Τοξικό σύννεφο πάνω από την Αττική

Τοξικό σύννεφο πάνω από την Αττική

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα 24ωρα, να γεμίσει η ατμόσφαιρα του Θριάσιου και του λεκανοπεδίου Αθήνας – Πειραιά με διοξίνες κι άλλες επικίνδυνες τοξικές ενώσεις, λόγω της μεγάλης φωτιάς που καίει μέσα στους λόφους απορριμμάτων και στις εγκαταστάσεις στο Κέντρο Διαλογής Απορριμμάτων στον Ασπρόπυργο, για να αρχίσει να αντιμετωπίζεται από την πολιτική ηγεσία το πρόβλημα που απειλεί σοβαρά τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Από το Σάββατο, που εκδηλώθηκε η φωτιά στη μεγάλη μονάδα της εταιρείας «Γενική Ανακυκλώσεων – Κτηματική Ξενοδοχειακή» (η οποία εδώ και περίπου έναν χρόνο δεν λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων), οι φλόγες κατατρώγουν τις τεράστιες ποσότητες εύφλεκτων όσο και τοξικών υλικών, όπως λάστιχα και πλαστικά που βρίσκονταν εκτεθειμένα στις εγκαταστάσεις. Χθες επίσης, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ύστερα από σύσκεψη των υπουργών Παναγιώτη Λαφαζάνη και Γιάννη Τσιρώνη, συνελήφθη από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Αστυνομία Περιβάλλοντος εκπρόσωπος της επιχείρησης στον συγκεκριμένο χώρο, ενώ αναζητούνται οι ιδιοκτήτες.

Η κατάσβεση τέτοιου είδους πυρκαγιών είναι πάρα πολύ δύσκολη, αφενός γιατί αναπτύσσονται υψηλότατες θερμοκρασίες κι αφετέρου γιατί ο όγκος των υλικών δίνει τη δυνατότητα στη φωτιά να «φωλιάζει» και να αντέχει, εξηγούν στελέχη της Πυροσβεστικής. Την υπόθεση δυσκόλεψε αρχικά και το πλιάτσικο των Ρομά που, επιχειρώντας να μαζέψουν υλικά που μπορούν να πουληθούν, εμπόδιζαν το έργο της Πυροσβεστικής.

Το Σάββατο και την Κυριακή, με τη βοήθεια και του καιρού, οι τοξικοί καπνοί κρατήθηκαν μακριά από την Αθήνα, με αποτέλεσμα να μην έχει αποκαλυφθεί η οξύτητα του προβλήματος. Τη Δευτέρα, όμως, η μυρωδιά των πλαστικών που καίγονταν απλώθηκε σε όλο το Λεκανοπέδιο, ενώ και χθες η αιθάλη επέμενε, ειδικά στις ανατολικές συνοικίες. Η πραγματική απειλή για την υγεία, ωστόσο, είναι οι διοξίνες και άλλες τοξικές ουσίες που εκλύονται σε τέτοιες πυρκαγιές.

«Οι διοξίνες παράγονται από την ατελή καύση και συνδέονται ευθέως με καρκινογενέσεις, προβλήματα στην αναπαραγωγή, στο νευρικό σύστημα, ενώ διαταράσσουν και την ενδοκρινική λειτουργία. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει ένα Παρατηρητήριο Εγκαιρης Προειδοποίησης, να ενημερωθούν οι κάτοικοι της περιοχής έτσι ώστε να μην κυκλοφορούν και να μην ανοίγουν παράθυρα, ειδικά όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Ακόμα, τα σχολεία στην περιοχή δεν έπρεπε να λειτουργήσουν», λέει στην «Κ» η κυρία Πολυξένη Νικολοπούλου – Σταμάτη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή. Σε ανακοίνωσή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, Μεσόγειος SOS και Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης ζητούν να εξεταστούν τα ουσιαστικά αίτια που σχετίζονται με την υπολειτουργία ή τη μη λειτουργία των μονάδων, καθώς και το θέμα της πυρασφάλειας.

Το μαύρο σύννεφο που κάλυψε την πόλη τη Δευτέρα υποχρέωσε, τελικά, σε εντατικοποίηση των ενεργειών των Αρχών μόλις χθες. Η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, με ανακοίνωσή της, γνωστοποίησε ότι «γίνονται μετρήσεις των εκλυόμενων σωματιδίων και τοξικών ουσιών». Ταυτόχρονα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στην περιοχή, τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη, σύμφωνα με τις οποίες η Περιφέρεια δεν είχε χρήματα για να κάνει τα αναγκαία όσον αφορά στην κατάσβεση. Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου, τονίζει στην «Κ» ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για την κατάσβεση καταρτίζεται από την Πυροσβεστική, τις οδηγίες της οποίας ακολουθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Το υπ. Υγείας εξέδωσε, αργά χθες το βράδυ, ανακοίνωση με συστάσεις για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής Ασπροπύργου, στην οποία γίνεται η διαπίστωση πως η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος «εκτιμάται ως επιβεβαρημένη» και γι΄ αυτό η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα αυξημένου κινδύνου (με αναπνευστικό πρόβλημα, καρδιοπαθείς, παιδιά, άτομα άνω των 65 ετών) θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση – δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Επίσης, ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων στην περιοχή του Ασπροπύργου.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών ζήτησε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή