Ο μη συνταγογραφούμενος «θησαυρός»

Ο μη συνταγογραφούμενος «θησαυρός»

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος διαρκείας για την απελευθέρωση της αγοράς των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΥΣΥΦΑ) εξελίσσεται τα τελευταία χρόνια μεταξύ φαρμακοποιών, υπουργείου Υγείας και δανειστών, με τις πιο πρόσφατες εξελίξεις από το «μέτωπο», να φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο τα συγκεκριμένα σκευάσματα να φτάσουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ περιλαμβάνεται μάλιστα στην ελληνική πρόταση προς τους δανειστές, ωστόσο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Υγείας η ελληνική πλευρά ψάχνει «πατήματα», προκειμένου είτε να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη είτε να περιορισθεί η λίστα των προϊόντων που θα πωλούνται από τα σούπερ μάρκετ.

«Πιστεύω ότι δεν θα προκύψει όφελος για την αγορά και τον ανταγωνισμό, από την πώληση των ΜΥΣΥΦΑ και από τα σούπερ μάρκετ» δηλώνει στην «Κ» ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, επικαλούμενος έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκφράζει τις ίδιες επιφυλάξεις και την οποία προτίθεται να χρησιμοποιήσει η ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Στην ερώτηση για ποιο λόγο προτάθηκε από την ίδια την κυβέρνηση, υποστηρίζει ότι «η Ελλάδα μετά από τέσσερις μήνες πιέσεων κατέθεσε πρόταση λαμβάνοντας υπόψη ό,τι είχε συζητηθεί στο παρελθόν». Ο κ. Κουρουμπλής αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η διαπραγμάτευση να κλείσει χωρίς να απελευθερωθεί η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ, σημειώνει ωστόσο ότι σε περίπτωση που τελικά επιβληθεί το μέτρο αυτό, θα αναζητήσει δικλίδες ασφαλείας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Οι φαρμακοποιοί, που υποστηρίζουν ότι η απελευθέρωση των καναλιών διανομής των ΜΥΣΥΦΑ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της τιμής τους από 1/1/2016, θα επιβαρύνει τον πολίτη, αναμένουν με αγωνία την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Ο κλάδος άλλωστε, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης των τελευταίων ετών με τις μειώσεις των τιμών φαρμάκων έχει υποστεί «πλήγματα». Είναι ενδεικτικό ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2014 λειτουργούσαν 9.880 φαρμακεία σε όλη τη χώρα, έναντι 12.000 πριν από τέσσερα χρόνια.

Τζίρος 250 εκατ. ευρώ

Επιπλέον, τα ΜΥΣΥΦΑ προσφέρουν στα φαρμακεία άμεση ρευστότητα: ένα στα τέσσερα προϊόντα που πωλούνται πλέον από τα φαρμακεία είναι ΜΥΣΥΦΑ, ενώ ο ετήσιος τζίρος στην Ελλάδα από αυτά τα φάρμακα εκτιμάται στα 230-250 εκατ. ευρώ. Η λίστα των ΜΥΣΥΦΑ έχει διευρυνθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από περίπου 150 κωδικούς που ήταν το 2007-2008 εκτοξεύθηκαν σε 1.300 σήμερα. Η τάση ολοένα περισσότερα φάρμακα να χαρακτηρίζονται ΜΥΣΥΦΑ είναι διεθνής για λόγους μείωσης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνέδριο για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (52%) που επισκέπτεται το φαρμακείο αγοράζει ΜΥΣΥΦΑ. Το 93% αγοράζει αναλγητικά και αντιπυρετικά, το 62% φάρμακα παθήσεως ρινός, το 59% αναλγητικά gel-αλοιφές, και ακολουθούν τα φάρμακα παθήσεως στοματοφάρυγγα (58%), φάρμακα τοπικών λοιμώξεων-δερματολογικά (39%) και πεπτικού συστήματος (58%).

Πάντως, από την τελική συμφωνία με τους δανειστές θα προσδιοριστεί το περιεχόμενο και ο χρόνος κατάθεσης στη Βουλή σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας με το οποίο θα ρυθμιστεί και το θέμα του ωραρίου των φαρμακείων. «Το ωράριο δεν θα είναι όπως είναι σήμερα, αλλά ούτε θα επιστρέψουμε και στο προηγούμενο καθεστώς» διευκρινίζει ο κ. Κουρουμπλής, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση είναι να βρεθεί μία «χρυσή τομή» ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες, αλλά και να μπορούν να «σταθούν» τα φαρμακεία της γειτονιάς. Από το «αυστηρό» ωράριο που ίσχυε έως και το φθινόπωρο του 2011, τώρα ισχύει ελεύθερο ωράριο, όπου ο καθένας μπορεί να ανοίγει όποτε θέλει, και στο οποίο αντιδρούν οι φαρμακευτικοί σύλλογοι. Η λογική ορίζει ότι εάν τελικά επιτραπεί η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από τα σούπερ μάρκετ, οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί θα θέλουν να μένουν τα φαρμακεία ανοικτά τα απογεύματα και το Σάββατο για να καλύψουν την αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή