ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξάρθωρση δύο εγκληματικών οργανώσεων από την ΕΛ.ΑΣ.

Εξάρθωρση δύο εγκληματικών οργανώσεων από την ΕΛ.ΑΣ.

Συλλήψεις δέκα ατόμων που φέρονται ότι ανήκαν στην σφαίρα επιρροής του Βλαστού πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο επιχείρησης της Ασφάλειας Αττικής για την εξάρθρωση κυκλωμάτων εκβιαστών που δραστηριοποιούνταν σε Αττική, Πάτρα, Ξυλόκαστρο, Γαύδο και Βόλο.

Συνελήφθησαν δέκα άτομα, τα οποία συγκροτούσαν δύο ξεχωριστές ομάδες «μπράβων». Οι περισσότεροι έχουν απασχολήσει την ΕΛ.ΑΣ. και στο παρελθόν, ενώ φέρονται να ανήκουν στη σφαίρα επιρροής του βαρυποινίτη Παν. Βλαστού.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και εκβίασης καθώς και για παράβαση των νόμων περί όπλων, περί εξαρτησιογόνων ουσιών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ο  αρχηγός της πρώτης εγκληματικής ομάδας είναι 42 ετών και έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εκβιάσεις, εκρήξεις, οπλοκατοχή, ναρκωτικά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σωματικές βλάβες, φθορά ξένης ιδιοκτησίας καθώς και για άλλα αδικήματα. Σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση, με ποινή κάθειρξης δεκαπέντε ετών και χρηματική ποινή -5.500- ευρώ. Επίσης και οι υπόλοιποι συλληφθέντες έχουν κατηγορηθεί κατά το παρελθόν, για παρόμοια αδικήματα.

Η επιχείρηση ήταν προϊόν πολύμηνης έρευνας αφού η Ελ.Ασ. εδώ και καιρό είχε πληροφορίες για τους δράστες. το πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία που προέκυψαν, ενώ από τη συνδυαστική ανάλυσή τους εξακριβώθηκε πλήρως η εσωτερική δομή και η ιεραρχική σχέση των μελών των εγκληματικών οργανώσεων, διευκρινίστηκαν οι επιμέρους ρόλοι και οι μεταξύ τους λειτουργικές διασυνδέσεις και διακριβώθηκε ο τρόπος και η μεθοδολογία δράσης τους.

Όπως εξακριβώθηκε, οι δύο σπείρες, η δράση των οποίων προσδιορίζεται από το έτος 2008, συνεργάζονταν στην κατανομή των περιοχών με τα καταστήματα που εκβίαζαν και άλλαζαν σύνθεση κατά την προσέγγιση των καταστηματαρχών.

Μέχρι στιγμής έχει διακριβωθεί ότι παρείχαν προστασία σε είκοσι έξι (26) καταστήματα στην Αττική και στην Κορινθία. Οι δύο σπείρες σχεδίαζαν επίσης, να επεκτείνουν τη δράση τους και σε άλλα καταστήματα της Κορινθίας και της Πάτρας.

Στην κατοχή τους και σε έρευνες στις οικίες τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– δύο χειροβομβίδες και ένας πυροκροτητής,

– μια καραμπίνα και είκοσι τρία φυσίγγια,

– ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και ξύλινο κλομπ,

– δύο μαχαίρια,

– τέσσερα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτα,

– το χρηματικό ποσό των -1.810- ευρώ,

– δύο εκκενωτές αναισθητικών αερίων,

– ένας σκληρός δίσκος και συσκευή αποθήκευσης δεδομένων Η/Υ και

– είκοσι έξι κινητά τηλέφωνα

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Μεταξύ των κατηγορουμένων συγκαταλέγεται αστυνομικός της Τροχαίας καθώς και άτομο που είχε θεωρηθεί ύποπτο για συμμετοχή στη βομβιστική επίθεση κατά της ανακρίτριας Παρασκευής Καλαϊτζή το Νοέμβριο του 2012.