Δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα σε 1,1 εκατ. σπίτια

Δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα σε 1,1 εκατ. σπίτια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν το 1,1 εκατομμύριο τα ελληνικά νοικοκυριά που λαμβάνουν δορυφορικό τηλεοπτικό σήμα. Αντίθετα, όσον αφορά την επίγεια τηλεόραση, ύστερα από δεκαετίες κυριαρχίας, αρχίζει η ισχύς της να διαβρώνεται. Στο τέλος της περασμένης χρονιάς, ο αριθμός των νοικοκυριών που λάμβανε σήμα μέσω επίγειας κεραίας ανερχόταν σε περίπου 2,82 εκατομμύρια, υποχωρώντας από τα επίπεδα που βρίσκονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τέλος, υπάρχουν περίπου 165.000 νοικοκυριά που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα, μέσω διαδικτύου (IPTV).

Tα στοιχεία αυτά έδωσε χθες η δορυφορική εταιρεία SES Astra. H εταιρεία, στη χθεσινή συνέντευξη, ανέφερε ότι καλύπτει το 68% των συνολικών δορυφορικών συνδέσεων στην Ελλάδα, προσφέροντας υπηρεσίες σε 750.000 νοικοκυριά, έναντι 450.000 που ήταν στο τέλος του 2013. Επίσης, παρουσίασε τα ευρήματα της ετήσιας έρευνας Satellite Monitor, η οποία καταγράφει αυτή τη ραγδαία ανάπτυξη της αγοράς δορυφορικών και ευρυζωνικών τηλεοπτικών υπηρεσιών σε 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ελλάδα η λήψη δορυφορικού τηλεοπτικού σήματος αυξήθηκε σχεδόν κατά 330.000 οικιακούς χρήστες σε σχέση με το 2013 και ανήλθε σε 1,1 εκατομμύριο. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο 27% του συνολικού αριθμού των οικιακών χρηστών, με το 100% των δεκτών δορυφορικής λήψης να βασίζεται σε ψηφιακή τεχνολογία.

Στην επίγεια τηλεόραση, οι δέκτες λήψης σήματος μειώθηκαν από 3,35 εκατ. το 2012, σε 2,95 εκατ. το 2013 και σε 2,82 εκατ. το 2014. Παράλληλα, φαίνεται ότι σε τρία χρόνια συντελέστηκε η ουσιαστική μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή μετάδοση τηλεοπτικού σήματος. Στο τέλος του 2014, περίπου το 84% των τηλεοπτικών δεκτών της χώρας λάμβανε ψηφιακό τηλέοπτικό σήμα, ενώ τρία χρόνια πριν, το ποσοστό αυτό ανερχόταν σε 37%.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν περίπου 1 εκατ. δέκτες (δορυφορικοί ή/και επίγειοι) λήψης καναλιών υψηλής ευκρίνειας (Full High Definition TV ή Full HDTV). Η SES Astra αναφέρει ότι όλη η βιομηχανία θεάματος κινείται προς αυτή τη κατεύθυνση, ενώ το επόμενο ορόσημο θα είναι η μετάδοση σήματος υπερυψηλής ευκρίνειας (Ultra HDTV). Η ίδια εκτιμά ότι η περίοδος δοκιμών θα κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το 2020. Πάντως, σημειώνει ότι έχουν ήδη μεταδοθεί δορυφορικά κάποια γεγονότα, με σήμα Ultra HDTV, όπως αγώνες ποδοσφαίρου και συναυλίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή