλιτώσουν τα παιδιά της από τον πόλεμο…» λέει στην «Κ». «Ιδιο μπουρίνι ήταν, σαν τον καιρό τον σημερινό που μια βγάζει ήλιο μια βρέχει. Μια χαμογελούσε αγκαλιάζοντας τα παιδιά της, μια πήγαινε πιο πέρα κι έκλαιγε. Πώς να κοιμηθείς αναλογιζόμενος το δάκρυ αυτό της μάνας; Δάκρυ ίδιο με τα δικά μας».

Αυτό που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Λέσβο συγκρίνεται μόνο με το κύμα μεταναστών του ’08 και του ’09. Μόνο που στους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν προστέθηκαν πλέον και εκείνοι από τη Συρία. Κάθε μέρα εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες ένα «χωριό» τουλάχιστον 200 ανθρώπων «προσαράζει» στο νησί, με τις Αρχές, τους φορείς και τους εθελοντές (ακόμα και τους τουρίστες) να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τους περιθάλψουν. Η «Αγκαλιά», η οργάνωση που σύστησε το ’09 ο παπα-Στρατής ακριβώς για τον σκοπό αυτό, έχει έδρα την Καλλονή, στο κέντρο της Λέσβου, και αναλαμβάνει τους μετανάστες που φθάνουν στα ΒΔ παράλια του νησιού. Γυναίκες με παιδιά στην αγκαλιά, ανήλικοι, γέροντες, ολόκληρες οικογένειες, έχοντας διασωθεί από το ταξίδι με το καράβι, παίρνουν από τις παραλίες τον δρόμο για την πόλη, τη Μυτιλήνη, με τα πόδια. Πολλοί έχουν πάνω τους χρήματα, αλλά λεωφορεία και ταξί δεν σταματούν. «Από την αρχαία Αντισσα έως την Καλλονή κάνουν οκτώ ώρες πορεία κατά μέσον όρο, περπατούν 80-100 χιλιόμετρα και θέλουν άλλα 45 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη Μυτιλήνη», λέει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Τυρίκος από την «Αγκαλιά». «Οταν φτάνουν σ’ εμάς προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, να τους σιτίσουμε, να τους ανακουφίσουμε από τις πληγές τους. Χθες ένα παιδί 15-16 ετών είχε το πέλμα ανοιχτό από τη φτέρνα μέχρι τα δάχτυλα. Λιώνουν τα παπούτσια τους στο δρόμο, βάζουν χαρτόνια, λιώνουν κι αυτά».

Η οργάνωση αναλαμβάνει να μεταφέρει τουλάχιστον τα γυναικόπαιδα στην πόλη με αυτοκίνητα. «Ακόμα και τουρίστες νοικιάζουν αυτοκίνητα για να διευκολύνουν αυτούς τους ανθρώπους. Από τον τουρισμό το γύρισαν στον εθελοντισμό βλέποντας την κατάσταση». Οπως λέει ο ίδιος, τουλάχιστον στην Καλλονή, όπου οι κάτοικοι ζουν το πρόβλημα από το ’08, οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν.

«Πλησιάζουν τους μετανάστες, τους ρωτούν από πού είναι, πού πηγαίνουν, ποιες είναι οι ιστορίες τους». Από τους 200 που έφτασαν στην Καλλονή προχθές, οι 60, κυρίως γυναίκες και παιδιά, διανυκτέρευσαν στους χώρους της «Αγκαλιάς», από όπου την επομένη τους παρέλαβε πουλμανάκι για το κέντρο.

Από εκεί προωθούνται πλέον κατευθείαν στο κέντρο πρώτης υποδοχής της Μόριας, για να καταγραφούν και να υποβάλουν αίτηση ασύλου (μέχρι πρότινος συσσωρεύονταν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού αναμένοντας να «συλληφθούν» για να μεταβούν στη Μόρια). Το κέντρο είναι δυναμικότητας 700 ατόμων, αλλά σήμερα φιλοξενεί πάνω από 1.500 άτομα (έχουν στηθεί και σκηνές), ευτυχώς για μικρό διάστημα. Οι περισσότεροι σε διάστημα δύο-τριών ημερών θα πάρουν τη «ροζ κάρτα», δηλαδή προσωρινή αναστολή απέλασης, και θα κατευθυνθούν στο λιμάνι για να φύγουν από τη Λέσβο για την Αθήνα και από εκεί για την Ευρώπη. Αρκετοί θα μεταβούν στο αυτοδιαχειριζόμενο κέντρο υποδοχής προσφύγων στον χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης Λέσβου, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης «Το χωριό του όλοι μαζί» που έχουν συστήσει όλες οι ΜΚΟ του νησιού.

Αναμένοντας μέσο διαφυγής, οι μετανάστες έχουν δημιουργήσει «εστίες» σε διάφορα σημεία της πόλης και του λιμανιού, με αποτέλεσμα καταστηματάρχες να έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν τη δυσαρέσκειά τους φοβούμενοι πλήγμα στον τουρισμό. Το θέμα εξέθεσε με δύο επιστολές στην αναπλ. υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, απευθύνοντας έκκληση για τις ενέργειες εκείνες που θα αποκλιμακώσουν το πρόβλημα. «Εχουμε ήδη επικοινωνήσει με ναυτιλιακές εταιρείες που δύνανται να μεταφέρουν έως και 600-700 άτομα την ημέρα, από τα 200 που φεύγουν σήμερα από τη Λέσβο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος. «Προτίθεμαι επίσης, ως δήμος, σε περιόδους τέτοιας έξαρσης να ναυλώνω πλοίο. Αναμένουμε το πράσινο φως».

Ο παπα-Στρατής δεν χρειάζεται κανένα σήμα. «Πριν από τρεις ημέρες βρήκαμε τρεις γυναίκες στον δρόμο, οι δύο ήταν σε ενδιαφέρουσα. Είχαν χάσει τους άνδρες τους στο ταξίδι. Μετά αγώνα πραγματικό, τους εντοπίσαμε και ενώσαμε τις οικογένειες. Βλέπω μια γυναίκα να με δείχνει στον σύζυγό της. Αυτός έρχεται, υποκλίνεται μπροστά μου και με φιλάει. Συγκινήθηκα βαθιά. Στον ανθρώπινο πόνο και στην αγάπη δεν υπάρχουν ούτε σύνορα ούτε θρησκείες», καταλήγει.

* Αν επιθυμείτε να ενισχύσετε το έργο της 'Αγκαλιάς" ο αριθμός λογαριασμού είναι: GR 5401405990599002101026620 Alpha Bank MKO ΑΓΚΑΛΙΑ ΚΑΛΛΟΝΗ ΛΕΣΒΟΥ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή