Αύξηση χρήσης κάνναβης και νέων ουσιών

Αύξηση χρήσης κάνναβης και νέων ουσιών

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θεραπευτικά προγράμματα χορήγησης υποκαταστάτων εκτιμάται ότι έχουν ενταχθεί έξι στους δέκα χρήστες οπιοειδών στη χώρα μας, η οποία πλέον κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της Ευρώπης -μετά το Λουξεμβούργο- όσον αφορά το ποσοστό προβληματικών χρηστών σε θεραπεία υποκατάστασης. Εν μέσω κρίσης, η Ελλάδα κατάφερε να αυξήσει τις θέσεις για τα προγράμματα θεραπείας υποκαταστάτων κατά 59% (το διάστημα 2010 έως 2013), όταν σε πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως Τσεχία, Κύπρος και Ρουμανία, οι θέσεις μειώνονταν.

Το 2013 ο εκτιμώμενος αριθμός προβληματικών χρηστών ηρωίνης στην Ελλάδα ήταν 16.150, χαμηλότερος του αντίστοιχου για το 2012 (20.500). Συνολικά το 2013 σε όλη την Ευρώπη 737.000 χρήστες οπιοειδών ήταν σε θεραπεία υποκατάστασης. Η χρονίζουσα φύση της εξάρτησης δυσχεραίνει διαρκώς την παροχή της κατάλληλης θεραπείας και φροντίδας, με αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη για υπηρεσίες προσαρμοσμένες σε μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες.

Αυτό είναι ένα από τα σημεία στα οποία εστιάζει η «Ευρωπαϊκή έκθεση για τα ναρκωτικά 2015: τάσεις και εξελίξεις», που δημοσίευσε ο Οργανισμός της Ε.Ε. για τα Ναρκωτικά (EMCDDA) και την οποία παρουσίασε χθες στη χώρα μας ο συντονιστής των εθνικών κέντρων του EMCDDA, Alexis Goosdeel. Σύμφωνα με τη φετινή έκθεση, συνεχίζεται και φέτος στην Ευρώπη η πτωτική τάση της χρήσης ηρωίνης, ωστόσο υπάρχουν φόβοι ότι η αύξηση της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν θα επηρεάσει και τη ζήτηση της ουσίας στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Η κάνναβη παραμένει το δημοφιλέστερο ναρκωτικό στην Ευρώπη και αποτελεί την ουσία που δηλώνεται συχνότερα ως πρώτη και πρωτεύουσα αιτία έναρξης θεραπείας στη Γηραιά Ηπειρο.

Επιπλέον, αυξάνει διαρκώς και ανησυχητικά ο αριθμός των νέων ψυχοδραστικών ουσιών που εντοπίζονται από τις αρμόδιες αρχές. Κατά τη διάρκεια του 2014 η συχνότητα εντοπισμού αυτού του είδους ουσιών κυμάνθηκε σε περίπου δύο κάθε εβδομάδα: μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης αναφέρθηκαν συνολικά 101 ουσίες -έναντι 81 το 2013- που ανεβάζουν το σύνολο των ουσιών που παρακολουθούνται από τον EMCDDA σε 450.

Στην παρουσίαση της έκθεσης παρέστη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το υπουργείο μελετά τη δυνατότητα διασύνδεσης δομών και υπηρεσιών απεξάρτησης χρηστών ναρκωτικών με το ΕΣΥ, ενώ δεσμεύθηκε για την ενίσχυση θεραπευτικών δομών εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Η εθνική συντονίστρια για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, Τέτα Παπουτσοπούλου-Διαμαντοπούλου, αναφέρθηκε στις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, επισημαίνοντας ότι ενισχύθηκαν οι παράγοντες που ευνοούν την έναρξη χρήσης και επιδεινώθηκαν τα προβλήματα των χρηστών όπως οι συνθήκες διαβίωσης και η χρήση πιο επικίνδυνων φθηνών ουσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή