Βγάζουν χρήματα από το μεταναστευτικό κύμα

Βγάζουν χρήματα από το μεταναστευτικό κύμα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιμένουν υπομονετικά τις νύχτες στις παραλίες νησιού του Νοτίου Αιγαίου ή εμφανίζονται με το χάραμα αναζητώντας σημάδια στον ορίζοντα. Μόλις προσαράξει κάποια φουσκωτή λέμβος και αποβιβαστούν με ασφάλεια οι μετανάστες, αφαιρούν τις μηχανές προσπαθώντας αργότερα να τις μεταπωλήσουν. Εδώ και ένα χρόνο και πιο συστηματικά το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με λιμενικούς και αστυνομικούς, ορισμένοι ντόπιοι προσπαθούν να επωφεληθούν από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές.

«Οπου και να πας, σε κάθε παραλία, εμφανίζονται βάρκες. Υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται και όλη νύχτα για να πάρουν μια εξωλέμβια. Περιμένουν και αυτοί κάτι να βγάλουν», λέει στην «Κ» κάτοικος νησιού που ζήτησε να μη δημοσιευτεί το όνομά του. Και αυτός κατά καιρούς ψάχνει στις παραλίες για αντικείμενα που μπορεί να άφησαν πίσω τους οι νεοαφιχθέντες μετανάστες. «Τις περισσότερες φορές όμως οι μετανάστες έρχονται με ωραία σκάφη, τα τρυπάνε πριν βγουν στην ακτή και δεν μένει κάτι για εμάς. Εγώ μόνο ένα βαρκάκι με κουπιά βρήκα», λέει.

Από τις αρχές του 2015 τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δέχονται ένα διαρκώς αυξανόμενο προσφυγικό και μεταναστευτικό ρεύμα. Στη Χίο, τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, ο αριθμός των παράτυπα εισερχόμενων μεταναστών έφτασε τις αφίξεις όλου του 2014. Στην Κω την περασμένη Τρίτη κατέπλευσαν πέντε βάρκες από τα αντικρινά τουρκικά παράλια κουβαλώντας 266 ανθρώπους. Γύρω από αυτό το πρωτοφανές κύμα όμως αναπτύσσεται και μια παράλληλη οικονομία.

Οσοι μετανάστες διαθέτουν χρήματα διαμένουν σε ξενοδοχεία των νησιών -πληρώνοντας από 20 έως 40 ευρώ το δίκλινο- μέχρι να μεταβούν στον Πειραιά με το πλοίο της γραμμής. Πριν από μερικές ημέρες στη Λέρο, όπως αναφέρουν ντόπιοι, ξενοδόχος του νησιού παραπληροφόρησε μια ομάδα μεταναστών για το κόστος του ακτοπλοϊκού εισιτηρίου για Πειραιά μέσω Καλύμνου προκειμένου να μείνουν λίγες ημέρες παραπάνω στα καταλύματά του.

Σε άλλα νησιά του Αιγαίου, που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια, αστυνομικοί εντοπίζουν διακινητές που έναντι αμοιβής αναλαμβάνουν να συνοδεύσουν παράτυπους μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες. Οπως συνέβη την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο Θήρας. Ελληνας 53 ετών φέρεται να είχε εισπράξει 500 ευρώ για να ταξιδέψει μαζί με Σύρο πρόσφυγα στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας. Ο πρόσφυγας έχοντας στην κατοχή του πλαστή ελληνική ταυτότητα θα παρίστανε τον συγγενή του 53χρονου.

Για διευκόλυνση παράνομης διακίνησης μεταναστών αλλά και για κλοπή κατηγορήθηκαν και άλλοι δύο Ελληνες ηλικίας 36 και 55 ετών, που συνελήφθησαν στις αρχές Μαΐου από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο άνδρες, αν και είχαν εντοπίσει μια ομάδα μεταναστών να αποβιβάζεται σε παραλιακή περιοχή του νησιού, δεν ενημέρωσαν τις αρμόδιες αρχές. Αργότερα βρέθηκε στην κατοχή τους η λέμβος και η μηχανή που είχαν χρησιμοποιήσει οι μετανάστες.

«Τις πωλούν για ανταλλακτικά γιατί οι περισσότερες δεν έχουν σειριακό αριθμό ή είναι σβησμένος από τους διακινητές και χρειάζεται ειδική διαδικασία για να τις λεμβολογήσουν», αναφέρει στην «Κ» λιμενικός.

Σύμφωνα με τον νόμο, τα σκάφη και οι μηχανές των διακινητών κατάσχονται από τις λιμενικές αρχές. Στις 4 Ιουνίου ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Υλικού πρόκειται να δημοπρατήσει πάνω από 60 σκάφη και μηχανές που χρησιμοποιήθηκαν για την παράτυπη διάσχιση των ελληνικών υδάτινων συνόρων. Οι τιμές εκκίνησης ξεκινούν από μηδέν ευρώ για σκισμένα φουσκωτά και φτάνουν μέχρι και τις 2.000 ευρώ. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του ΟΔΔΥ, «συνήθως, τα περισσότερα αξιοποιούνται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή