Γιατί έχουν όραμα, πάθος και ήθος

Γιατί έχουν όραμα, πάθος και ήθος

7' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Γιώργος Κοροπούλης, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ελαιοκαλλιέργεια, έθεσε τον πήχυ ψηλά: το ’βαλε πείσμα να φτιάξει ένα λάδι που να κατακτήσει όλο τον κόσμο. Και τα κατάφερε. Το ελαιόλαδο Μαλέας έχει κερδίσει ήδη σημαντικά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς και φιγουράρει στα ράφια του «δύσκολου» Harrod’s. Στη «συλλογή» του πρόσθεσε πριν από λίγες ημέρες και το βραβείο Ποιότητας που του απονεμήθηκε από το περιοδικό «Γαστρονόμος» της «Κ».

Το πείσμα, το πάθος, η εμμονή στην ποιότητα, η «τρέλα» είναι τα κοινά χαρακτηριστικά όλων των βραβευμένων. Η πεποίθηση ότι στην Ελλάδα μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα που να «σκίζουν» στο εξωτερικό. Κόντρα στις αντίξοες συνθήκες, εν καιρώ κρίσης, με πολλή δουλειά, δημιουργικότητα και επιστημοσύνη. Δίπλα στη «μονοπρόσωπη» εταιρεία του κ. Κοροπούλη, η βιομηχανία Κίκιζα, μια μεγάλη επιχείρηση που επενδύει συνεχώς στην έρευνα και παράγει εξαιρετικής ποιότητας ζυμαρικά περισσότερο από μισόν αιώνα. Μαζί τους, το μικρό τυροκομείο Τζουρμπάκη από το Ρέθυμνο, που ύστερα από δοκιμές χρόνων έφτιαξε μια ποιοτική light γραβιέρα, με αληθινό γάλα. Τέτοιο τυρί θα το ζήλευαν οι μεγάλες βιομηχανίες.

Τα φετινά δώδεκα βραβεία Ποιότητας του περιοδικού απονεμήθηκαν για όγδοη συνεχή χρονιά «σε πρόσωπα και επιχειρήσεις με όραμα, πάθος και ήθος» όπως επισήμανε ο διευθυντής των περιοδικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Σωκράτης Τσιχλιάς, ανοίγοντας την εκδήλωση απονομής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 8 Ιουνίου, το βράδυ, στο Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς. «Θέλουμε να εγκαρδιώσουμε, να ενισχύσουμε ηθικά και να προβάλουμε όσους παράγουν», προσέθεσε. «Ανθρωποι και επιχειρήσεις που όχι μόνο κατάφεραν να αντέξουν στην κρίση, αλλά καινοτομούν, με σκληρή προσωπική δουλειά προχωρούν και καταφέρνουν να δημιουργούν εξαιρετικά προϊόντα που κερδίζουν τις ξένες αγορές». Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα της εκδήλωσης ήταν τα καλά νέα των βραβευμένων προηγούμενων ετών, που μοιράστηκε με τους προσκεκλημένους η υπεύθυνη των βραβείων κ. Καλλιόπη Πατέρα. Από τους 89 παραγωγούς και εταιρείες που έχουν βραβευτεί, «όλοι πλην ενός βρίσκονται ακόμη στις επάλξεις. Στην πλειονότητά τους εξελίσσονται, ανοίγοντας αγορές, διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων τους, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες».

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με εδέσματα που ετοίμασαν οι σεφ του «Γαστρονόμου» με τα προϊόντα των φετινών βραβευμένων. «Εκπληκτικό το λάδι σας», είπε ο Χριστόφορος Πέσκιας, σεφ του περιοδικού, στον δημιουργό του, Γιώργο Κοροπούλη, για να πάρει την απάντηση: «Δουλέψαμε πολύ για να το καταφέρουμε. Δεν γίνεται αλλιώς».

Τιμητικό Βραβείο

Υπηρετώντας το ελληνικό λάδι

«Ο δημόσιος υπάλληλος είναι υπηρέτης του κοινού» είπε παραλαμβάνοντας το βραβείο της η Μαρία Λαζαράκη (στη φωτογραφία αριστερά), συνοψίζοντας 40 χρόνια προσφοράς στην υπόθεση του ελληνικού ελαιολάδου. «Μοναδικός μας δρόμος είναι η ποιότητα» είπε με τη σειρά της η έτερη βραβευθείσα Εφη Χριστοπούλου. Οι δύο γυναίκες χημικοί εργάσθηκαν στο χημικό εργαστήριο του υπουργείου Εμπορίου επί 40 χρόνια. Μαζί εξηγούσαν στους παραγωγούς τα «προτερήματα» και τα «ελαττώματα» του λαδιού τους, προτείνοντάς τους τον τρόπο να βελτιστοποιήσουν τα πρώτα και να εξαλείψουν τα δεύτερα. To βραβείο απένειμε η κ. Νέλλυ Παπαχελά, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηνών, ευχαριστώντας τες εκ μέρους όλων μας.

Βραβείο Αλέξανδρος Γιώτης

Το αυθεντικό αυγοτάραχο

Ενας μικρός συνεταιρισμός ψαράδων, η «Αναγέννηση», κατάφερε να κατοχυρωθεί το αυγοτάραχο Μεσολογγίου ως προϊόν ΠΟΠ, ένα από τα δύο θαλασσινά προϊόντα στην Ευρώπη που διαθέτουν την πιστοποίηση αυτή. Για να ονομάζεται ένα αυγοτάραχο «Μεσολογγίου», πρέπει να προέρχεται από αυγά κεφάλου που ψαρεύονται αποκλειστικά στις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Αυτό διαχωρίζει τους ντόπιους ψαράδες από παραγωγούς που εισάγουν κατεψυγμένα αυγά ψαριών και παράγουν με αυτά το δικό τους αυγοτάραχο. Ο Κώστας Κουτσικόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών απένειμε το βραβείο λέγοντας: «Η υποδειγματική συνεργασία επιστημόνων και παραγωγών έφερε την πιστοποίηση». Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» Αριστείδης Μαντζουράτος.

Βραβείο Εύη Βουτσινά

Επιχείρηση κυδωνόπαστο

Πολύ συγκινημένη παρέλαβε το βραβείο της η Δήμητρα Δάρτση, η δημιουργός της μικρής βιοτεχνίας παραγωγής γλυκών του κουταλιού και αλμυρών σαλτσών, «Οι Γουμένισσες». «Η Εύη Βουτσινά με στήριξε στα πρώτα μου βήματα. Είχα μαζί της "ανοιχτή γραμμή"». 14 χρόνια ύπαρξης στην αγορά, και εξαίσια προϊόντα όλα φτιαγμένα από φρέσκα υλικά αγορασμένα από γειτονικούς παραγωγούς αλλά και τα παινέματα της Εύης, ώθησαν τον «Γ» να βραβεύσει τις «Γουμένισσες». «Αν δεν υπήρχαν τέτοιοι άνθρωποι και τέτοιες βιοτεχνίες, εμείς δεν θα είχαμε λόγο ύπαρξης» είπε απονέμοντας το βραβείο η Μαριάννα Κομητοπούλου, του «Παντοπωλείου της Μεσογειακής Διατροφής».

Βραβείο Βιοκαλλιέργειας

Αγρότες επιχειρηματίες

Aπό τους πρώτους βιοκαλλιεργητές ο Θανάσης και η Σοφία Καραμάνου επέστρεψαν στην Αργολίδα μετά τις σπουδές τους στην Αθήνα για να καλλιεργήσουν τα πατρογονικά κτήματα. Εντάχθηκαν αμέσως στη βιολογική καλλιέργεια. Με σκληρή δουλειά κατάφεραν να αυξήσουν τον κλήρο τους και να είναι σήμερα μια ανθούσα επιχείρηση που παράγει εκτός από φρούτα και ζαρζαβατικά και τυποποιημένες σαλάτες, σάλτσες και ζυμαρικά. Το βραβείο απένειμε ο Γιάννης Μέλος, βραβευμένος βιοκαλλιεργητής, τονίζοντας το παράδειγμα που έδωσε στους νεότερους το ζεύγος Καραμάνου. Συγκινημένη το παρέλαβε η κ. Καραμάνου, αφιερώνοντάς το στον σύζυγό της.

Βραβείο Ελαιολάδου

Από το Harrod’s στην Ελλάδα

«Η γεωργία δεν είναι ένα τυχαίο επάγγελμα. Είναι το επάγγελμα των "μυημένων"» είπε η Χριστίνα Φράγκου η βραβευμένη ελαιοπαραγωγός, απονέμοντας το βραβείο στον Γιώργο Κοροπούλη. Εξι σημαντικά διεθνή βραβεία έχει κερδίσει μέχρι σήμερα το ελαιόλαδο «Μαλέας». Mεταφέρει στην καρδιά του Λονδίνου, στο Ηarrod’s, τα αρώματα και τη γεύση του λακωνικού terroir, σε μια όμορφη συσκευασία που τονίζει την «καταγωγή» του. «Ξεκινήσαμε με τη σύζυγό μου, Σοφία Εφραιμίδου πριν από 5 χρόνια, όχι για να φτιάξουμε ένα ακόμη καλό λάδι. Εχουμε στην πατρίδα μας πολλά. Ξεκινήσαμε για να κατακτήσουμε τον κόσμο και κατά κάποιον τρόπο αυτό έγινε. Βρεθήκαμε στα Harrod’s πριν ακόμα βρεθούμε στα ελληνικά παντοπωλεία».

Βραβείο Τυριού

Παράδειγμα για τους νέους

Στις Καρίνες, στο Ρέθυμνο, ξεκίνησε το 1976 το «Τυροκομείο Τζουρμπάκη». 40 χρόνια τώρα και η επιχείρηση όλο και εκσυγχρονίζεται και επεκτείνεται. Εκείνο που δεν αλλάζει είναι η εμμονή του Μανώλη Τζουρμπάκη στην ποιότητα. Εκτός από τα παραδοσιακά κρητικά τυριά παράγει μια εξαίσια κατσικίσια γραβιέρα χαμηλών λιπαρών και βέβαια το ανθότυρο που κέρδισε τους σεφ μας, στην τυφλή γευσιγνωσία. Το βραβείο απένειμε ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας, λέγοντας ότι ο Τζουρμπάκης είναι το ζωντανό παράδειγμα για τους φοιτητές που αναρωτιούνται για το μέλλον τους. Με μαντινάδα ευχαρίστησε ο βραβευμένος Κρητικός: «Το στόμα που εμίλησε δεν ήτον πληρωμένο, μόνο εκαλομίλησε ως ήτον μαθημένο».

Βραβείο Παραγωγής Κρέατος

Κρέας που μυρίζει ρίγανη

Τα ζώα στη βιολογική «Φάρμα Προδρομίτη», στα Ακαρνανικά βουνά, βόσκουν ελεύθερα στους γειτονικούς λόφους χόρτα και άγρια μυρωδικά. Η γεύση του κρέατος που παράγεται πιστοποιεί την εξαιρετική εκτροφή. Για τη σφαγή τους ακολουθούνται όλοι οι σύγχρονοι ευρωπαϊκοί κανόνες. Το κρέας τυποποιείται και διανέμεται σε 60 και πλέον σημεία πώλησης στην Αθήνα. Το βραβείο απένειμε στον Νίκο Προδρομίτη ο Λευτέρης Γεωργιάδης, ο βραβευμένος από τον «Γαστρονόμο» κρεοπώλης προτρέποντάς τον να συνεχίσει: «Του εύχομαι», είπε, «να μη σβήσει ποτέ η φλόγα της ψυχής του».

Βραβείο Βιομηχανίας

70 χρόνια επιτυχίας

Στη Λάρισα βρίσκεται μια μεγάλη ελληνική επιχείρηση, γνωστή και αγαπητή σε όλους. 70 χρόνια ζωής και 3 γενιές της οικογένειας Κίκιζα στο τιμόνι της. Παράγουν τα περίφημα μακαρόνια «Μέλισσα», από 100% ελληνικό σκληρό στάρι. Το βραβείο απένειμε στους Γιώργο και Αλέξανδρο Κίκιζα, ο διευθύνων σύμβουλος του «Κύκνου» Γιώργος Μανουσάκης, ευχόμενος στην επιχείρηση να «περάσει και στον δεύτερο αιώνα», όπως και ο «Κύκνος». Ευχαρίστησε, και υποσχέθηκε σύντομα και στην «τέταρτη γενιά» ο Γιώργος Κίκιζας, συνοψίζοντας όλη την ιστορία της «Μέλισσας» με τον πιο απλό τρόπο: «Προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο».

Βραβείο Παραγωγής Ρυζιού

Καλύτερο απ’ το ιταλικό

Στο Αγρίνιο, στο Δέλτα του Αχελώου καλλιεργείται με προσοχή και φροντίδα ένα από τα ωραιότερα ελληνικά ρύζια, της εταιρείας «Αχελώος». Η ίδια εταιρεία παράγει και εξαιρετικά όσπρια. Ο Γιάννης Πανουκλιάς ανέλαβε την πατρική επιχείρηση και της έδωσε νέα ώθηση. Οι σεφ του περιοδικού σε τυφλή δοκιμή που αφορούσε μαγειρική πιλαφιών ξεχώρισαν το ρύζι του «Αχελώου». Εκανε το καλύτερο πιλάφι. Το βραβείο απένειμε ο αναπληρωτής διευθυντής της Action 24, Παναγιώτης Ροτζιώκος. «Εχω δοκιμάσει το ρύζι του “Αχελώου” και δεν έχω λείψει ποτέ απ’ αυτήν την γιορτή.» Συγκινημένος ο Γιάννης Πανουκλιάς αφιέρωσε το βραβείο στον πατέρα του.

Βραβείο Καινοτομίας

Επανάσταση στο γάλα

«ΘΕΣγάλα», ο πρωτοποριακός συνεταιρισμός που πρώτος εισήγε στην Ελλάδα τα ΑΤΜ γάλακτος. Με γάλα από τις γειτονικές περιοχές που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από την παραγωγή του, και φθάνει στα ΑΤΜ αυθημερόν. Τα οφέλη πολλαπλά:. Φάρμες που θα έκλειναν γιατί η τιμή αγοράς του γάλακτος από τις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι ασύμφορη για τους κτηνοτρόφους, έμειναν ενεργές, οι θέσεις εργασίας διατηρούνται, οι οικογενειακές επιχειρήσεις επιβιώνουν. Ο καθηγητής των πανεπιστημίων Στοκχόλμης και Κοπεγχάγης κ. Κ. Καραντινινής που απένειμε το βραβείο συνόψισε με τον καλύτερο τρόπο τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας από οικονομικής και κοινωνικής πλευράς. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος της «ΘΕΣγάλα», Θανάσης Βακάλης.

Βραβείο Καταστήματος

Μικρογραφία της Θεσσαλονίκης

Ο Κοσμάς Σωτηριάδης άνοιξε το 1924 στην αγορά Μοδιάνο το παντοπωλείο «Κοσμάς». Εφερνε λακέρδα και παστουρμά από την Πόλη, χαβιάρι από τη Ρωσία, διάλεγε τα καλύτερα ελληνικά και ξένα προϊόντα. Η πολυεθνική Θεσσαλονίκη το αγκάλιασε αμέσως. 91 χρόνια πέρασαν και ο εγγονός του Γιώργος Σωτηριάδης με τη γυναίκα του Ζωή, συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στο «Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης». Πιστοί στο πνεύμα του παππού: επιλογή των πιο αξιόλογων ελληνικών και ξένων προϊόντων. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης που απένειμε το βραβείο στον Γιώργο Σωτηριάδη είπε χαριτολογώντας: «Οποιος έρθει στη πόλη και δεν επισκεφθεί το Παντοπωλείο, δεν έχει δει τίποτα από τη Θεσσαλονίκη!»

Βραβείο Ποτού

Ζήτω ο αττικός αμπελώνας

Πέντε οινοπαραγωγικές εταιρείες –Το «Κτήμα Κοκοτού», τo «Οινοποιείο Παπαγιαννάκου», η «Μικροοινοποιία Μυλωνά», οι «Αμπελώνες Μάρκου» και η «Οινοποιία Αναστασίας Φράγκου»– ένωσαν τις δυνάμεις και το κοινό τους πάθος για την υπεράσπιση μιας ποικιλίας, του Σαββατιανού και ενός ιστορικού αμπελώνα, του Αττικού. Ετσι γεννήθηκαν τα «Wines of Athens». Το βραβείο απένειμε η διευθύντρια του «Οινοχόου» κ. Μερόπη Παπαδοπούλου που συνεχάρη τους παραγωγούς γιατί διάλεξαν «τον δρόμο του μέλλοντος, τον δρόμο της συνεργασίας». Με Ελύτη απάντησε ο Βασίλης Παπαγιαννάκος: «Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα, στο τέλος θα δεις να σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι. Που σημαίνει: με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή