Σε διαβούλευση τίθεται το ν/σ για την Παιδεία

Σε διαβούλευση τίθεται το ν/σ για την Παιδεία

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δημόσια διαβούλευση θα τεθεί άμεσα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Παιδείας, το τελικό κείμενο του -δεύτερου στη σειρά- νομοσχεδίου του υπουργείου που ρυθμίζει ζητήματα της λειτουργίας των ΑΕΙ/ΤΕΙ, των ερευνητικών κέντρων, των ιδιωτικών σχολείων και της ειδικής αγωγής. Η δημοσιοποίηση του τελικού κειμένου ήταν προγραμματισμένη για την προηγούμενη εβδομάδα, όμως ανεβλήθη. Ο λόγος; Η διάσταση απόψεων τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας όσο και μεταξύ κυβερνητικών βουλευτών, κυρίως επί των ρυθμίσεων για την ιδιωτική εκπαίδευση. Την ίδια στιγμή, αντιδράσεις υπάρχουν και από ιδιοκτήτες σχολείων αλλά και από γονείς μαθητών.

Ειδικότερα, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς θεωρεί επιβεβλημένη τη ρύθμιση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά κατανοεί και τις ενστάσεις, που κάνουν λόγο για στραγγαλισμό της ιδιωτικής εκπαίδευσης μέσω των διατάξεων που έως τώρα έχουν δημοσιοποιηθεί. Eνδεικτικά, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων αναφέρει ότι «αν απαγορευθεί η λειτουργία των εσωτερικών φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών στα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά σχολεία θα αναγκαστούν να απολύσουν και τους εκπαιδευτικούς που εργάζονταν για την παροχή αυτών των υπηρεσιών αλλά και πολλούς άλλους εργαζομένους που παρείχαν υποστηρικτικές υπηρεσίες για την παροχή των προγραμμάτων αυτών, όπως γραμματείς, οδηγούς, συνοδούς, καθαρίστριες», ενώ ο πρόεδρος του συνδέσμου Μπάμπης Κυραϊλίδης, μιλώντας στην «Κ», διέβλεψε ότι εάν καταργηθούν τα φροντιστήρια των ιδιωτικών σχολείων, οι γονείς θα στραφούν στα φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα μαθήματα. «Οφείλουμε να ρυθμίσουμε τον συγκεκριμένο τομέα υπηρεσιών. Δηλαδή, ο εκπαιδευτικός να μην εξαναγκάζεται να κάνει δωρεάν τις φροντιστηριακές ώρες, να μην είναι κακοπληρωμένος, να μην πληρώνεται “μαύρα”, να μην κάνει τη δουλειά του με το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσε στην «Κ» κυβερνητικός βουλευτής, ο οποίος όμως έχει ενστάσεις για την κατάργηση των φροντιστηρίων στα ιδιωτικά σχολεία.

Αντιδράσεις υπάρχουν και στις ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των καθηγητών στα ιδιωτικά, καθώς οι ιδιοκτήτες υποστηρίζουν ότι γίνεται αδύνατη μια απόλυση εκπαιδευτικού σε ιδιωτικό διότι αυτή εξαρτάται από τη στάση των συνδικαλιστών στα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. Ετσι, αναφέρουν ότι επιχειρείται η επιβολή της ρήτρας μονιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία, και για το θέμα αυτό έχουν κινηθεί και προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βεβαίως, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θεωρεί απαραίτητη την επιστροφή της αρμοδιότητας των εργασιακών θεμάτων των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Παιδείας από το υπουργείο Ανάπτυξης, όπου είχε υπαχθεί επί υπουργίας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.

Τα φροντιστήρια

Επίσης, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μίλησαν στην «Κ» δήλωσαν αρνητικά στη «σχολιοποίηση» του φροντιστηρίου, όπως αυτή αποτυπώνεται με την επιβολή τήρησης του προγράμματος των σχολικών αργιών και από τα φροντιστήρια. «Το κάνουμε ώστε οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων να τηρούν τις υποχρεώσεις τους και να καταβάλλουν την προβλεπόμενη εκ του νόμου αμοιβή στους εκπαιδευτικούς», ανέφερε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου. Και είναι γεγονός ότι ο χώρος της φροντιστηριακής εκπαίδευσης έχει πολλά θολά σημεία (π.χ. πληρωμές χωρίς απόδειξη), τα οποία το υπουργείο Παιδείας οφείλει να αντιμετωπίσει.

Ως προς τα υπόλοιπα θέματα που ρυθμίζει το νομοσχέδιο, πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στο ν/σ μόνο επείγουσες διατάξεις για θέματα ειδικής αγωγής, καθώς κρίθηκε απαραίτητο για το συγκεκριμένο ζήτημα να υπάρξει νέο αυτόνομο νομοσχέδιο. Μάλιστα, θεωρείται ορθότερος ο όρος «ειδική εκπαίδευση».

Ως προς τα πανεπιστημιακά ζητήματα, δεν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές από τις αρχικές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας (π.χ. καταργούνται τα Συμβούλια, επιστρέφει η φοιτητική εκπροσώπηση στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ, οι φοιτητές θα ψηφίζουν στις εκλογές για πρύτανη και η ψήφος τους θα μετράει ανάλογα με το ποσοστό συμμετοχής έως και κατά 80% στο σύνολο των ψήφων των πανεπιστημιακών).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα ψηφίζουν μόνο οι ενεργοί φοιτητές (δηλαδή εκείνοι που δεν έχουν ξεπεράσει τα δύο χρόνια σπουδών πέραν του ελάχιστου χρόνου σπουδών, δηλαδή ν+2, όπου ν ο ελάχιστος χρόνος σπουδών) και όχι οι «αιώνιοι φοιτητές». Γι’ αυτούς άλλωστε θα δημιουργηθεί μητρώο και όποιος το επιθυμεί θα μπορεί να επαναδραστηριοποιείται συμμετέχοντας στις εξετάσεις των μαθημάτων.

Το θέμα της συμμετοχής των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές κρίνεται ένα από τα πλέον αρνητικά, που επιστρέφει το πανεπιστήμιο στις εποχές που οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων συναλλάσσονταν με τους υποψηφίους πρυτάνεις για να τους παρέχουν στήριξη. Επίσης, πανεπιστημιακοί του ΕΚΠΑ ανέφεραν στην «Κ» ότι θα επαναληφθούν οι σκηνές αρπαγής της κάλπης των φοιτητών, όπως συνέβη το 2007, από ομάδες της Αριστεράς, με αποτέλεσμα η εκλογή πρύτανη -κορυφαίο γεγονός στη λειτουργία ενός ΑΕΙ- να βυθίζεται στην ανυποληψία και τη φαιδρότητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή