Κλειστά Φαρμακεία σήμερα – Νέα συμμαχία με παλιούς «εχθρούς»

Κλειστά Φαρμακεία σήμερα – Νέα συμμαχία με παλιούς «εχθρούς»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κυβέρνηση οι φαρμακοποιοί για το θέμα των Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, αναζητώντας συμμάχους ακόμα και σε… παλιούς «εχθρούς».

Χθες, παραμονή της 24ωρης απεργίας των φαρμακοποιών, αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με επικεφαλής τον Κων. Λουράντο συναντήθηκε στα γραφεία της Ν.Δ. με τον πρ. υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη και τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κ. Καραγκούνη, τους οποίους ενημέρωσε για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές των φαρμακείων και –κυρίως– για την κυβερνητική πρόταση προς τους θεσμούς για πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από σούπερ μάρκετ. Σημειώνεται ότι ο κ. Βορίδης είναι ένας εκ των υπουργών που είχαν στοχοποιηθεί από τον ΠΦΣ προεκλογικά για την πολιτική στο φάρμακο. Ο κ. Λουράντος επεσήμανε ότι βρέθηκαν κοινές συνισταμένες κατά τη συνάντηση, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση πρέπει αμέσως να πάρει πίσω την πρότασή της και να σταθεί στην προηγούμενη κατάσταση από την οποία έχει αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός που επικαλείται η Ε.Ε. υπάρχει και στα φαρμακεία». Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «προσπεράσει» τις αντίστοιχες πιέσεις των δανειστών με απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

«Η κυβέρνηση οφείλει να εμμείνει στην πολιτική που ακολουθήσαμε το προηγούμενο διάστημα στα ΜΥΣΥΦΑ», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Αντί να προτείνει την απελευθέρωσή τους, υπερακοντίζοντας ακόμα και τις υποχρεώσεις που υπήρχαν στο Μνημόνιο, πρέπει να μεριμνήσει ώστε να αποδειχθεί ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί».

Ο κ. Λουράντος είχε συνάντηση και με τους βουλευτές του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσαν ότι δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση του χώρου διάθεσης των ΜΥΣΥΦΑ από τα φαρμακεία.

Στη Θεσσαλονίκη

Χθες, ο υπουργός Υγείας Παν. Κουρουμπλής, σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι μόνο μέρος των ΜΥΣΥΦΑ θα πωλείται από τα σούπερ μάρκετ και υπό την έγκριση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ανέφερε δε ότι η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ, παρότι περιλαμβάνεται στην ελληνική πρόταση, δεν είναι θέση της κυβέρνησης, αλλά προϊόν διαπραγμάτευσης. Το ίδιο υποστήριξε και κατά τη χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι ο ίδιος διαφωνεί με το μέτρο, για να λάβει την απάντηση του προέδρου του ΦΣΘ Κυρ. Θεοδοσιάδη ότι εφόσον ισχύει αυτό, θα πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού. Οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης υπενθύμισαν, μάλιστα, στον υπουργό ερωτήσεις που είχε καταθέσει ως βουλευτής αντιπολίτευσης κατά της διάθεσης ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ.

Αντίθετος με την πρόταση για τα ΜΥΣΥΦΑ δηλώνει και ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ). Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «πάγια θέση του ΕΦΕΧ αποτελεί ότι τα ΜΥΣΥΦΑ είναι φαρμακευτικά σκευάσματα και ως εκ τούτου, πρέπει να χορηγούνται διά χειρός φαρμακοποιού από νομίμως λειτουργούντα φαρμακεία και μόνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή