Ανώτατη… ηθική δικαίωση για τους Αθηναίους

Ανώτατη… ηθική δικαίωση για τους Αθηναίους

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην –συχνά πνιγηρή– ατμόσφαιρα της καλοκαιρινής Αθήνας, οι τρεις λόφοι του κέντρου, του Φιλοπάππου, η Πνύκα και των Νυμφών, είναι μια μικρή όαση. Χιλιάδες άνθρωποι, κάτοικοι του κέντρου και επισκέπτες, απολαμβάνουν καθημερινά τις υπέροχες διαδρομές του Πικιώνη αλλά και τα «ταπεινά» μονοπάτια ανάμεσα στα δέντρα, χαίρονται την επιβλητική θέα της πόλης, «χάνονται» για λίγο μακριά από τα ποτάμια αυτοκινήτων και το τσιμέντο.

Οταν το 2008 η τότε ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε να κάνει δεκτή εισήγηση του ΚΑΣ και να χαρακτηρίσει «οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο» τους τρεις αθηναϊκούς λόφους, κλείνοντάς τους τη νύχτα, η αντίδραση των κατοίκων του κέντρου ήταν άμεση. Χθες, με καθυστέρηση αρκετών ετών, το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (αρ. απ. 2034/15) ήρθε να τους δικαιώσει.

Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. «Το 2001, επί υπουργού Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλου, ξεκίνησε η διαδικασία για να χαρακτηριστούν οι τρεις λόφοι ως οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι και να περιφραχθούν. Ολες οι υπηρεσίες, εκτός από τις αρχαιολογικές, γνωμοδότησαν αρνητικά. Με το που άρχισαν να τοποθετούνται οι περιφράξεις, η γειτονιά άρχισε να “βράζει”», εξηγεί η κ. Στέλλα Μαρκαντωνάτου, κάτοικος Κουκακίου. «Ο λόφος Φιλοπάππου είναι η μόνη διέξοδος για όποιον δεν θέλει να καθίσει σε καφετέρια, αλλά να περπατήσει και να αθληθεί, να βγάλει βόλτα τα παιδιά του ή τον σκύλο του. Είναι ένας χώρος εκπληκτικού φυσικού κάλλους, ιστορικής βαρύτητας και αρχιτεκτονικής ομορφιάς μέσα σε ένα περιβάλλον από μασίφ μπετόν. Ετσι αποφασίσαμε να αντιδράσουμε, ανοίγοντας διόδους στις περιφράξεις».

Το 2007, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο γνωμοδότησε υπέρ του χαρακτηρισμού των τριών λόφων ως οργανωμένων αρχαιολογικών χώρων και, ένα χρόνο μετά, το υπουργείο Πολιτισμού, επί υπουργίας Μιχ. Λιάπη, αποφάσισε οι λόφοι Φιλοπάππου, Νυμφών και Πνύκας να κλείνουν με τη δύση του ήλιου, όπως όλοι οι οργανωμένοι αρχαιολογικοί χώροι. Η αυθόρμητη αντίδραση των κατοίκων των περιοχών αυτών ήταν τέτοια που η απόφαση ουσιαστικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Παράλληλα, οι κάτοικοι προσέφυγαν στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωσή της.

Χθες, λοιπόν, αρκετά χρόνια αργότερα, το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση Μ. Λιάπη. Το Ε΄ τμήμα απέρριψε τα επιχειρήματα του υπουργείου Πολιτισμού, ότι το κλείσιμο των χώρων τη νύχτα είναι μέσο αποτροπής βανδαλισμών ή πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μέχρι σήμερα αρκετά τέτοια περιστατικά έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα ήταν καλύτερο να αντιμετωπιστούν με μια αυστηρότερη φύλαξη του χώρου.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο αναγνωρίζει τον διπλό ρόλο ορισμένων από τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου. «Ο χώρος αυτός εκτός από αρχαιολογικός έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο αιώνα, είναι δε διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτελεί αυτό τον ρόλο», αναφέρει η απόφαση. «Από κανένα στοιχείο του φακέλου δεν προκύπτει η πρόκληση βλάβης στα μνημεία, ούτε γίνεται επίκληση κινδύνου των μνημείων από την ανθρώπινη παρουσία τις βραδινές ώρες. Ο δε σκοπός του ν. 3028/02, δυνάμει του οποίου εκδόθηκε η απόφαση, είναι το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά, να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή του», καταλήγει. «Η απόφαση είναι σημαντική, γιατί αναγνωρίζει τον ζωντανό ρόλο των αρχαιολογικών χώρων, οι οποίοι πρέπει να είναι ενταγμένοι στη ζωή της πόλης και όχι αποκομμένοι από αυτήν», σχολιάζει η δικηγόρος, Λούσι Κιουσοπούλου. «Είναι δικαίωμα του καθενός να τους απολαμβάνει και να τους χρησιμοποιεί». «Ο Πικιώνης γκρέμισε όλες τις περιφράξεις για να δημιουργήσει έναν ενιαίο περίπατο», συμπληρώνει η κ. Μαρκαντωνάτου. «Η απόφαση του ΣτΕ δείχνει σεβασμό στην αντίληψή του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή