1.915 αποφυλακίσεις σε 1,5 μήνα

1.915 αποφυλακίσεις σε 1,5 μήνα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περί τα 2.000 άτομα έχουν αποφυλακιστεί από τις φυλακές της χώρας τον τελευταίο ενάμιση μήνα βάσει των σχετικών ευεργετικών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου.

Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες, αποφυλακίστηκαν 120 άτομα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης ο συνολικός αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δηλαδή από την ψήφιση του νόμου μέχρι και χθες, αποφυλακίστηκαν συνολικά 1.915 άτομα από τις φυλακές όλης της χώρας, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός του πληθυσμού των κρατουμένων να μειωθεί στα 10.180 άτομα.

Ο συνολικός αριθμός όσων παραμένουν στις φυλακές θα ήταν μικρότερος, ωστόσο μεταφέρθηκαν στα σωφρονιστικά καταστήματα εκατοντάδες ποινικοί, οι οποίοι παρέμεναν στα αστυνομικά κρατητήρια επί μήνες λόγω έλλειψης χώρου.

Μέχρι τις αρχές του Ιουνίου είχαν πραγματοποιηθεί 1.795 αποφυλακίσεις. Εξ αυτών οι 1.400 ήταν κρατούμενοι που εξέτισαν μέρος της ποινής τους, ενώ αποφυλακίστηκαν και 367 «φιλοξενούμενοι» που παρέμεναν επί μήνες στα καταστήματα κράτησης γιατί ήταν ανέφικτη η απέλασή τους. Στους αποφυλακισθέντες περιλαμβάνονται 18 ανήλικοι, υπόδικοι και κατάδικοι.

Αναλυτικά, από τους 1.795 αποφυλακισθέντες,

• 367 ήταν προς απέλαση.

• 6 είχαν ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

• μια γυναίκα είχε ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

• 3 ήταν ισοβίτες που είχαν εκτίσει το προβλεπόμενο ποσοστό της ποινής τους.

• 310 εξέτιαν ποινές μέχρι τρία έτη και είχαν εκτίσει το προβλεπόμενο 1/10 της ποινής τους.

• 222 εξέτιαν ποινές από τρία έως πέντε χρόνια και είχαν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

• 455 εξέτιαν κάθειρξη 10 ετών και είχαν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.

• 413 είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 10 έως 20 έτη και είχαν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους.

Oσον αφορά τους αποφυλακισθέντες ανηλίκους, από τους συνολικά 18, οι 12 ήταν υπόδικοι κάτω των 18 ετών, 2 ήταν υπόδικοι άνω των 18 ετών και 4 ήταν κατάδικοι άνω των 18 ετών.

«Με την παραπάνω αποσυμφόρηση, αισθητή άλλα ανεπαρκή αν συγκριθεί με τη χωρητικότητα των φυλακών, το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη ανάσα» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ψήφιση του επίμαχου νόμου είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους βουλευτές αλλά και από κοινωνικές οργανώσεις θυμάτων τρομοκρατίας που έκαναν λόγο για «φωτογραφική ρύθμιση», καθώς στις ευεργετικές διατάξεις εμπίπτει και ο Σάββας Ξηρός, ο οποίος έχει ποσοστό αναπηρίας 97%. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τελικά κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση σύμφωνα με την οποία όσοι αποφυλακίζονται με αναπηρία άνω του 80% θα εκτίουν το υπόλοιπο της ποινής τους κατ’ οίκον, φορώντας το «βραχιολάκι». Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο Σάββας Ξηρός αντιτίθεται στη χρήση του συστήματος και ως εκ τούτου παραμένει έγκλειστος.

«Ο νόμος είναι τόσο φωτογραφικός, που αφορά μέχρι σήμερα 1.915 άτομα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Ευτύχης Φυτράκης, σημειώνοντας ότι «η αρχική πρόβλεψη, ως προς τη λειτουργικότητα της ρύθμισης, αποδείχθηκε ακριβής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή