Συμπλήρωση μηχανογραφικού στα… τυφλά

Συμπλήρωση μηχανογραφικού στα… τυφλά

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο παρά… ένα θα μάθουν οι φετινοί υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση όλα τα απαραίτητα δεδομένα για να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Και αυτό, διότι ενώ το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει δραστική μείωση του αριθμού των μετεγγραφών -έως και κατά 80% σε σχέση με πέρυσι-, η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση. Ωστόσο, η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων είναι η Τρίτη 7 Ιουλίου. Εάν έως τότε δεν έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο, οι υποψήφιοι θα έχουν συμπληρώσει τα μηχανογραφικά τους στα τυφλά, χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει με τις μετεγγραφές.

Ειδικότερα, με βάση το νομοσχέδιο που έχει τεθεί στη διαβούλευση έως την άλλη Παρασκευή 26 Ιουνίου, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή, ο αριθμός των μετεγγραφών δεν θα υπερβαίνει το 15% των εισακτέων ανά σχολή. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυξήθηκε, καθώς, αρχικά, στελέχη του υπουργείου Παιδείας έκαναν λόγο για 10%. Η θέσπιση ποσοστού επί του αριθμού των εισακτέων θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των μετεγγραφών με το…σχεδόν ελευθέρας που είχε δοθεί πέρυσι. Ενδεικτικά, πέρυσι πήραν μετεγγραφή προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.799 φοιτητές άλλων ΑΕΙ, ενώ φέτος (με βάση τον αριθμό εισακτέων στο ίδρυμα) θα γίνουν δεκτές περίπου 820 μετεγγραφές, δηλαδή σχεδόν οι μισές σε σύγκριση με το 2014. Στο ΑΠΘ από τις 4.318 μετεγγραφές πέρυσι, φέτος θα δοθούν 920 θέσεις (μείωση σχεδόν 80%), ενώ στο ΕΜΠ πέρυσι οι δικαιούχοι ήταν 900 και φέτος θα δοθούν 185 θέσεις (επίσης μείωση 80%).

Ετσι, οι υποψήφιοι που μπορεί να δικαιούνται μετεγγραφή δεν θα ξέρουν τελικά εάν θα τη λάβουν λόγω του συγκεκριμένου αριθμού αιτήσεων που θα γίνουν τελικά δεκτές. Με τα δεδομένα αυτά, οι περισσότεροι υποψήφιοι μάλλον θα προτιμήσουν να δηλώσουν σχολές κοντά στο σπίτι τους αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα σχολές που έχουν αντικείμενο σπουδών της πρώτης προτίμησής τους αλλά είναι σε περιφερειακό ΑΕΙ.

Το θέμα των μετεγγραφών ήταν το δεύτερο πλέον δημοφιλές έως χθες στη δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο. Περί τα 220 σχόλια συγκέντρωσε το άρθρο για τα θέματα αναπληρωτών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 50 σχόλια το άρθρο για το νέο σύστημα μετεγγραφών.

Από την πλευρά της, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) έχει τονίσει πως η μοριοδότηση των πολυτέκνων για μετεγγραφή με δύο μόρια βρίσκεται εκτός της συνταγματικής προστασίας, ενώ για το ίδιο θέμα πολλά είναι τα αρνητικά σχόλια από πολίτες στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Μεταξύ των σχολίων, ορισμένοι ζητούν να διευρυνθούν τα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ άλλοι χαρακτηρίζουν σκάνδαλο τη χορήγηση δικαιώματος μετεγγραφής -σε ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις- σε Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή