Σε καθεστώς προστασίας θα τεθούν τα πληρώματα πέντε πλοίων της ΝΕΛ

Σε καθεστώς προστασίας θα τεθούν τα πληρώματα πέντε πλοίων της ΝΕΛ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική ήταν η σημερινή γνωμοδότηση της ειδικής επιτροπής που συνεδρίασε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, προκειμένου να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες για να τεθούν σε καθεστώς προστασίας οι ναυτικοί μέλη των πληρωμάτων πέντε πλοίων της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου. Πρόκειται για τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία "European express" "Tαξιάρχης" "Aqua jewel" "Μυτιλήνη" και "Θεόφιλος".

Η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν ένας εκπρόσωπος από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ένας εκπρόσωπος από το υπουργείο Ναυτιλίας και ένας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, έκρινε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις περί εγκατάλειψης του πληρώματος, λόγω της μη εκπλήρωσης υποχρεώσεων για καταβολή μισθών και τροφοδοσία από την πλοιοκτήτρια εταιρεία.

Η επιτροπή αναμένεται να αποστείλει τη γνωμοδότησή της στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα ο οποίος με απόφασή του θα γνωστοποιήσει την έναρξη της διαδικασίας περί εγκατάλειψης.

Επίσης αναμένεται να συνταχθεί λίστα με τους απλήρωτους ναυτικούς η οποία θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία προκειμένου να συμφωνήσει για τις οφειλές των ναυτικών αλλά και στο ΝΑΤ προκειμένου να γίνει εκκαθάριση ναυτολογίου.

Η απόφαση περί εγκατάλειψης πληρωμάτων βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προβλέπει την πλήρη καταβολή των αποδοχών τριών μηνών από το ΝΑΤ στους ναυτικούς, έναντι των καθυστερημένων βασικών μισθών και επιδομάτων.

Με τη βεβαίωση από το ΝΑΤ. ότι έχει εκδοθεί επιταγή για την καταβολή των αποδοχών τριών μηνών, για κάθε ναυτικό που έχει εγκαταλειφθεί, αυτοδικαίως λύνεται και η σύμβαση ναυτικής εργασίας και κλείνει το ναυτολόγιο του πλοίου. Η όλη διαδικασία και η καταβολή των χρημάτων στους απλήρωτους ναυτικούς αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον 20 ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή