Σκληρή ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών κατά Τζαβάρα – Λάππα

Σκληρή ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών κατά Τζαβάρα – Λάππα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την «απαξιωτική» στάση των βουλευτών  κ. Τζαβάρα της Νέας Δημοκρατίας και του Σπ. Λάππα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι των  διοικητικών δικαστών και των δικαστικών ενώσεων καταδικάζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Διοικητικών Δικαστών.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στην συζήτηση  που διεξήχθη στη Βουλή περί του νομοσχεδίου «Έκδοση διαταγής πληρωμής για αξιώσεις από διοικητική σύμβαση που έχει συναφθεί στο πλαίσιο εμπορικής συναλλαγής», με αφορμή το γεγονός ότι έγινε τελικώς δεκτή από τη Βουλή η τοποθέτηση της Ενωσης στην αρμόδια Επιτροπή σχετικά με την καθ’ ύλην αρμοδιότητα του δικαστηρίου για την εκδίκαση της αίτησης για διαταγή πληρωμής.

      

Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση καταδικάζεται αρχικά η στάση του βουλευτή κ. Τζαβάρα, ο οποίος απέδωσε την ευθύνη του όγκου  των αδίκαστων υποθέσεων στα Διοικητικά Πρωτοδικεία.  «Στο ότι τα επαρχιακά  διοικητικά πρωτοδικεία συνεδριάζουν μια φορά τον μήνα, [ο κ. Τζαβάρας] ισχυρίστηκε ότι οι δικαστές χορηγούν προσωρινές διαταγές και εκτιμούν τις προϋποθέσεις έκδοσης αυτών τηλεφωνικά, μέμφθηκε δε και τον Υπουργό Δικαιοσύνης γιατί άκουσε και υιοθέτησε τις απόψεις των “συντεχνιακών εκπροσώπων της επαγγελματικής ομάδας των διοικητικών δικαστών”», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ένωσης.

Ακόμη, τονίζεται πως στο πλαίσιο αυτό «η Ένωση Διοικητικών Δικαστών δεν επιτρέπεται να χαμηλώσει το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου απαντώντας επί της «ουσίας» σε  δηλώσεις με τις οποίες και  επιχειρείται με προσβλητικούς, συκοφαντικούς και μειωτικούς χαρακτηρισμούς, χωρίς καμιά απολύτως τεκμηρίωση, η απαξίωση  των δικαστών, αλλά και  του κατοχυρωμένου στο Σύνταγμα του 1975 ρόλου  του θεσμού των δικαστικών ενώσεων, με ύφος,  επιχειρήματα και αναφορές που παραπέμπουν σε άλλες εποχές  πριν  τη μεταπολίτευση του 1974».

Σχετικά με τον κ. Σπ. Λάππα γνωστοποιείται πως ο βουλευτής αναφερόμενος στην καθυστέρηση  απονομής της δικαιοσύνης δήλωσε ότι «τα διοικητικά δικαστήρια και η διοικητική δίκη αποτελούν την ντροπή της κοινωνίας και του δικαιϊκού μας συστήματος».

«Οι δηλώσεις δεν αρκούν για την αντιμετώπιση  του φαινομένου και δεν αναπληρώνουν την μέχρι σήμερα απραξία της Πολιτείας μας», σχολιάζει σε απάντησή της η Ενωση και προσθέτει: «Οι απόψεις των δύο παραπάνω βουλευτών δεν βρίσκουν  έρεισμα στο ήθος και στη μέχρι σήμερα στάση των διοικητικών  δικαστών  που ασκούν τα καθήκοντα τους με  αυξημένο αίσθημα ευθύνης, προσπαθώντας να καλύψουν τα σοβαρά ελλείμματα της Νομοθετικής και Εκτελεστικής  λειτουργίας με σύμμαχο την γνωστή σε όλους πραγματικότητα της καθημερινής λειτουργίας  των δικαστηρίων  η οποία πρέπει  κάποτε  να διαβαστεί σωστά και από τους πολιτικούς μας».

Επισυνάπτεται ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή