«Χαλαρά» πλαφόν σε φαρμακευτική δαπάνη, γενόσημα

«Χαλαρά» πλαφόν σε φαρμακευτική δαπάνη, γενόσημα

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χαλαρούς» στόχους συνταγογράφησης γενοσήμων από τους γιατρούς σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και όρια δαπάνης στα φάρμακα που γράφει μηνιαίως κάθε γιατρός ορίζει απόφαση του υπουργείου Υγείας που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και η οποία ισχύει από τον τρέχοντα μήνα.

Με καθυστέρηση πέντε μηνών και ενώ η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης από τους στόχους του κλειστού προϋπολογισμού έχει φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στον καθορισμό των φετινών πλαφόν μηνιαίας δαπάνης, ανά ειδικότητα γιατρού, μήνα και γεωγραφική περιοχή. Π.χ. ένας καρδιολόγος στην Αττική μπορεί να γράψει ανά ασφαλισμένο, τον Ιούνιο, φάρμακα συνολικής αξίας έως και 35,47 ευρώ και τον Ιούλιο φάρμακα αξίας έως 38,98 ευρώ, ενώ ένας καρδιολόγος στην Αχαΐα μπορεί να γράψει φάρμακα έως 36,29 ευρώ, χωρίς διαφοροποίηση ανά μήνα. Ωστόσο, η ίδια η υπουργική απόφαση αφήνει μεγάλα περιθώρια υπέρβασης αυτών των πλαφόν. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο γιατρός καλείται από τον ΕΟΠΥΥ να δικαιολογήσει τη συνταγογράφησή του μόνο σε περίπτωση επανειλημμένης υπέρβασης -δηλαδή επί τρεις συνεχόμενους μήνες- κατά 20% του πλαφόν. Από το πλαφόν εξαιρούνται φάρμακα για νεφροπαθείς και καρδιοπαθείς τελικού σταδίου, ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια, μεταμοσχευθέντες, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικούς, πάσχοντες από κυστική ίνωση και ασθενείς με πνευμονική υπέρταση.

Χαλαροί είναι και οι ελάχιστοι ποσοστιαίοι στόχοι συνταγογράφησης γενόσημων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ που φτάνουν ανάλογα με τη θεραπευτική κατηγορία ακόμα και στο 99,7% (σε όγκο). Σε αντίθεση με προηγούμενη απόφαση, η επίτευξη των στόχων δεν είναι υποχρεωτική, αν και ο γιατρός καλείται για εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ, εάν παρεκκλίνει για τρεις συνεχόμενους μήνες. Στην περυσινή απόφαση, προβλεπόταν ότι το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δεν θα επέτρεπε στον γιατρό να συνταγογραφεί φάρμακα που θα τον κατατάξουν κάτω από τον στόχο. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικής εφαρμογής της απόφασης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή