Ειδικευόμενοι γιατροί με σημάδια εξουθένωσης

Ειδικευόμενοι γιατροί με σημάδια εξουθένωσης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερωρίες, απαιτήσεις και εξάντληση. Ενας στους επτά ειδικευόμενους γιατρούς στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, τον «Ευαγγελισμό», εμφανίζει σημάδια που παραπέμπουν σε επαγγελματική εξουθένωση, όπως δείχνει σχετική μελέτη. Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση έχουν όσοι απασχολούνται σε χειρουργικές ειδικότητες και συχνά καλούνται να εργαστούν αδιάκοπα για ώρες.

Η κοινοτική οδηγία για τα μέγιστα ωράρια απασχόλησης των γιατρών προβλέπει ότι οι επαγγελματίες υγείας δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 56 εργάσιμες ώρες ανά εβδομάδα (μαζί με τις υπερωρίες) και δικαιούνται διαλείμματος έπειτα από έξι ώρες συνεχόμενης εργασίας. Παράλληλα, πρέπει να έχουν 11 ώρες ανάπαυσης σε ένα 24ωρο και τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες διακοπών το έτος, για να μπορούν να ασκήσουν με ασφάλεια τα καθήκοντά τους. Το 61% όμως των ειδικευόμενων γιατρών του «Ευαγγελισμού» ξεπερνούσε, σύμφωνα με τη μελέτη, τον μέγιστο χρόνο εργασίας.

Η έρευνα για την εργασιακή εξουθένωση των ειδικευομένων στον «Ευαγγελισμό» έγινε από τον γιατρό Παναγιώτη Ζη, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού του στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο όσο αυτός ήταν ειδικευόμενος Νευρολογίας στο ίδιο νοσοκομείο. Συνολικά 263 ειδικευόμενοι συμμετείχαν στη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο επιστημονικό περιοδικό The Scientific World Journal.

Σύμφωνα με τα ευρήματά της, 14,4% των συμμετεχόντων εμφάνιζαν «burn out». Επρόκειτο κυρίως για ειδικευόμενους που δεν λάμβαναν πλήρη υποστήριξη από τους προϊσταμένους τους, τους αναλογούσαν περισσότερα καθήκοντα από όσα μπορούσαν να επωμισθούν ή είχαν περιορισμένες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης.

Αυτή η εικόνα συμβαδίζει και με μαρτυρίες ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών σε νοσοκομεία της Αθήνας και της επαρχίας που παρουσίασε η «Κ» στις 7/6/2015. Συχνά οι επαγγελματίες υγείας αγνοούν τα συμπτώματα του «burn out» ή τα μπερδεύουν με απλό άγχος. Τις περισσότερες φορές δεν τα ταυτοποιούν, καθώς δεν λειτουργούν υποστηρικτικές δομές διάγνωσης και πρόληψης στην πλειονότητα των νοσοκομείων της χώρας. Ο κ. Ζης διαπίστωσε ότι αρκετά συχνά οι ειδικευόμενοι δεν λαμβάνουν ρεπό την επομένη μιας εφημερίας, όπως δικαιούνται. Ειδικευόμενοι του «Ευαγγελισμού» που μίλησαν στην «Κ» αναφέρουν ότι αυτή η πρακτική αποτελεί πλέον «άτυπη παράδοση». Αφενός γιατί λόγω της υποστελέχωσης εάν λείψει κάποιος θα φορτώσει με αυξημένη δουλειά άλλους εργαζομένους και αφετέρου για να κερδίσουν όσο περισσότερα μπορούν σε γνώσεις.

Τον περασμένο Απρίλιο, αφού ολοκλήρωσε την ειδικότητα στον «Ευαγγελισμό», ο κ. Ζης ακολούθησε τον δρόμο πολλών ακόμη συναδέλφων του: τη μετανάστευση. Σήμερα εργάζεται ως γιατρός στη Μεγάλη Βρετανία. «Ηταν μονόδρομος», λέει σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει άμεσα δυνατότητα θέσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή