Κρίση στο Υπουργείο Πολιτισμού λόγω εθελοντισμού

Κρίση στο Υπουργείο Πολιτισμού λόγω εθελοντισμού

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αναστάτωση προκλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού καθώς ένα έγγραφο για την ανάπτυξη δράσεων εθελοντισμού οδήγησε σε μίνι εσωτερική κρίση με θύμα την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ελένη Κόρκα. Το Υπουργείο εξέταζε την δυνατότητα αξιοποίησης της προσφοράς εθελοντικής εργασίας σε φορείς που βρίσκονται υπό την αρμοδιότητά του, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι οι υποθετικοί εθελοντές θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν υπεύθυνες θέσεις φύλαξης μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. 

Πριν από λίγες ημέρες η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ απέστειλε έγγραφο με τίτλο «Προσφορά εθελοντικής εργασίας» στο οποίο αναφέρεται ανάμεσα σε άλλα: «Σε συνέχεια των συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 6 Απριλίου 2015 υπό τον κ. Αναπληρωτή Υπουργό με τη συμμετοχή των προϊσταμένων των ΓΔΑΠΚ, όπου μεταξύ άλλων τέθηκε το θέμα του εθελοντισμού, παρακαλούμε να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας σχετικά με τη δυνατότητα απασχόλησης εθελοντών σε τομείς της λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, καθώς επίσης τον τρόπο επιλογής των υποψηφίων και τους όρους απασχόλησής τους, ούτως ώστε τα παραπάνω να πραγματοποιηθούν, εάν αυτό κριθεί σκόπιμο, στο πλαίσιο ενός ενιαίου σχεδιασμού».

Το έγγραφο έβγαλε στην δημοσιότητα την Τετάρτη η αριστερών πεποιθήσεων ιστοσελίδα «Ημεροδρόμος» προκαλώντας την άμεση αντίδραση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, γνωστού για ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις σε ανάλογα θέματα. Ο ΣΕΑ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ «αφενός να πάρει σαφή θέση στο θέμα της εργασίας εθελοντών σε “τομείς του λειτουργίας των αρχαιολογικών μουσείων και συλλογών, όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, και αφετέρου να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων που υπηρετούν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πολιτισμού».

Και πριν από λίγη ώρα το Υπουργείο Πολιτισμού πήρε θέση, «αδειάζοντας» χαρακτηριστικά την Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: «Διευκρινίζεται ότι το έγγραφο της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς αναφορικά με την προσφορά εθελοντικής εργασίας αποτελεί προσωπική πρωτοβουλία της. Εστάλη δε κατά παρερμηνεία των λεχθέντων σε συσκέψεις της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών του υπουργείου, που έγιναν προ διμήνου. Και κατά παρερμηνεία του εγγράφου της αν. Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού κυρίας Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη που ακολούθησε αμέσως μετά και αναφερόταν σε πλήθος θεμάτων που συζητήθηκαν κατά τις συσκέψεις αυτές. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπήρξε άμεση αντίδραση επί του θέματος. Η κυρία Βλαζάκη ζήτησε προφορικώς και εγγράφως να ανακληθεί το εν λόγω έγγραφο της ΓΔΑΠΚ, που έδωσε λανθασμένες εντυπώσεις επί θεμάτων που χρήζουν νομικής επεξεργασίας». Και καταλήγει η ανακοίνωση: «Πεποίθηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού είναι εξάλλου ότι ο εθελοντισμός σε καμία περίπτωση δεν μπορεί, ούτε και πρόκειται να υποκαταστήσει την εργασία των υπαλλήλων του υπουργείου».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή