Διαφωνεί για ΜΥΣΥΦΑ ο Π. Κουρουμπλής

Διαφωνεί για ΜΥΣΥΦΑ ο Π. Κουρουμπλής

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκε και χθες, από πλευράς υπουργείου Υγείας το επικοινωνιακό «ξήλωμα» της ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές για την απελευθέρωση των δικτύων πώλησης των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνάντηση με το προεδρείο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, επανέλαβε τη διαφωνία του για την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, παρότι αυτή περιλαμβάνεται στις ελληνικές προτάσεις προς τους δανειστές, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτό το μέτρο σε μία τελική συμφωνία, σημειώνοντας ότι «η διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει». Tην ίδια στιγμή, στις συναντήσεις που έχει με τους φαρμακοποιούς, ο υπουργός φέρεται να δηλώνει ότι ακόμα κι αν ισχύσει η απελευθέρωση της αγοράς των ΜΥΣΥΦΑ, θα βρεθούν τρόποι, πιθανόν και μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να μη φτάσουν ή έστω να καθυστερήσουν να φτάσουν τα φάρμακα αυτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα 1.300 κωδικοί ΜΥΣΥΦΑ, ενώ ο τζίρος τους αγγίζει τα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα απελευθερωθούν οι τιμές τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε πιο ακριβά ευρείας χρήσης φάρμακα. Σήμερα τα ΜΥΣΥΦΑ είναι διατιμημένα προϊόντα, στα οποία οι εταιρείες μπορούν να κάνουν εκπτώσεις προς τα φαρμακεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κωνσταντίνος Λουράντος δήλωσε χθες ικανοποιημένος από τη θέση του κ. Κουρουμπλή και σημείωσε ότι οι φαρμακοποιοί θα κάνουν τα πάντα «για να μην πάει ούτε ένα χάπι στα σούπερ μάρκετ». Οπως είπε, η πώληση ΜΥΣΥΦΑ από μη ελεγχόμενα σημεία εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και επικαλέσθηκε το παράδειγμα της Σουηδίας, όπου αποφασίστηκε η «επιστροφή» της παρακεταμόλης στα φαρμακεία (στα σούπερ μάρκετ πήγαν το 2009), λόγω αύξησης των δηλητηριάσεων από τα σκευάσματα αυτά. Επιπλέον, οι φαρμακοποιοί δεν δέχονται το επιχείρημα ότι θα μειωθούν οι τιμές από την απελευθέρωση της αγοράς ΜΥΣΥΦΑ, και παραπέμπουν στον ΠΟΥ, που βάσει μελέτης του έχει εκφράσει επιφυλάξεις επί αυτού. Πάντως, η χθεσινή απεργία των φαρμακοποιών είχε σχεδόν καθολική συμμετοχή. Το ερχόμενο Σάββατο, ανάλογα με τις εξελίξεις θα αποφασιστεί σε γενική συνέλευση κλιμάκωση των αντιδράσεων.

Ικανοποιημένοι από τα φαρμακεία

Χθες, ο ΠΦΣ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας της ΑLCO για τα φαρμακεία, η οποία κατέδειξε ότι το 93% των πολιτών είναι ικανοποιημένο από την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουν, ενώ το 85% απευθύνεται πάντα στο ίδιο φαρμακείο. Ενας στους τρεις χρειάστηκε να πάει το τελευταίο εξάμηνο σε φαρμακείο μετά τις 8.30 μ.μ. Το 65% των πολιτών πιστεύει ότι τα φαρμακεία θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ωράριο και το 26% ελεύθερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή