Εκκληση από τη Μυτιλήνη για τη μεταναστευτική ροή

Εκκληση από τη Μυτιλήνη για τη μεταναστευτική ροή

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού και συγκεκριμένα των συναρμόδιων υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη να διαχειριστούν τις αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών, αποκαλύπτει με τον πλέον ηχηρό τρόπο χθεσινή επιστολή του δημάρχου Μυτιλήνης, Σπύρου Γαληνού, προς την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ο κ. Γαληνός απηύθυνε χθες δραματική έκκληση στην κυβέρνηση για βοήθεια, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση η κατάσταση στο νησί μπορεί να βγει εκτός ελέγχου. Αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός: «Αναλάβαμε ευθύνες πέραν των αρμοδιοτήτων μας, έτσι ώστε να προστατεύσουμε τους πολίτες και την εικόνα του νησιού μας, από μια δυνητικά ανεξέλεγκτη και μη διαχειρίσιμη κατάσταση, περιμένοντας, παράλληλα, ενισχύσεις από την κεντρική κυβέρνηση. Ενισχύσεις, οι οποίες καθυστερούν σημαντικά και μας αναγκάζουν, εκ των πραγμάτων, να εφαρμόσουμε το δικό μας σχέδιο». Στην ίδια επιστολή ο δήμαρχος Λέσβου αναφέρει ότι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής της Μόριας και στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας, που δημιούργησε ο δήμος στην περιοχή «Καρά – Τεπέ», μπορούν να φιλοξενηθούν με όρους ασφάλειας και αξιοπρέπειας μέχρι 1.500 άτομα. «Τη δεδομένη, όμως, χρονική στιγμή, στη Λέσβο, υπάρχουν πάνω από 2.500 παράτυποι μετανάστες, αριθμός ο οποίος καθημερινά αυξάνεται αλματωδώς», λέει ο κ. Γαληνός και προειδοποιεί ότι «η συνεχώς αυξανόμενη ροή παράτυπων μεταναστών και προσφύγων απειλεί να μετατρέψει το κύμα συμπαράστασης των πολιτών σε κύμα έντονων αντιδράσεων».

Σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η Λέσβος συνεχίζει να δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων, αγγίζοντας σχεδόν τις 19.000 από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία, αυτή τη στιγμή παραμένουν στη Λέσβο περίπου 2.200-2.500 άτομα, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες. Το κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια στεγάζει προς το παρόν πάνω από 1.000 άτομα, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ την επίσημη χωρητικότητα του κέντρου. Επιπλέον, το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής στο «Καρά – Τεπέ» χρησιμοποιείται ως προσωρινός χώρος στέγασης για 1.000 πρόσφυγες. Σύμφωνα με χθεσινές ανακοινώσεις του Λιμενικού, 136 αλλοδαποί εντοπίστηκαν μέσα σε δύο φουσκωτές βάρκες ανοικτά της Λέσβου, ενώ 361 ακόμα άτομα συνελήφθησαν στην προβλήτα του λιμανιού Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή