«Οχι» σε συντάξεις για τους άγαμους γιους

«Οχι» σε συντάξεις για τους άγαμους γιους

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mόνο οι άγαμες θυγατέρες και όχι οι άγαμοι γιοι των στρατιωτικών έχουν δικαίωμα να εισπράττουν τη σύνταξη του πατέρα τους, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (4324/2014).

Τα μέλη του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου επικαλούνται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία και αποφαίνονται ότι από τα παραπάνω δεν προκύπτει ότι δικαιούνται όμοια μεταχείριση οι γιοι των στρατιωτικών με τις άγαμες κόρες τους λόγω κοινωνικών συνθηκών. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ιδιαίτερη μεταχείριση των άγαμων θυγατέρων στρατιωτικών είναι δικαιολογημένη και σύμφωνη με το Σύνταγμα, ενώ μεταξύ άλλων δεν αντίκειται στην αρχή της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η ιδιαίτερη μεταχείριση των αγάμων θυγατέρων, που έλκουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα από γονείς που κατατάχθηκαν στο στράτευμα πριν την 31.12.1982, δικαιολογείται από λόγους που ανάγονται στις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες και στις ανεπαρκείς δυνατότητες των αρχαιοτέρων αυτών στρατιωτικών να εξασφαλίσουν στις θυγατέρες τους τις κατάλληλες συνθήκες για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση». Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι βάσει του ισχύοντος νόμου, οι γιοι στρατιωτικών που κατατάχθηκαν έως και 31.12.1982, δικαιούνται σύνταξη εάν, εκτός από άγαμοι, έχουν αναπηρία άνω του 50%, φοιτούν σε ανώτερη ή ανώτατη σχολή της χώρας ή του εξωτερικού ή σε δημόσια ΙΕΚ, οπότε εξακολουθούν να λαμβάνουν το μερίδιο της σύνταξής τους μέχρι το πέρας των σπουδών τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή