ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιερώνυμος: Οι μετανάστες της Ελλάδας είναι ζήτημα της Ε.Ε.

Ιερώνυμος: Οι μετανάστες της Ελλάδας είναι ζήτημα της Ε.Ε.

«Οι ζωές των μεταναστών στην Ελλάδα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες της ΕΕ» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, σε συνάντησή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με αντιπροσωπεία Γερμανών βουλευτών τοπικών Κοινοβουλίων, τη γγ της Επιτροπής των Εκκλησιών για τους Μετανάστες στην Ευρώπη (CCME) και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες που φιλοξενούνται από το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας υποστήριξε ότι οι μετανάστες που φτάνουν στα σύνορα της Ευρώπης πρέπει «να προωθούνται και να φιλοξενούνται και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, αναλογικά με τον πληθυσμό της καθεμίας». Μάλιστα, επισήμανε ότι «όλοι αυτοί οι μετανάστες προέκυψαν από τις δικές μας ενέργειες, εμάς τους αποκαλούμενους του "δυτικού κόσμου"» και πρόσθεσε: «Εμείς οι ίδιοι, με τις ενέργειές μας, τους εξαναγκάσαμε να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους και τώρα τους στοιβάζουμε σαν πρόβατα για σφαγή».

Τέλος, υπογράμμισε πως «εάν οι οραματιστές και εμπνευστές της Ενωμένης Ευρώπης, εκείνοι που προάσπισαν με σθένος τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίχτηκαν στη διακήρυξη της συνθήκης της Ρώμης, που ζητούσε τη βαθύτερη ένωση των λαών της Ευρώπης, έβλεπαν τη σημερινή της κατάληξη, είναι βέβαιο ότι θα την είχαν διαλύσει μόνοι τους!».

Τη σύμφωνη γνώμη του με τον Αρχιεπίσκοπο εξέφρασε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας Volker Konig, ο οποίος δήλωσε ότι η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο αριθμός των μεταναστών που εισέρχονται στα σύνορα της ΕΕ, εξαπλασιάστηκε από την αρχή του χρόνου και όλοι αυτοί βιώνουν μια ανείπωτη τραγωδία.

Από την πλευρά της και η γγ της CCME, είπε ότι πρέπει να μελετηθεί σε βάθος το πρόβλημα των μεταναστών και ότι η συνεργασία με το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος θα ενισχυθεί περαιτέρω.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Κέντρου Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό πρόγραμμα προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας, ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος, ο πρώην διευθυντής του Κέντρου Μεταναστών και Προσφύγων Αντώνιος Παπαντωνίου, ο νυν διευθυντής αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, η προϊσταμένη του Κέντρου Ευθαλία Παππά και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αφού ευχαρίστησε όλους τους προσκεκλημένους και τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που δέχθηκε τα μέλη της εν λόγω αντιπροσωπείας, αναφέρθηκε εκτενώς στη συνεργασία που έχει το Κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων της Εκκλησίας της Ελλάδος με όλους τους θεσμικούς φορείς στην προσπάθεια αντιμετώπισης του μεγάλου μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.