Κατά της απελευθέρωσης ΜΥΣΥΦΑ οι φαρμακοποιοί

Κατά της απελευθέρωσης ΜΥΣΥΦΑ οι φαρμακοποιοί

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μία προειδοποιητική εικοσιτετράωρη απεργία, που έχει προγραμματιστεί για αύριο, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στο υπουργείο Υγείας, αντιδρούν -προς το παρόν- οι φαρμακοποιοί στην πρόθεση της κυβέρνησης για απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ).

Το περασμένο Σάββατο, το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε πολύωρη συνεδρίαση, με έντονο πολεμικό κλίμα έναντι της κυβέρνησης, αποφάσισε 24ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία για αύριο Τετάρτη. Κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι πολίτες θα εξυπηρετούνται από τα εφημερεύοντα φαρμακεία. Η Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας έχει καλέσει τα μέλη της αύριο να καλύψουν αυστηρά και μόνο τα εφημερεύοντα φαρμακεία, με βάση τους επίσημους καταλόγους των Συλλόγων. Για την ίδια ημέρα της απεργίας το προεδρείο του ΠΦΣ έχει ζητήσει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής, κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου, προκειμένου να της υποβάλει υπόμνημα των θέσεων του Συλλόγου, ενώ θα ακολουθήσει και συγκέντρωση του κλάδου στο υπουργείο Υγείας.

Το ερχόμενο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση του ΠΦΣ, όπου θα συζητηθεί ενδεχόμενη κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για «εμπαιγμό που υφίστανται τα τελευταία πέντε χρόνια» και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι με την απελευθέρωση της τιμής και των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ «ενισχύει το κέρδος σε σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού». Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, το πρωί του Σαββάτου, σύμφωνα με τις οποίες οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως το τέλος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και ότι ενδεχομένως η απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ να αφορά μέρος των συγκεκριμένων σκευασμάτων και όχι όλα, δεν κατάφεραν να κατευνάσουν τις αντιδράσεις. Σήμερα, στις 9 π.μ., ο υπουργός αναμένεται να συναντηθεί με το προεδρείο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το αίτημα για τη συνάντηση έγινε από τον Σύλλογο -με τη συγκυρία της επίσκεψης του υπουργού στη συμπρωτεύουσα-, «διότι» -όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή – «οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, όπως και ολόκληρης της χώρας είναι ανάστατοι και αγωνιούν για την επιβίωση των φαρμακείων τους».

Κατά της απελευθέρωσης των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ είναι και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ χαρακτηρίζει επικίνδυνη την απελευθέρωση της πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ και καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών. «Κανένα φάρμακο δεν πρέπει να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή, η διάθεση όλων των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από τους επιστήμονες υγείας φαρμακοποιούς στα φαρμακεία τους», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή