Κοινή εκπαιδευτική αεροπορική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ

Κοινή εκπαιδευτική αεροπορική άσκηση Ελλάδας – ΗΠΑ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στενή αμυντική συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ επιβεβαιώθηκε σε κοινή εκπαιδευτική αεροπορική άσκηση που διεξήχθη στη διάρκεια της εβδομάδας στην Αττική.

Στο πλαίσιο της διήμερης άσκησης πραγματοποιήθηκαν πτώσεις αλεξιπτωτιστών από ελικόπτερα CH-47 και υπήρξε εκπαιδευτική εξοικείωση αλεξιπτωτιστών στη χρήση του ελληνικού αλεξιπτώτου MC1-1C.

Συμμετείχαν Ελληνες αλεξιπτωτιστές της 2ης Μοίρας Αλεξιπτωτιστών και Αμερικανοί του Λόχου C του 1ου Τάγματος του 503ου Συντάγματος Πεζικού της 173ης ΑBCT (Airborne Brigade Combat Team). Η τελευταία αποτελεί την ταξιαρχία στρατηγικής αντίδρασης της ευρωπαϊκής διεύθυνσης της αεροπορίας των ΗΠΑ και εδρεύει στην Ιταλία.

Οπως ανέφεραν πηγές της αμερικανικής μονάδας, «μοιραστήκαμε μια εκπληκτική εμπειρία με τους Ελληνες συμμάχους μας, με την κοινή συμμετοχή μας στην εναέρια επιχείρηση στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών». Την ικανοποίησή του για τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών εξέφρασε από την πλευρά του και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter όπου αναφερόμενος στην εκπαίδευση, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για την ενδυνάμωση μιας σημαντικής συνεργασίας από το να δουλεύουμε από κοινού».

H άσκηση, που ήταν περιορισμένης έκτασης και εστίασε κυρίως στη συντήρηση και τη συνεργασία των συγκεκριμένων μονάδων, πραγματοποιήθηκε στον απόηχο των προτάσεων που φέρεται να κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, για δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο, και λίγες μόλις ημέρες μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, όπου μετά την αναβολή της συνάντησής του με τον Αμερικανό ομόλογό του, είχε επαφές με την υφυπουργό Αμυνας, αρμόδια για θέματα πολιτικής, Κριστίν Γουόρμουθ, και τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Ευρώπης, Βικτόρια Νούλαντ.

Επισημαίνεται ότι λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί εκτενείς τριμερείς αεροναυτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – Ισραήλ (άρχισαν στις 24 Απριλίου και ολοκληρώθηκαν στις 14 Μαΐου) με τη συμμετοχή πλοίων, αεροσκαφών, ελικοπτέρων και υποβρυχίων. Η εμβάθυνση της ελληνοϊσραηλινής αμυντικής συνεργασίας έχει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσιγκτον.

Τη συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών ενθαρρύνει εξάλλου η ελληνοαμερικανική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Καμμένος υποδέχθηκε την περασμένη Τετάρτη στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας το προεδρείο της ομογενειακής οργάνωσης American Hellenic Institute στο πλαίσιο της καθιερωμένης ετήσιας επίσκεψης που πραγματοποιεί το AHI στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή